CONSULTARE PUBLICĂ: MFE: Finanţări pentru locuitorii fostelor zone industrializate

V.B.
Fonduri Europene #Fonduri Europene / 10 noiembrie 2014

Ministerul Fondurilor Europene (MFE), prin Autoritatea de Management (AM) pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), a lansat ieri în consultare publică documentele necesare pentru lansarea a patru cereri de propuneri de proiecte care fac parte dintr-un pachet de intervenţii adresate în special zonelor foste industrializate.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat: "Industrializarea din timpul regimului comunist a însemnat popularea masivă a localităţilor din jurul coloşilor industriali. Ştim prea bine ce s-a întâmplat după 1990: cei mai mulţi s-au închis. Asta a generat un adevărat cutremur social ale cărui unde se simt adânc în România de astăzi. Familii întregi au fost nevoite să îşi găsească un loc de muncă în alte oraşe sau chiar în alte ţări. Adesea, fără să beneficieze de niciun sprijin sau de reconversie profesională. Pentru un venit decent, părăsirea oraşului sau a ţării a însemnat, totodată, şi părăsirea propriilor copii. În lipsa unui părinte sau chiar a ambilor, aceştia ajung să părăsească şcoala şi să compenseze o adolescenţă bulversată prin excese sau derapaje. Vrem să ajutăm aceste familii cu soluţii concrete! Le oferim sprijin copiilor şi familiilor din zonele foste industrializare, de la soluţii de reintegrare socială şi profesională, până la consiliere în vedere începerii unei activităţi independente sau pentru iniţierea unei afaceri. Dacă ne pasă de România, trebuie să acţionăm acum pentru a opri depopularea satelor, a comunelor şi a oraşelor mici. Iar asta o putem face doar ajutându-i pe cei care încă mai sunt acolo. Toţi au ajutat România, acum a venit vremea ca România să îi ajute pe ei!"

Documentele supuse consultării publice, în scopul lansării a patru cereri de propuneri de proiecte, sunt disponibile pe site-ul MFE.

Prima dintre cele patru schiţe este a Ghidului Solicitantului Condiţii Specifice pentru cererea de propuneri de proiecte "Prevenirea şi corectarea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii", Axa Prioritară 2, Domeniul Major de Intervenţie 2.2 POS DRU.

În cadrul viitorului apel de propuneri de proiecte, vor fi finanţate proiecte ce vor sprijini în special preşcolarii, elevii care ar putea părăsi timpuriu şcoala, precum şi părinţii sau tutorii acestora, precum şi persoane care au părăsit timpuriu şcoala şi care au vârste mai mici de 18 ani. Scopul acestui apel de proiecte va fi cel al implementării programelor de tip "şcoală după şcoală", respectiv al programelor de reintegrare în educaţie de tip "a doua şansă". Minimum 50% din grupul ţintă eligibil va fi format din persoane care au domiciliul ori reşedinţa în zonele, judeţele sau oraşele care au fost industrializate.

A doua schiţă este a Ghidului Solicitantului Condiţii Specifice pentru cererea de propuneri de proiecte "Formare profesională continuă pentru angajaţi", Axa Prioritară 2, Domeniul Major de Intervenţie 2.3 POS DRU.

Scopul acestei cereri de propuneri de proiecte va fi sprijinirea angajaţilor întreprinderilor ori instituţiilor din sectoarele economice incluse în direcţiile actuale de politică industrială, în scopul calificării şi recalificării. Minimum 50% din grupul ţintă eligibil al proiectelor finanţate va fi format din persoane care au domiciliul sau reşedinţa în zonele, judeţele ori oraşele foste industrializate.

A treia schiţă se referă la Ghidul Solicitantului Condiţii Specifice pentru cererea de propuneri de proiecte "Măsuri active de ocupare pentru zone foste industrializate", Axa Prioritară 5, DMI 5.1 POS DRU.

Viitorul apel de propuneri de proiecte va sprijini persoanele inactive, aflate în căutarea unui loc de muncă, şomerii şi persoanele care au părăsit timpuriu şcoala din regiunile foste industrializate, în scopul sprijinirii (re)integrării pe piaţa muncii.

A patra schiţă vizează Ghidul Solicitantului Condiţii Specifice pentru cererea de propuneri de proiecte "Măsuri active de ocupare pentru zone foste industrializate în mediul rural", Axa Prioritară 5, Domeniul Major de Intervenţie 5.2. POS DRU.

Cererea de propuneri de proiecte va viza persoanele inactive, aflate în căutarea unui loc de muncă; şomeri, persoane care activează în domeniul agriculturii de subzistenţă, managerii şi angajaţii din mediul rural din regiunile foste industrializate. Scopul acestui apel va fi cel al facilitării accesului la ocupare în activităţi non-agricole, crearea condiţiilor pentru dezvoltarea întreprinderilor profitabile non-agricole, furnizarea sprijinului pentru crearea de noi locuri de muncă şi noi forme de ocupare pentru lucrătorii independenţi din zonele rurale, respectiv promovarea culturii antreprenoriale în zonele rurale.

Lista beneficiarilor şi a partenerilor eligibili în cadrul fiecărei viitoare cereri de propuneri de proiecte este disponibilă în schiţele Ghidurilor Solicitantului. MFE aşteaptă propuneri şi sugestii pe marginea documentelor lansate în consultare publică până joi, la ora 12, conchide comunicatul citat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb