Votul

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 9 decembrie 2016

Cornel Codiţă

Alchimia democraţiei vrea ca Cetăţeanul să fie posesorul comorii în jurul căreia se învîrte întregul carusel al puterii, Votul. O posesie care nu poate fi nici tranzacţionată, nici tezaurizată, nici donată, nici lăsată moştenire. Are sens doar dacă o utilizezi şi, astfel, ai rămas fără ea; mă rog, pînă la viitoarele alegeri. Probabil, tocmai pentru că este atît de important, votul este marginalizat atît în dezbaterile electorale, cît şi în teoria politică, este doar aproximativ sau rău definit, atît prin lege, cît şi la nivelul vocabularului comun, nu face deloc obiect al preocupărilor de educaţie, nici la vîrsta şcolarităţii, nici la cea adultă. La urma urmei, ce mare lucru, votul? Te duci în ziua cu pricina la o secţie (de votare), primeşti un buletin (de vot), pui o ştampilă (de vot), undeva, pe el, îl bagi în urna (de vot!) şi... ziua bună! Aoleo... era să uit, să daţi ştampila înapoi la comisie că, altfel, e caz penal!

Dacă totuşi vă roade, ca un cui în pantof, curiozitatea să aflaţi ce este votul şi aţi întins deja mîna către DEX, mai bine... uitaţi! Autorii minunatului compendiu de limbă cred că votul este "exprimarea opiniei cetăţenilor unui stat în legătură cu alegerea reprezentanţilor lor în organele de conducere", ceea ce arată că nu ştiu nici ce este aceea opinie, nici ce este acela vot! Ca să fie uşor de înţeles pentru oricine, opinie este atunci cînd îi spun eu vecinei de la parter, (bine trecută de a doua tinereţe şi jumătate), că şalul ei cel nou (adică ăla vechi de acum zece ani!) se asortează de minune cu zgarda (lui Pufi, pudelul ei!); iar ea mă dojeneşte şăgalnic, că prea o înghesui cu complimentele, dar asta nu e opinie, ci doar cochetărie; sau, dacă vreţi să exemplificăm pe tărîm politic, este ceea ce exprim eu cînd, confruntat în piaţă de post-ţăranul neagricultor de la tarabă, care nu vrea cu nici un chip să lase trei legături de ceapă la un leu, strig în gura mare: "Din cauza ăstora de la putere s-a hoţit lumea, că fură şi cu stînga şi cu dreapta şi nu se mai satură; în maţe să le stea, s-ajung să-i văd orbeţi pe toţi, cu mînuşiţa întinsă pe strada Clemenţii la colţul lu Butculescu, că de-aia s-a ajuns de nu mai poate omul să cumpere nici un capăt de aţă, la un preţ decent!" Prima este opinie personală (se referă la persoană!), cealaltă, opinie politică, se referă la funcţionarea mecanismelor politice şi la calităţile-păcatele celor care deţin puterea. Nici într-un caz, nici în celălalt, nu votează nimeni! Frumuseţea şi grandoarea democraţiei, a statului de drept, constă în aceea că pentru nici una dintre opiniile mele, pe care le exprim public, indiferent la ce s-ar referi ele şi indiferent cît de neobişnuite, nu pot fi acuzat de vreo fărădelege! M-aş putea trezi, e adevărat, cu vreun ghiont, ori cu vreo scîndură în cap, ba unii s-au trezit chiar şi la poliţie, dar asta face parte din cu totul alt etaj al realităţii sociale, fără nici o legătură cu opiniile... ori... cu statul de drept!!!

Dacă vreţi să ştiţi ce spune, despre vot, legea, inclusiv Legea legilor, Constituţia, nici de această dată nu este cazul să schiţaţi vreun efort. Constituţia nu spune nimic despre vot, ci doar despre dreptul de vot - altă Mărie, altă pălărie! Exegeza doctă şi aprofundată a textului întemeietor a permis docenţilor să deducă faptul că în concepţia "părinţilor fondatori" votul este presupus a avea drept calităţi inalienabile: universalitatea, egalitatea, caracterul direct, caracterul secret şi caracterul liber exprimat. Legea cu privire la organizarea alegerilor e mai seacă şi ne-o spune pe şleau la art. 2: "Alegerile se desfăşoară cu respectarea caracterului universal, egal, direct, secret şi liber exprimat al votului". Restul, până la art. 123, este despre tot ceea ce mai trebuia să prevadă legea, în nici un caz vreun alt cuvînt despre vot!

Acum, după ce a devenit clar că nu ne putem bizui nici pe autoritatea autorilor de legi, nici pe cea a realizatorilor de compendii lingvistice pentru a pătrunde misterul votului nu ne mai rămîne decît bunul simţ şi dreapta judecată: A vota înseamnă a alege! Dexul ne asigură că şi conversa este adevărată, a alege = a desemna pe cineva prin vot! Toate ar fi bune şi frumoase dacă sensul lui "a alege" nu ar fi el însuşi multivalent, pînă aproape de confuzie. Cuvintele iau chipul lumii în care trăiesc! Lumea modernităţii noastre, lumea superficialităţii consumeriste, a dat lui "a alege" un sens pe care Dexul, harnic, îl reflectă pe primul loc: a exprima o preferinţă. Ceea ce presupune, eventual, unul sau mai multe criterii de alegere, dar scoate din joc ceea ce este cu adevărat esenţial şi constitutiv alegerii, miza! Din punctul de vedere al satisfacerii nevoii de hrană a organismului, "alegerea" unui meniu este o pseudo-alegere; oricum ai aranja felurile de mîncare şi oricare dintre ele îţi asigură calorii, glucide, lipide, minerale etc. chiar dacă nu în totalitate sau în proporţiile optime. Aici are dreptate Dexul, a alege înseamnă doar exprimarea unei preferinţe.

Sensul actului politic de a alege, însă, nu poate fi acesta, chiar dacă cei mai mulţi dintre alegători, fără să îşi dea seama, au fost reduşi de valurile propagandei-spectacol la această credinţă. A alege înseamnă, în adîncurile semnificaţiilor, istorice şi gnoseologice deopotrivă, a introduce ordine în lume, "s-a ales uscatul de ape"; a introduce sens, acolo unde domneşte lipsa lui, "s-a ales cu Lumina din spusele lui"; înseamnă a separa pe criterii calitative "Şi se vor alege cei vrednici şi drepţi de cei nevrednici şi nedrepţi".

A alege este actul fundamental prin care omul are şansa de a face ordine în lumea sa, interioară şi exterioară.

Acesta este, cu adevărat, votul!

Opinia Cititorului ( 30 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. In credinta bahai avem privilegiul sa alegem fiecare o lista, inclusiv sa ne alegem pe noi, daca consideram ca meritam....ca avem acele virtuti care pot face ordine interioara si exterioara!

    Nu exista depuneri de candidatura sau campanii electorale.

    Votul este secret si poate fi si la distanta, trimis prin posta sau adus in plic, in vcazul in care nu poti participa la conventia regionala sau la alegerile nationale... 

    1. Bahá'íi consideră că schimbarea socială începe cu spiritualitatea, cu descătușarea dorințelor oamenilor de a servi umanitatea și de a lucra unii cu alții pentru binele vecinătății și a celor alături de care trăiesc. Comunitățile Baha'i sunt ateliere deschise pentru toată lumea. Împreună învățăm în mod practic procesul de construire spirituală a comunității.

      Alegerea Adunărilor Spirituale Locale in în anul 172 B.E.

      În fiecare an, zilele de 20–21 aprilie, (din 20 aprilie de la apusul soarelui, până la apusul soarelui în 21 aprilie), marchează un eveniment deosebit de important pentru viaţa Comunităţii Bahá'í – alegerile noilor membri ai Adunărilor Spirituale Locale, care sunt de fapt nucleul vieţii de comunitate. Conform scrierilor lui Shoghi Effendi, lor le revine sarcina de a îndruma prietenii în câmpul de servire şi de a... 

      Ce vorbesti, care lista? in comuna primitiva, exista liste? 

      Pe ce planeta traiesc bahaienii astia? 

      Alegerile bahá'í

      Nu exista o clasa de ecleziasti si nici cler in Credinta Baha’i. In schimb, Baha’ii folosesc o structura administrativa data de profetul lor fondator, Baha’u’llah. In scrierile Sale, acesta a stabilit in detaliu un sistem de consilii stabilite si alese la nivel local, national si international pentru supravegherea Credintei. Baha’ii de la 21 de ani se bucura de dreptul de a vota in alegerile Baha’i si de a servi ca membrii in... 

      Adunarea Spirituala Nationala supravegheaza treburile administrative ale Baha’ilor din Romania si le ofera calauzire pentru dezvoltarea lor morala si spirituala. Adunarea coordoneaza tiparirea cartilor si publicatiilor.

      Fie ca sunt la nivel local, regional, national sau international, alegerile Baha’i au loc conform unui proces similar care cauta sa selecteze lideri cu mentalitate spirituala din mijlocul credinciosilor din zona. Procesul electoral la nivel national difera sub un... 

      Bahaii considera ca Pamantul este o singura tara iar noi suntem cetatenii ei.

      Prozelitism.

      informare si exemplificare de alegeri si vot...strict stiintific!

      Duminică votez. Cu mine

      Le stric cheful şi mă duc la vot. 

      Mâine-poimâine securiştii deghizaţi în politicieni, tehnocraţi şi magistraţi ni-l iau şi pe ăsta, votul, că e liber. 

      Fac aşa: intru hotărât în cabina de votare şi pun ştampila pe albul buletinului, să se vadă că nu e din greşeală când îl anulează. Apoi o apăs adânc în mijlocul palmei. 

      Asta înseamnă că votez contra Lor. 

      Politicos. Civilizat. Simplu. Pentru că Ei nu mă reprezintă. 

      Unul îi reprezintă pe bruxellezi, altul... 

    Spiritual Democracy is a powerful source for designing a way of life and form of governance

    that honors and sustains the natural laws of creation:

    equality, justice, the sisterhood and brotherhood of all beings, and the sacred interconnectedness of all life. 

    1. Dear Pen,

      What's the colour of the sky in your world ? 

      President John F.Kennedy,

      The Federal Reserve 

      And Executive Order 11110 

       

       

      by Cedric X 

      From The Final Call, Vol. 15, No.6, On January 17, 1996 

      On June 4, 1963, a little known attempt was made to strip the Federal Reserve Bank of its power to loan money to the government at interest. On that day President John F. Kennedy signed Executive Order No. 11110 that returned to the U.S. government the power to issue currency, without going through the Federal Reserve. Mr. Kennedy's... 

    Dar nu stiu inca pe cine sa aleg.

    Chiar ca sunt in ceata. O opinie a unei persoane despre te miri ce, nu este una personala, adica a persoanei respective, ci este o cochetarie, este o opinie politica, economica, lingvistica… 

    Cu votul sunt si mai incurcat. Daca votul inseamna a alege, si “A alege este actul fundamental prin care omul are şansa de a face ordine în lumea sa, interioară şi exterioară”, noi ce am facut la toate alegerile, ca numai ordine n-am facut?

    Acum, in... 

    1. Inseamna ca pribegesti, nu gluma.

      Te ajut: votul este totul. Pana se termina alegerile; dupa aceea nu mai este nimic. 

    Eu am ales sa il astept pe Odiseu...chiar daca as fi putut alege pe oricare dintre petitori....si asta e alegerea mea...care imi face ordine in lumea mea interioara si exterioara.

    1. Scumpo, lasa-l naibii pe prapaditul ala. Uita-l! Cine stie pe unde umbla teleleu, ba mai mult, poate fi demult oale si ulcele, feri Doamne! Asa ca urmeaza una din propunerile mele si fa-l cu tata pe Telemachos. Creste baiatul fara tata si-i pacat.

      Mai mult, te ofilesti pe zi ce trece, si-i si mai mare pacat. :))

      Sa inteleg ca sa iti fac un fratior? Nu am mai intalnit un copil sa doreasca sa-l pricopseasca pe tatal sau cu un copil...generos! Iti multumesc pentru propunere dar nu o pot accepta nici in gluma si nici in serios.

      Copil nu am cu el inca...desi mi-as fi dorit sa am unul sau mai multi de la Odisseu...doar el va fi tatal sau nu va mai fi niciunul! Merci pr grija..iar eu pe zi ce trece infloresc..nu ma ofilesc...detin secretul nemuririi!

      Daca iubesti pe cineva cu adevarat, merita sa astepti, oricat de lunga ar fi asteptarea…

      Bati campii fatuco! ordinea in lumea exterioara ti-o fac altii. 

      Ordine apropiata sau mai departata...ai dreptate! dar eu ma refeream la cea iapropiata. Iti dau un exemplu simbolic.

      Simbol:DOI INDRAGOSTITI HOINARIND INTR-O PLIMBARE INTIMA.

      Explicatie:Esti capabil sa evadezi din realitatile lumii si sa ajungi la sentimentele mai profunde din inima ta, fara teama de a fi criticat. Fii cu cei iubiti si bucura-te in voie de prezenta lor, fara tensiune - chiar daca asta inseamna sa fii cu acea parte din tine pentru care pari sa nu ai timp niciodata.... 

      Nu ar trebui sa ii lasi sa iti faca ordine...ne-qau furat puterea...cum sa ne-o recuperam!?

      Ordinea sociala, politica economica, culturala, religioasa nationala, locala, sau cea mondiala...este conceputa doar sa apere inetresele privilegiatilor!

      Ordinea exterioara creata de altii produce dezodine interioara! 

      Sigur umbla dupa fuste,dupa sirene. 

      Nu-i baii! Sirenele sunt de vina el tot pe mine ma iubeste si tot la mine se va intoarce, dragostea adevarata nu moare niciodata! Asa e povestea si destinul.

    Am asteptat din partea cititorilor raspuns la intrebarea de mai sus. Nprimind, am cautat raspunsul propriu.

    Iata ce am gasit. 

    Raspinditi acest apel! 

    Este momentul sa dezlanutim prin facebook tsunamiul care va curata mocirla in care porcii au scufundat tara! 

    Prin Democratie sa asanam aceasta mlastina! Acesta este rolul Democratiei! 

    Sigur, Ciolos, in haituiala cu Gidea, a repurtat o mare, mare victorie, oarecum neasteptata si de ultim moment - dupa o guvernare in care a suportat... 

    1. Atentie Ciolos doreste sa desfiinteze salariul minim pe economie ..astfel mediul privat va aexploata infinit mai mult forta de munca si asa ieftina!

      Avem nevoie de legi care sa ne creasca nivelul de trai noua celor fara resurse nu celor deja indestulati... 

    Democratizarea continuă sa depinda de stabilirea unei agende a securităţi, care constituie o ruptură radicală cu percepţiile şi practicile care au fundamentat geopolitica în istoria modernă.

    Conform logicii noastre privind securitatea umană, statele-naţiuni trebuie sâ-şi reordoneze priorităţile; problema este: după ce criterii? Acestea ar putea fi: suveranitatea persoanei umane, participarea la luarea deciziilor şi răspunsul la necesităţile umane neîndeplinite.

    Următoarele probleme... 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb