Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, în şedinţa de ieri, valoarea contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă începând cu 1 ianuarie 2017, potrivit unui comunicat de presă.
În baza prevederilor H.G. nr. 1215/2009 privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă, cu modificările şi completările ulterioare, contribuţia pentru cogenerare se stabileşte anual de ANRE şi poate fi modificată semestrial. Conform cadrului de reglementare aplicabil, valoarea contribuţiei pentru anul 2017 s-a determinat pe baza corecţiei costurilor şi veniturilor realizate în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2015, a costurilor şi veniturilor facturate în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2016 şi a costurilor şi veniturilor estimate a se factura pentru lunile noiembrie şi decembrie 2016, mai precizează comunicatul ANRE.
Autoritatea menţionează: "În urma analizei elementelor din fundamentarea necesară aprobării şi determinarea valorii contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat contribuţia pentru cogenerea de înaltă eficienţă începând cu 1 ianuarie 2017 la nivelul de 13,01 lei/MWh, valoare cu 5,81% mai mică decât cea care este, în prezent, în vigoare (de 13,81 lei/MWh). De asemenea, Comitetul de reglementare a avizat tarifele de tip Componenta de piaţă concurenţială (CPC), care vor fi aplicate de furnizorii de ultima instanţă de la 01.01.2017, valoarea acestora fiind redusă faţă de valoarea tarifelor în vigoare în medie cu 1,6 % la nivel naţional. Luând în considerare reducerea cu 6,47 % a tarifelor reglementate la energia electrică aplicate clienţilor casnici, precum şi creşterea procentului de reglementare la 80 % in semestrul I al anului 2017, conform calendarului de eliminare a preţurilor reglementate la energia electrică convenit prin Foaia de parcurs din cadrul Memorandumului de Înţelegere semnat cu organismele europene şi internaţionale, estimăm o scădere, per ansamblu, cu circa 1,9% faţă de anul 2016, a preţului mediu al energiei electrice furnizate clienţilor casnici începând cu data de 01.01.2017".