Amenda aplicată companiei elene Intralot de către Consiliul Concurenţei nu a fost încasată de ANAF, pe motiv că societatea are sediul în Grecia, a anunţat, ieri, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Domnia sa a precizat: "Mi se pare îngrijorător că ANAF nu a putut să colecteze amenda pe care am acordat-o Intralot, în cazul Loteria, încă de acum un an, pentru că societatea nu are sediul în România, ci în Grecia. Sunt convins că ANAF are raţiunile lui, procedurile lui, legislaţia lui. Dar, totuşi, suntem membri UE, iar unele decizii pe care Consiliul Concurenţei le ia nu sunt date doar în virtutatea legii româneşti, ci şi în virtutea tratatului UE şi a dispoziţiilor legislaţiei europene".
Oficialul susţine că, de un an de zile, Consiliul Concurenţei face schimb de informaţii cu ANAF asupra colectării amenzilor şi a sancţiunilor date de autoritate. Domnul Chiriţoiu afirmă că Fiscul nu a reuşit să colecteze amenda nici de la o companie din Elveţia, care activează în domeniul armamentului.Domnia sa a mai declarat că suma amenzilor necolectate pe motiv că firmele amendate nu au sediul în România se ridică la circa 2 milioane de euro.
Autoritatea pentru concurenţă a amendat, în urmă cu un an, Loteria Română Intralot, Intracom şi Lotrom cu amenzi în sumă totală de 16,85 milioane lei, pentru o înţelegere privind implementarea programului video-loterie, care a eliminat competiţia de pe piaţă într-un contract pe zece ani, derulat în perioada 2003-2013.
După ce au încasat, ani de zile, comisioane uriaşe de la statul român, grecii de la Intralot au renunţat, în primele zile ale acestui an, la contractul privind administrarea şi gestionarea jocurilor loteristice încheiat cu Loteria Română (CNLR), după cum ne-a spus, la vremea respectivă, Sorin Constantinescu, preşedintele Asociaţiei Organizatorilor de Cazinouri din România (AOCR), care ne-a explicat: "La începutul lunii decembrie, grecii de la Intralot au transmis o scrisoare Loteriei Române, prin care anunţau că, din data de 31 decembrie, de la ora 23.59, nicio relaţie comercială dintre cele două părţi nu mai este valabilă. În condiţiile în care doar grecii s-au ocupat de sistem, Loteria nu deţine decât echipamentele, nu şi softul. Astfel, toată activitatea companiei a fost blocată - nu mai au pariuri, nu mai au cum să organizeze extragerile 6/49... Din 1906 nu s-a mai întâmplat să nu aibă loc două trageri consecutive la Loto".
În data de 30 decembrie 2014, ministrul finanţelor publice, Darius Vâlcov, a anunţat că statul român nu va mai prelungi contractul cu firma grecească Intralot, care asigura mentenanţa echipamentelor şi funcţionarea softului necesar activităţilor loteristice.
Însă Adrian Manolache, directorul general al Loteriei, a susţinut, la începutul lunii, că nu există nicio legătură între neprelungirea contractului cu grecii şi neorganizarea extragerilor din 4 ianuarie şi din 8 ianuarie 2015.
Pe 14 ianuarie, Loteria a dat un comunicat, în care a precizat că mentenanţa sistemului loteristic va fi asigurată de o firmă care a fost subcontractor al Intralot şi că s-a decis că soluţia cea mai avantajoasă pentru companie şi, implicit, pentru statul român este aceea de a asigura administrarea şi funcţionarea sistemului loto prin specialişti proprii.