AGENŢIA INTERNAŢIONALĂ PENTRU ENERGIE: "Perspectivele pieţelor de gaze sunt întunecate, inclusiv din cauza Rusiei"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 4 octombrie 2022

"Perspectivele pieţelor de gaze sunt întunecate, inclusiv din cauza Rusiei"

"Europa se confruntă cu «riscuri fără precedent» privind aprovizionarea cu gaze", conform AIE

Europa se confruntă cu "riscuri fără precedent" în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze naturale în această iarnă, după ce Rusia a întrerupt cea mai mare parte a livrărilor prin conducte, conform ultimului raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE) privind piaţa gazelor, publicat ieri şi preluat de presa internaţională.

În raport, agenţia cu sediul în Paris susţine că ţările Uniunii Europene ar trebui să-şi reducă consumul cu 13% în timpul iernii, în cazul unei opriri complete a aprovizionării cu gaze din Rusia. O bună parte din această reducere ar trebui să provină din comportamentul consumatorilor, prin scăderea temperaturii din locuinţe, ajustarea temperaturii boilerelor, în timp ce companiile industriale şi cele de utilităţi ar trebui să-şi diminueze consumul, potrivit Associated Press.

Keisuke Sadamori, directorul AIE pentru pieţele energetice, a spus: "Invazia Ucrainei de către Rusia şi reducerile semnificative ale livrărilor de gaze naturale către Europa provoacă daune semnificative consumatorilor, companiilor şi economiilor în ansamblu - nu doar în Europa, ci şi în economiile emergente şi în curs de dezvoltare. Perspectivele pentru pieţele de gaze rămân întunecate, nu în ultimul rând din cauza comportamentului imprudent şi imprevizibil al Rusiei, care i-a zdruncinat reputaţia de furnizor de încredere. Toate semnele indică faptul că pieţele rămân foarte tensionate şi în 2023".

La finele săptămânii trecute, Uniunea Europeană a fost decis să impună reducerea consumului de energie electrică cu cel puţin 5%, în timpul orelor de vârf. Măsura apare în condiţiile în care, în prezent o cantitate foarte redusă de gaz mai curge din Rusia prin Ucraina până în Slovacia şi de-a lungul Mării Neagre prin Turcia până în Bulgaria. Alte două rute, una pe sub Marea Baltică spre Germania şi alte prin Belarus şi Polonia sunt oprite.

Conform Agenţiei, un alt risc pentru Europa este o iarnă târzie, în special pentru că rezervele din gazele subterane curg mai lent la sfârşitul sezonului, când există o cantitate mai mică de gaze în depozite şi o presiune mai redusă. Uniunea a reuşit să-şi umple depozitele în proporţie de 88%, mai devreme decât ţinta sa pentru perioada dinainte de începutul iernii, de 80%. Potrivit Agenţiei, Uniunea Europeană va avea nevoie de un grad de umplere de 90% în cazul unei întreruperi complete a livrărilor de gaze ruseşti.

Deja, companiile din Europa şi-au redus consumul de gaze naturale, în unele cazuri renunţând la activităţile consumatoare de energie, cum ar fi producţia de oţel şi îngrăşăminte, în timp ce întreprinderile mai mici, cum ar fi brutăriile, se confruntă cu o creştere severă a costurilor. De altfel, preţurile ridicate ale gazului, ce este folosit pentru încălzirea locuinţelor, generarea energiei electrice şi o întreagă serie de procese industriale, reprezintă unul dintre principalii factori care au dus inflaţia în zona euro la recordul de 10%, conform AP.

Pentru compensarea deficitului de gaz rusesc, guvernele ţărilor europene au cumpărat gaz natural lichefiat (GNL) scump, care este transportat pe apă din ţări precum Statele Unite sau Qatar, laolaltă cu mărirea achiziţiilor de gaze prin conducte, provenite din Norvegia şi Azerbaidjan. Scopul este prevenirea scăderii nivelului depozitelor până la pragul în care guvernele să fie nevoite să raţionalizeze gazul pentru companii. Agenţia spune că, pentru o iarnă sigură, depozitele trebuie să rămână pline în proporţie de peste 33%, altfel existând riscul unor probleme de aprovizionare în cazul unei ieri prelungite. În plus, nivelurile mai reduse ar face mai dificilă reumplerea viitoare a depozitelor, scrie AP preluând date din raport.

Potrivit analizei realizate de Agenţie în cazul unei întreruperi totale a aprovizionărilor din Rusia începând cu 1 noiembrie 2022, dacă ţările din Uniunea Europeană nu îşi reduc cererea, depozitele de gaze din UE ar fi pline în proporţie de sub 20% în februarie, în scenariul unui nivel ridicat de aprovizionare cu GNL, şi de doar 5% dacă aprovizionarea cu GNL este scăzută.

Pentru a menţine depozitele pline la un nivel de peste 25%, ar fi necesară o reducere a cererii de gaze în ţările Uniunii pentru perioada de iarnă cu 9%, faţă de nivelul mediu din ultimii cinci ani, în cazul unor aprovizionări scăzute cu GNL. Pentru menţinerea depozitelor la peste 33% ar fi necesară o reducere a cererii cu 13% în perioada de iarnă, faţă de media ultimilor cinci ani, conform raportului Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Livrarea - cumpararea de gaze e o activitate comerciala iar prezenta trupelor ruse pe teritoriul unui stat suveran agresat e altceva!

    Mai amintim de crimele de razboi savarsite de militarii armatei rosii impotriva populatiei civile ucrainene? 

    Au rusii cu toate gazele lor cum sa spele rusinea in care persista? 

    Ar trebui un embargou total , o izolare completa a Rusiei! 

    Oare din asa ceva ar intelege rusul de rand in ce rahat a bagat Putin intreaga Rusie?

    Nu ar intelege fiind cu creerii spalati, prea indoctrinati de slugile Kremlinului ... 

    1. Trebuie in primul rand, mai banderistule, sa amintesti crimele de razboi ale Kievului in perioada 2014-2020 asupra populatiei civile din Donbas. Raporturi ONU oficiale specifica peste 10 000 de civili ucisi de bombardamentele asupra lor. Si peste 1 milion de refugiati in Rusia.

      Du-te tu si te izoleaza intr-o sala rece, umeda, cu toti nazistii si banderistii din lume. Deseneaza-ti zvastici pe maini, tatueazati-le pe fund, fa ce vrei. Dar tu nu ai ce cauta intr-o lume civilizata. 

      UNSC "February 17, 2015 - By resolution 2202 (2015), the Council called on all parties to fully implement the “Package of Measures for the Implementation of the Minsk Agreements”, adopted on 12 February 2015 in Minsk, Belarus."

       

      Acest text a fost adoptat in 2015 si obliga Ucraina sa implementeze acordurile de la Minsk. 

      Regimul ultra-nationalist, ba chiar destul de nazist de la Kiev a refuzat. 

      Responsabilitatea Vestului in acest razboi este ca a refuzat toate negocierile prezentate de Rusia, a refuzat sa forteze Kievul sa implementeze deciziile obligatorii ale UNSC. Vestul si America au sponsorizat un regim criminal care sa toace marunt minoritatea rusofona din Donbas. Si asta au facut nazistii cu creieri spalati si tatuaje cu zvastici din Kiev.

      Iesi din rahatul in care te afunzi, mai sluga a lui Bandera. 

      Rusia nu a susținut forțele proruse din Donbas pentru că așa spuneau propagandiștii sovietici.

      Acordul Minsk 2 a fost încălcat în mod repetat de Rusia, care chiar a crezut că poate trece peste actorași.

      60 000 de ruși au devenit praf de stele. Numărătoarea continuă. 

      Pentru a răzbuna moartea celor 10000 Putin a mai omorât 60000 din proprii ostași. Unde e logica?

      Ar fi trebuit sa amintesc de crimele savarsite de bolsevicii rusi in Bucovina romaneasca in anii 1920? Si care au generat un val de refugiati in Romania?

      Nicicand rusii nu pot spala faradelegile savarsite de bolsevici!

      Cine a ucis familia tzarului decat bolsevicii rusi?  

    Daca nu reusim sa separam politica,simpatiile

    subiectiv e de realitatile economice si interesele 

    nationale va fi o recesiune economica europeana 

    grava si lunga, 

    Din pacate cu actualii decidenti de la UE slabe

    sanse ptr.a sustine eficient economia europeana  

    nu mai vindeti gogosi!!

    energia este legata de bula ciclica de credit! atat  

    Cat ii vine randul inchide istoric creditul si consumul!! = caput pe ciclu!! 

    pe monet resista cune poate caci mai au lichiditatii hafaceristii dar incep sa cada pe capete si ein incepand cu al 3 lea an. 

    s c cret 

    1. Mare prostie ai mai spus

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb