ALERT "Petrom" caută noi surse de capital pentru investiţii

A.T.
Companii #Bunuri Industriale / 25 februarie 2010

Compania "Petrom" a investit, în ultimii cinci ani, în medie, aproximativ 1 miliard euro pe an. Pentru a asigura dezvoltararea durabilă a activităţii şi pentru a atinge potenţialul de creştere, "Petrom" va trebui să sporească nivelul investiţiilor, arată un comunicat remis redacţiei.

Mariana Gheorghe, CEO "Petrom", a declarat: "În acest sens, ar fi nevoie să efectuăm investiţii anuale în România de aproximativ 1,2-1,5 miliarde euro în următorii ani. Până în momentul de faţă, am optimizat managementul fluxului de numerar şi am asigurat o bază solidă pentru finanţarea proiectelor noastre strategice, prin apelarea la credite externe. Pentru a asigura fondurile necesare finanţării acestui program investiţional amplu, intenţionăm să căutăm noi surse de capital în 2010."

Conducerea propune să nu fie distribuite dividende pentru 2009

Având în vedere nivelul ridicat de lichiditate de care este nevoie pentru susţinerea necesarului de investiţii al "Petrom", propunerea managementului este de a nu distribui dividende pentru anul 2009. Bugetul de investiţii al companiei şi propunerea privind dividendele vor fi supuse spre aprobare în Adunarea Generală a Acţionarilor din 29 aprilie 2010.

Discuţii cu autorităţile pentru alinierea preţului gazelor

Conducerea "Petrom" va purta discuţii cu autorităţile din România şi cu principalele părţi interesate, cu scopul obţinerii alinierii preţului gazelor naturale şi în vederea atragerii de capital nou.

EBIT-ul (profitul înainte de dobânzi şi taxe) "Petrom" a scăzut cu 25% în 2009 comparativ cu 2008, până la 2.366 milioane lei, din cauza preţurilor foarte mici la ţiţei de-a lungul întregului an şi a deprecierilor mai mari.

Preţul intern realizat la ţiţei exprimat în USD a scăzut cu 35% faţă de 2008, atingând valoarea de 54,99 USD/bbl. Preţul intern realizat la ţiţei exprimat în RON a scăzut cu 21% comparativ cu anul 2008, datorită aprecierii USD faţă de RON.

Costurile interne de producţie au fost de 14,61 USD/baril echivalent petrol (bep), cu 19% mai mici comparativ cu 2008, datorită managementului strict al costurilor, integrării cu succes a diviziei de Servicii Explorare&Producţie şi aprecierii USD faţă de RON. Costurile interne de producţie exprimate în RON/bep au scăzut cu 2% comparativ cu 2008.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb