Producătorul de vinuri "Cotnari" lansează astăzi "primul vin al anului" - "Frâncuşa de Cotnari", în cadrul unui festival de muzică populară.
Culesul viilor la "Cotnari" a început în prima decadă a acestei luni, finalizându-se în data de 22 septembrie.
Cu toate că seceta a afectat producţia de struguri, din punct de vedere cantitativ, vinul produs în acest an va avea o calitate bună, deoarece strugurii au acumulat mai mult zahăr, ne-a explicat Cătălin Grecu, directorul de marketing al companiei.
Domnia sa ne-a precizat că societatea va produce în acest an 7 milioane de litri de vin (circa 10 milioane kg de struguri), cu 16% mai puţin faţă de anul trecut, scăderea producţiei fiind influenţată atât de îngheţul din iarnă, cu aproximativ 10%, cât şi de seceta din această vară, cu circa 6%.
Ca urmare a problemelor întâmpinate în 2012, societatea îşi va scumpi produsele cu 4% până la 25%, în funcţie de gama de vin.
În primele şase luni ale anului în curs, compania şi-a crescut cifra de afaceri cu 4%, faţă de perioada similară a lui 2011, vânzările "Cotnari" crescând, cantitativ, cu 11%.
Şi exportul are un trend crescător, pe clienţii vechi, reprezentând 10% din cifra de afaceri totală. Societatea exportă cel mai mult în Europa - respectiv în Italia şi Spania şi, de anul trecut, în Rusia. De asemenea, vinurile de la "Cotnari" sunt prezente pe piaţa Canadei, Japoniei, SUA. Compania a intrat, recent, şi în China, după circa doi ani de demersuri în acest sens. Potrivit lui Cătălin Grecu, societatea va continua să tatoneze piaţa Chinei, pentru a continua exporturile în această ţară.
Cu o cifră de afaceri de aproape 100 de milioane de lei, în 2011 şi un profit de circa 3,5 milioane de lei, compania va continua să producă vinurile tradiţionale din podgoria sa: "Grasa de Cotnari", "Tămâioasa Românească", "Feteasca Albă" şi "Frâncuşa de Cotnari".
Societatea are o suprafaţă de 1.350 de hectare de vie pe rod şi va lansa pe piaţă, anul viitor, primele vinuri roşii.