Comisia Europeană a publicat Raportul anual privind mobilitatea intracomunitară a forţei de muncă, în care se arată că aproape jumătate (46%) dintre toate persoanele cu vârstă activă din UE care au plecat la muncă în alte ţări îşi au reşedinţa în Germania sau Marea Britanie, şi încă 28% în Franţa, Italia şi Spania, în timp ce ţările de origine pentru 58% din cei care se deplasează sunt România, Polonia, Italia, Portugalia şi Bulgaria, conform Agerpres.
Numărul persoanelor din România şi Polonia care au plecat la muncă în ţări din UE în 2019 a crescut cu 4% faţă de 2018.
Conform unui comunicat al Executivului comunitar, Raportul anual privind mobilitatea intracomunitară a forţei de muncă identifică tendinţele în libera circulaţie a angajaţilor şi a membrilor familiilor lor din Uniunea Europeană şi ţările din Asociaţia Europeană a Liberului Schimb (EFTA), respectiv Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia, pe baza celor mai recente date disponibile (2018/2019), care includ şi mobilitatea spre şi dinspre Marea Britanie.
Documentul arată că mobilitatea forţei de muncă în blocul comunitar a continuat să crească în 2019, dar într-un ritm mai redus comparativ cu anii precedenţi. În 2019, 17,9 milioane de europeni trăiau în alt stat UE, faţă de 17,6 milioane în 2018.
Principalele sectoare de activitate pentru persoanele de vârstă activă din UE care se deplasează la muncă au fost în 2019 industria prelucrătoare, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul. Procentul persoanelor cu înaltă calificare care s-au mutat în alt stat UE a crescut în timp: în 2019, una din trei persoane din UE (24%) care s-a deplasat era cu înaltă calificare, comparativ cu una din patru în 2008.
Cele mai importante destinaţii UE pentru persoane cu înaltă calificare care au plecat la muncă în străinătate sunt Germania, Spania, Franţa, Belgia şi Austria. Înainte de a ieşi din UE, Marea Britanie era destinaţia cu cei mai multe persoane cu înaltă calificare care s-au deplasat. Principalele ţări de origine pentru cei cu înaltă calificare care s-au deplasat sunt România, Polonia, Italia, Portugalia şi Bulgaria.
Grupul persoanelor cu înaltă calificare care au plecat la muncă în străinătate comparativ cu persoanele cu înaltă calificare din ţara de origine este cel mai ridicat în rândul românilor (22%), bulgarilor (13%), portughezilor (10%) şi polonezilor (8%).
În funcţie de grupele de vârstă ale persoanelor din UE care se deplasează la muncă în alte ţări, raportul arată că cei aflaţi la începutul carierei sunt cei care cel mai probabil se vor muta. În rândul celor care au intenţii serioase de mutare, 75% au sub 35 de ani.
Numărul de lucrători care se întorc în ţara de origine diferă semnificativ: pentru fiecare trei persoane care pleacă, două se întorc în ţara lor de origine.