Cheltuielile efectuate de către "Petrom" SA în 2009 cu activitatea de explorare au atins valoarea de 200 milioane lei, din care suma de 156 milioane lei a fost înregistrată ca şi cheltuieli, iar suma de 44 milioane lei a fost capitalizată. În plus, suma de 35 milioane lei a fost înregistrată ca şi cheltuieli pentru sondele la care s-a început forajul în 2008, dar care au fost evaluate ca sonde fără rezultat, arată un comunicat de presă remis redacţiei.
În 2009, Petrom a achiziţionat 1.195 km de date seismice 2D şi 475 kmp de date seismice 3D. Cel mai mare program de achiziţie seismică 3D executat până în prezent în România a fost finalizat în luna noiembrie 2009. Prospecţiunea a reprezentat faza iniţială a activităţii de explorare din zona de apă adâncă a perimetrului Neptun, în parteneriat cu ExxonMobil, şi a acoperit o suprafaţă de aproximativ 3.200 kmp.
Dezvoltarea proiectului offshore Delta a fost finalizată. La sfârşitul anului 2009, Delta 6 producea 2.500 bep/zi, în timp ce Lebăda Vest 4 a atins o producţie de aproximativ 1.000 bep/zi. Aceste două sonde asigură împreună mai mult de 10% din producţia offshore a Petrom.
Lucrările de construcţie pentru viitoarea staţie de comprimare a gazelor de la Hurezani au avansat conform programului.
În octombrie, Petrom a inaugurat noua unitate de procesare a gazelor de la Midia, în apropiere de Constanţa, care poate procesa întreaga producţie offshore de gaze a Petrom.
În Kazahstan, dezvoltarea zăcământului Komsomolskoe a înregistrat noi progrese; producţia medie a oscilat influenţată de activităţile de punere în producţie, atingând un nivel mediu de 3.100 bep/zi. Pe data de 31 decembrie 2009, a fost finalizată achiziţia companiei Korned LLP. Korned LLP deţine licenţa de evaluare pentru zăcământul de ţiţei Kultuk, localizat la 34 km nord-vest de zăcământul Komsomolskoe.
În Rusia, "Petrom" a continuat evaluarea tehnică a datelor obţinute în urma testelor care au confirmat prezenţa de ţiţei şi gaze în zona Saratov.