Incertitudinile despre modul de funcţionare al Companiei Energetice Naţionale (CEN) pun mari probleme funcţionării pieţei libere de energie. Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că există îndoieli cu privire la participarea complexurilor energetice Turceni şi Rovinari după integrarea lor în CEN. Domnia sa a explicat: "Ordonanţa de urgenţă pentru înfiinţarea CEN reglementează doar transferul de acţiuni şi nu şi modul de funcţionare a companiei pe piaţa liberă de energie. AVAS s-a mulţumit doar să dea un comunicat de presă în care să promită creşterea cantităţilor de energie tranzacţionată transparent, dar numai a acelor cantităţi disponibile în urma onorării contractelor bilaterale şi a celor pentru piaţa reglementată. Ce înseamnă aceste cantităţi disponibile este greu de spus şi ne aşteptăm ca fie să nu vedem deloc Turceniul şi Rovinariul pe bursa de energie fie să tranzacţioneze doar cantităţi mici".
AFEER a solicitat, încă din primăvara acestui an, ca viitoarea companie energetică naţională să nu împiedice funcţionarea pieţei libere de energie şi ca electricitatea produsă în cadrul acestei companii să fie tranzacţionată transparent, astfel încât furnizorii să aibă acces nediscriminatoriu la ea.
Preşedintele AFEER a mai spus că furnizorii sunt convinşi că Electrica SA sub umbrela căreia se vor regrupa producătorii Turceni, Rovinari şi Hidroelectrica, vor avea acces nelimitat la surse ieftine de energie fără a mai face faţă concurenţei acerbe de pe piaţă. În acest sens, furnizorii se aşteaptă ca autorităţile să ia măsurile administrative necesare, astfel încât să nu scadă gradul de transparenţă al tranzacţiilor dintre companiile deţinute de statul român.
1. Dl. Lungu e urmarit penal chiar pt distorsionarea
(mesaj trimis de Stefan A. Iordache în data de 07.11.2008, 14:20)
pietei!
Voi cei de la Bursa ori nu sunteti zdraveni ori va numarati printre sprijinitorii mafiei din energie.
Nu conteniti sa reluati declaratiile unor urmariti penal(in cazul de fata Ion Lungu fost Presedinte al ANRE) tocmai pentru distorsionarea pietei libere a energiei ca urmare a contractelor de furnizare incheiate de anumiti producatori fara licitatie si soldate potrivit Parchetului cu pagubirea statului cu cca o jumatate de miliard de euro.
2. In plus d-le Lungu, furnizor e cel care produce
(mesaj trimis de Stefan A. Iordache în data de 07.11.2008, 14:26)
Ceilalti se cheama distribuitori.
Numai ca dumneata incurci intentionat borcanele ridicand la rang de furnizor intermediarii mai mici, firme de apartament sau mai mari ca CEZ-ul unde deocamdata lucrezi.