Controlorii de trafic din Franţa au intrat în grevă marţi seara, ca protest faţă de un proiect european de fuziune a controlului aerian.
Aproape 50% din zboruri au fost anulate, ieri, pe aeroportul parizian Orly şi 20% pe Roissy-Charles de Gaulle, însă toate aeroporturile franceze au fost afectate de mişcarea grevistă, conform Direcţiei Generale a Aviaţiei Civile (DGAC).
"Air France" SA urma să asigure, ieri, 100% din zborurile de lungă distanţă, 80% din cele pe distanţă scurtă şi medie la Paris - Charles de Gaulle şi 50% dintre zborurile similare la Paris - Orly.
Activitatea la capacitate maximă ar urma să fie reluată astăzi.
Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Dominique Bussereau, a calificat greva drept "neadaptată şi inadecvată".
Sindicaliştii refuză fuziunea controlului aerian francez cu cel din alte cinci ţări, în vederea formării unui bloc al Europei Centrale (FABEC), temându-se că, în urma creării acestuia, s-ar pierde multe locuri de muncă.
CGT, cel mai mare sindicat din Franţa, care a declanşat greva, şi alte patru sindicate au precizat că reorganizarea în materie de control al traficului va avea "consecinţe sociale majore", printre care "eliminarea parţială sau totală a unor servicii şi posturi".
Sindicatele doresc să conserve statutul şi condiţiile de muncă ale angajaţilor DGAC, 12.000 de funcţionari, dintre care 4.000 sunt controlori de trafic.
• Zboruri întrerupte în Grecia
Controlorii de trafic aerian din Grecia îşi vor manifesta dezacordul faţă de proiectul mai sus amintit la data de 25 iulie, când vor intra în grevă, afectând zborurile din şi spre această ţară.
Yannis Kourmoulakis, secretarul general al sindicatului controlorilor de trafic, a declarat că greva va începe duminică şi va dura o zi. Acesta a menţionat: "Guvernul nu ne ascultă. Reformele autorităţilor nu ne vor rezolva problemele".
Printre revendicările sindicaliştilor se numără crearea de noi locuri de muncă în domeniu şi plata orelor suplimentare.
În Grecia au avut loc mai multe greve anul acesta, fiind astfel afectat turismul, care reprezintă aproape 20% din PIB-ul ţării, de 240 de miliarde de euro.