Dezvoltatorii cer relaxarea creditelor şi majorarea plafonului pentru Prima Casă

A.T.
Companii #Imobiliare / 10 februarie 2010

Acest an este privit cu optimism de către dezvoltatorii imobiliari. Previziunile lor susţin că 2010 este anul redresării pieţei imobiliare, puternic afectată de criza economică mondială. Potrivit unui comunicat remis redacţiei, una dintre soluţiile redresării tranzacţiilor este relaxarea creditelor.

BNR a anunţat, la începutul acestui an, reducerea dobânzii cheie cu un punct procentual, la 7%. Prin acest demers, BNR speră să încurajeze băncile să reducă dobânzile practicate şi să susţină procesul de creditare, în special al celor ipotecare.

Reacţia băncilor nu a încetat să apară, majoritatea reducând cu câteva procente dobânzile practicate. BCR a redus dobânzile la creditele noi în lei cu până la 2,5 procente, noul nivel pornind de la 9,9%. Banca Românească a tăiat dobânzile cu procente între 0,5 şi 2% în funcţie de monedă, iar Piraeus Bank a redus cu 3,4% dobânzile la creditele în lei. Efectele acestor politici se vor vedea în viitorul apropiat, prin creşterea activităţii de creditare, apreciază dezvoltatorii imobiliari. Totuşi, rezultatele acestor măsuri se vor face simţite mai pregnant în a doua jumătate a acestui an şi începutul lui 2011.

O altă soluţie aşteptată de dezvoltatori este majorarea limitei la care se aplică TVA de 5%. În prezent, această limită este de 380.000 de lei, echivalentul a aproximativ 88.000 euro şi este valabilă pentru persoane fizice care achiziţionează pentru prima dată o locuinţă. Această sumă este, de cele mai multe ori, insuficientă. Ridicarea plafonului până la 130 000 de euro ar facilita achiziţia de apartamente noi mai spaţioase şi ar încuraja şi piaţa construcţiilor.

Un apartament de trei camere, cu o suprafaţă utilă de 110 mp, într-un ansamblu nou, are ca preţ de pornire suma de 135.000 de euro. La acesta se mai adaugă 14.000 euro parcarea şi boxa. Acestei sume i se calculează un TVA de 19%, adică 28.310 euro, preţul total rezultat fiind de 177.310 euro. Puţini cumpărători îşi pot permite, în prezent, un apartament la acest preţ. Potrivit sursei citate, dacă la acest preţ se aplică un TVA de 5%, cumpărătorul ar economisi peste 20.800 de euro.

Dezvoltatorii mai consideră necesar şi majorarea plafonului Prima Casă la 100.000 euro. Astfel, cu cât clientul dispune de fonduri mai mari, cu atât apartamentul pentru care optează poate fi mai spaţios. Valentin Tănase, director în cadrul "Platinum Group", a precizat: "Aici nu este vorba despre lux. Clienţii care vor să achiziţioneze un penthouse nu vor apela la Prima Casă. Nu în condiţiile actuale cel puţin. În Vitan Platinum Towers, din totalul de apartamente vândute în 2009, 40% din tranzacţii au fost prin intermediul programului Prima Casă. Cu siguranţă acest procent va creşte în 2010, dacă se va majora plafonul de acordare a creditelor".

Investitorii susţin că, în cadrul Primei Case, trebuie încurajată vânzarea apartamentelor cu o vechime de maxim cinci ani şi trebuie stimulate construcţiile prin acordarea de credite pe etape pentru complexuri rezidenţiale cu termen de finalizare de maxim 48 de luni.

Dezvoltatorii mai spun că au nevoie de sprijin din partea statului pentru a-şi duce la bun sfârşit complexurile începute, dar şi pentru a fi încurajaţi să înceapă proiecte noi, deblocând, astfel, şi piaţa construcţiilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb