AAFBR: BNR ar putea menţine dobânda de politică monetară la 1,75% în restul anului

Elena Deacu
Macroeconomie / 29 iunie 2015

Banca Naţională a României ar putea menţine dobânda de politică monetară la 1,75% la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie de miercuri, 1 iulie, conform opiniilor exprimate de participanţii la un sondaj intern în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar - Bancari din România (AAFBR).

Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj consideră că atât rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei cât şi cele pentru pasivele în valută ar putea fi menţinute constante pe 1 iulie.

Relaxarea politicii monetare ar putea continua în restul acestui an prin reduceri ale rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei până la 6% în luna decembrie 2015 şi pentru pasivele în valută până la 12%. În paralel, dobânda de politică monetară ar putea fi menţinută la 1,75% în a doua jumătate a anului 2015 conform celor mai mulţi participanţi la sondaj.

Potrivit AAFBR, opiniile referitoare la politica monetară a BNR din 2016 sunt divergente, existând un număr mic de participanţi la sondaj care estimează o reducere a dobânzii de politică monetară până la 1,5% în luna decembrie 2016, dar şi participanţi care prognozează un ciclu de întărire a politicii monetare, cu un nivel al dobânzii care ar putea ajunge la 2,5% în luna decembrie a anului următor.

BNR a redus în luna mai dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75% pe an, un nou minim istoric, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei cu 2 puncte, de la 10% la 8%. Măsura a surprins analiştii, cei mai mulţi dintre aceştia anticipând menţinerea dobânzii de politică monetară la 2%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. In opinia mea, BNR trebuia sa se opreasca din reducerea dobanzii cheie la 2%. BNR se ocupa cu tintirea inflatiei. La ce nivel este acum rata anualizata a inflatiei si ce va urma daca preturile impoturilor vor creste ca urmare a deprecierii euro? Nu a stiu BNR ca de la 1 iulie 2015 va creste si pretul gazelor naturale livrate populatiei? Nu a stiut BNR ca preturile nu vor scade cu toata asa zisa reducere a TVA la alimente? Daca nu a stiut atunci este foarte grav. Sa revina la dobanda cheie de 2% sau macar so o mentina pe cea de 1,75% pana nu este prea tarziu iar investitorii, si asa putini vor marca castigul si vor pleca. Sa nu mai vorbim si de increderea in BNR si in sistemul bancar romanesc ce scade de la o zi la alta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb