DEZBATERE PE INFRASTRUCTURA / LUCIAN BODE, PREŞEDINTELE COMISIEI DE TRANSPORTURI DIN CAMERA DEPUTAŢILOR: "În ultimii 12 ani, s-a modernizat circa 10% din reţeaua principală feroviară"

A.S.
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 22 februarie 2018

"În ultimii 12 ani, s-a modernizat circa 10% din reţeaua principală feroviară"

"Viteza medie de deplasare este de 45 km/oră pentru trenurile de călători şi 18 km/oră pentru trenurile de marfă"

Bode: "Un tren de marfă parcurge, în prezent, ruta Curtici-Constanţa în şapte zile, în timp ce pe vremea lui Carol al II-lea avea nevoie de doar patru zile"

Viteza medie de deplasare este de 45 km/oră pentru trenurile de călători şi 18km/oră pentru trenurile de marfă, a declarat, ieri, deputatul PNL Lucian Bode, preşedintele Comisiei de Transporturi din Camera Deputaţilor, în cadrul dezbaterii "Accelerarea implementării proiectelor de investiţii în infrastructura feroviară", la care au participat parlamentari, reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor, precum şi 16 constructori.

Domnia sa a adăugat: "Întârzierile medii zilnice sunt de 12.500 de minute în primele nouă luni din anul 2017, 70% din cauze fiind imputate CFR SA. Un tren de marfă parcurge, în prezent, ruta Curtici-Constanţa în şapte zile, în timp ce pe vremea lui Carol al II-lea avea nevoie de doar patru zile. În 2016, numărul restricţiilor de circulaţie a fost de 524".

Lucian Bode a mai spus că există bani pentru investiţii în infrastructura rutieră: "CFR SA are pentru acest an un buget propus de 1,1 miliarde de euro, din care 800 de milioane de euro pentru investiţii. Există şi bani europeni pe POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare), circa 6 miliarde de euro pentru exerciţiul financiar 2014-2020, doar pentru infrastructură. Avem, de asemenea, programul CEF (Connecting European Facilities), din care României îi sunt alocaţi 1,2 miliarde de euro.

Există şi proiecte în infrastructura feroviară, numai că viteza de implementare a acestora lasă mult de dorit. Din 4.029 km ai reţelei principale feroviare, în ultimii 12 ani s-au modernizat circa 400 de km. Spre comparaţie, în Kenya, 470 de kilometri de cale ferată au fost inauguraţi în urma unor lucrări care au durat trei ani şi jumătate. În acest ritm, numai pentru modernizarea a 3629 km de cale ferată am avea nevoie de 108 ani".

Domnia sa spune că avem această situaţie în România, în condiţiile în care Comisia Europeană şi-a fixat ca ţintă anul 2050 până când jumătate din actualul trafic rutier pe distanţă medie să se mute pe calea ferată.

La finalul discuţiilor, Lucian Bode a accentuat: "În primul rând, constatăm că avem fonduri, atât guvernamentale, cât şi europene, cu risc de dezangajare din păcate pe un anumit sector, dar sperăm să nu se întâmple aşa. Am observat că există şi proiecte, dar multe sunt prost făcute.

Dar am remarcat că nu avem responsabilitate din păcate nici din partea antreprenorilor, de foarte multe ori, şi nici din partea beneficiarilor. S-a vorbit la dezbatere despre frica unor funcţionari de a lua decizii. Este inadmisibil ca în 2018 să vorbim că ne este frică să luăm decizii, că nu funcţionează sistemul, că se întrerup comunicaţiile între părţile implicate.

În altă ordine de idei, nu putem vorbi de predictibilitate când avem, din păcate, al treilea ministru într-un an de zile, al 15-lea ministru în ultimii 10 ani.

Consider că beneficiarii trebuie să se trezească şi să treacă de stadiul de a constata, de a le fi frică să ia decizii. Să nu emiţi un aviz de frică, timp de trei ani de zile, este inadmisibil.

În acelaşi timp, antreprenorii nu pot să vină în faţă noastră sau în faţa beneficiarilor, a românilor, să spună că nu ştiu ce este scris în contract. Constructorii au ştiut foarte bine ce scrie în contract şi, în consecinţă, trebuie să respecte termenele şi condiţiile din contract".

Lucian Bode a mai spus că, în cadrul dezbaterilor de ieri, nu s-a discutat despre blocaje în procesul de implementare a marilor proiecte de infrastructură, rutieră sau feroviară care să ţină de legislaţia principală, ci mai degrabă de legislaţia secundară.

Domnia sa susţine că, dacă vor fi identificate probleme care ţin de legislaţie, membrii Comisiei de Transporturi au toată disponibilitatea ca să le rezolve.

Lucian Bode: "Din 4.029 km ai reţelei principale feroviare, în ultimii 12 ani s-au modernizat circa 400 de km".

Lucian Bode a spus că, în cadrul dezbaterilor de ieri, nu s-a discutat despre blocaje în procesul de implementare a marilor proiecte de infrastructură, rutieră sau feroviară care să ţină de legislaţia principală, ci mai degrabă de legislaţia secundară.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. De ce a trebuit sa se cumpere mai antai trenuri iar apoi sa constati ca nu ai linie corespunzatoare?Sa fie de vina comisioanele?

    Ii linistitor !

    Dupa CE vorbim de UE in 2050 adica de Pastele Cailor ? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb