Comisia Europeană: Măsurile de combatere a evaziunii fiscale încalcă legislaţia europeană

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Legislatie / 8 iunie 2010

Comisia Europeană condusă de Jose Manuel Durao Barroso atenţionează Guvernul pe problema maăsurilor de combatere a evaziunii fiscale.

Comisia Europeană condusă de Jose Manuel Durao Barroso atenţionează Guvernul pe problema maăsurilor de combatere a evaziunii fiscale.

Oficialii europeni vor solicita Cabinetului Boc să modifice măsurile pentru combaterea evaziunii fiscale care încalcă legislaţia comunitară

Printre acestea sunt încasarea TVA la achiziţiile intracomunitare şi taxarea inversă pentru bunurile cu risc ridicat de fraudă

Comisia Europeană consideră că măsurile aplicate de Cabinetul Boc pentru reducerea evaziunii fis-cale, printr-o Ordonaţă de urgenţă, "ridică o serie de îngrijorări în ceea ce priveşte conformitatea sa cu legislaţia UE" şi reclamă că Guvernul nu a ţinut cont de observaţiile sale în această privinţă.

"Comisia Europeană a fost consultată foarte târziu de către autorităţile române în ceea ce priveşte această ordonanţă, oferind un termen limită foarte scurt până la care Comisia să facă observaţii", se arată într-un document al Comisiei Europene, remis Mediafax.

În documentul citat, reprezentan-ţii Comisiei Europene precizează: "Această ordonanţă ridică o serie de îngrijorări în ceea ce priveşte conformitatea sa cu legislaţia UE privind taxele şi accizele. Din cauză că au adoptat-o mai repede decât şi-au planificat, autorităţile române nu au ţinut cont de observaţiile Comisiei pe această temă".

Oficialii de la Bruxelles subliniază că vor reitera observaţiile formulate privind Ordonanţa de urgenţă şi vor solicita autorităţilor noastre "să rezolve aspectele care nu sunt conforme cu legislaţia UE cât de curând posibil".

Poziţia Comisiei Europene vine după ce premierul Emil Boc a anunţat că Guvernul a decis, pe 30 mai, să introducă noi măsuri de combatere a evaziunii fiscale, printr-o ordonanţă de urgenţă. Actul normativ nu a fost publicat, momentan, în Monitorul Oficial.

Printre noile reglementări stabilite de Guvern, achiziţiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peşte, flori, zahăr şi materiale de construcţii vor avea TVA, iar pentru tranzacţiile în interiorul ţării cu aceleaşi produse, la care se adaugă pâinea, va fi aplicată taxarea inversă, respectiv la beneficiar.

Ministerul Finanţelor recunoaşte, în nota de fundamentare a Ordonanţei de urgenţă, că atât aplicarea TVA pentru achiziţii intracomunitare, cât şi taxarea inversă privind TVA din anumite tranzacţii în piaţa internă contravin legislaţiei europene şi propune aplicarea limitată a acestor prevederi până la finele anului viitor.

În textul Ordonanţei se arată: "În cazul achiziţiilor intracomunitare de bunuri din anumite categorii cu risc crescut de fraudă, proiectul de act normativ contravine Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun de TVA, în ceea ce priveşte momentul exigibilităţii şi al modalităţii de plată a taxei pe valoarea adăugată. Aplicarea taxării inverse pentru livrarea în interiorul ţării a bunurilor din anumite categorii cu risc crescut de fraudă, altele decât cele prevăzute de Directiva 2006/112/CE privind sis-temul comun de TVA, fără a obţine o derogare în acest sens, contravine legislaţiei comunitare".

De asemenea, potrivit proiectului, Guvernul va reintroduce în acest an accize la iahturi, parfu-muri, blănuri, arme de vânătoare, bijuterii şi alte produse de lux, asumându-şi astfel riscul unei sancţiuni din partea Comisiei Europene, după ce anul trecut a decis eliminarea acestor taxe care contravin normelor comunitare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb