240 de milioane de euro din "puşculiţa UE" au fost investite în Braşov

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 16 decembrie 2014

240 de milioane de euro din "puşculiţa UE" au fost investite în Braşov

Banii au fost folosiţi atât în proiecte ale autorităţilor locale, cât şi în proiecte private, Braşovul fiind, practic, un model la nivelul Regiunii Centru

Reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centru au venit ieri la Braşov, pentru a vedea pe teren câteva dintre proiectele care au prins contur cu bani nerambursabili alocaţi de Uniunea Europeană. Cu prilejul acestei vizite, şeful ADR Centru, Simion Creţu, a ţinut să remarce faptul că judeţul Braşov a accesat, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, 122 de proiecte, cu o valoare totală de peste 240 de milioane de euro, banii fiind investiţi atât în proiecte ale autorităţilor locale, cât şi în domeniul privat. "Dorim să promovăm beneficiile utilizării resurselor nerambursabile europene pentru dezvoltare. Din cele 1.200 de proiecte depuse în întreaga regiune pe programul REGIO, avem contractate 483, ce atrag peste 580 milioane euro, ca sume nerambursabile. Aspectul important este că valoarea tuturor proiectelor depuse a fost de aproape 4 ori mai mare decât alocarea de care a beneficiat regiunea, adică 1,77 miliarde euro, faţă de circa 480 milioane alocate. Asta spune mult despre necesarul de finanţare. Ne bucurăm că municipiul Braşov, pol de creştere în regiune, atrage foarte bine resursele nerambursabile pentru dezvoltare şi ne bucurăm că există premisele ca gradul de absorbţie în acest oraş şi în întreaga Regiune Centru să crească mult peste aproximativ 60%, cât este în prezent. Astfel, punem bazele noii perioade de finanţare, care va debuta cât de curând, pentru care suntem pregătiţi cu noi proiecte de impact în viaţa social-economică", a explicat Creţu. Acesta a mai subliniat faptul că, pe Polul de Creştere Braşov, din care fac parte 18 localităţi ale Zonei Metropolitane, au fost semnate 26 de contracte de finanţare, aflate acum în diferite stadii de implementare, cărora li se adaugă şi proiectele accesate separat de administraţiile locale.

Cum s-au cheltuit banii

Printre proiectele "inspectate" de reprezentanţii ADR s-au numărat modernul Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale, proiectele de construcţie a noului Pasaj Independenţei şi de dublare a Pasajului Fartec, Drumul Coresi, capetele de linie recent modernizate, dar şi un proiect privat de la Ghimbav, respectiv un centru logistic în care sunt amenajate depozite frigorifice pentru industria cărnii, linii de tranşare şi ambalare a produselor de carmangerie şi spaţii pentru birouri. Pe parcursul vizitei, participanţilor le-au fost oferite informaţii privind stadiul implementării Programului Operaţional Regional 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru, pentru a sublinia evoluţia proiectelor şi modul cum sunt cheltuite fondurile nerambursabile.

Cine nu termină lucrările plăteşte

Primarul Braşovului, George Scripcaru, a ţinut să sublinieze faptul că, faţă de alţi poli de creştere din ţară, banii alocaţi au fost împărţiţi şi cu localităţile membre ale Agenţiei Metropolitane Braşov. "Până la sfârşitul anului viitor, vor fi implementate toate proiectele aflate acum în curs de derulare. De altfel, pentru a nu avea probleme cu respectarea termenului de finalizare a proiectelor, am renunţat la implementarea unei investiţii, ce viza realizarea unui centru de cercetare la Tărlungeni, care va fi inclus în portofoliul de proiecte pentru următorul ciclu bugetar european, 2014-2020", a explicat primarul. La rândul său, vicepreşedintele CJ Braşov, Mihail Veştea, a afirmat că, în situaţia în care investiţiile nu sunt finalizate şi funcţionale până la 31 decembrie 2015, fie proiectele sunt continuate din banii beneficiarilor, fie sumele încasate sunt returnate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb