DIRECTIVA PE TUTUN VA FI TRIMISĂ ÎN PARLAMENTUL EUROPEAN ÎN CÂTEVA LUNI  Jucătorii din industria tutunului, ameninţaţi de noile reglementări europene

Emilia Olescu, corespondenţă din Italia
Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 5 septembrie 2012

Jucătorii din industria tutunului, ameninţaţi de noile reglementări europene

Noile reglementări europene din sectorul tutunului, care urmează să fie trimise în Parlamentul European peste câteva luni, ameninţă jucătorii din domeniu, fie că sunt cultivatori, furnizori de ingrediente, producători sau distribuitori.

Câţiva reprezentanţi ai industriei s-au întâlnit zilele trecute în regiunea Umbria, din Italia, pentru a trage un semnal de alarmă în acest sens.

Ei au afirmat, la unison, că Directiva Europeană pe tutun (37/2001), care se află într-un proces de revizuire, conţine unele propuneri făcute de Directoratul General pentru Sănătate şi Consumatori al Comisiei Europene (DG SANCO), care vor conduce, printre altele, atât la creşterea contrabandei, cât şi la reducerea locurilor de muncă. Directiva pentru Reglementare face referire la fabricarea, prezentarea şi comercializarea produselor din tutun în statele membre UE şi vizează alinierea legis-laţiilor, reglementărilor şi prevederilor administrative ale statelor membre UE cu privire la nivelul maxim de gudron, nicotină şi monoxid de carbon al ţigaretelor, folosirea avertismentelor de sănătate şi a altor informaţii pe ambalajul produselor din tutun.

Directiva este supusă unei revizuiri periodice şi, în septembrie 2010, a fost lansată o consultare publică privind o posibilă revizuire a acestei Directive.

Opţiunile posibile oferite pentru consultarea publică au inclus, printre altele, şi măsuri precum introducerea ambalajelor generice, interzicerea afişării produselor la punctele de vânzare, mărirea pictogramelor cu avertismente de sănătate, stabilirea unei liste comune de ingrediente permise sau interzise pentru utilizare în produsele din tutun.

Consultarea publică a generat pes-te 85.000 de păreri, din partea unei palete largi de părţi interesate, cele mai multe nefiind de acord cu reglementările propuse, potrivit reprezentanţilor domeniului prezenţi la seminarul din Italia.

Marc Fritsch, Director Regulatory Affairs EU în cadrul "Philip Morris International" (PMI) - unul dintre cei mai importanţi producători de produse din tutun la nivel modial - a precizat ca propunerea CE privind noile reglementări în domeniu va fi făcută publică până la finalul acestui an, urmând să fie prezentată spre aprobare Parlamentului European şi Consiliului European.

Probabil că până la sfârşitul lui 2014 Directiva va fi aprobată, dar confruntările la nivel european vor avea loc la începutul anului viitor, a mai spus reprezentantul PMI.

PMI: "Nu există dovezi că ambalajul generic va reduce incidenţa fumatului"

Pachetele generice reprezintă una dintre principalele îngrijorări ale producătorilor de ţigarete. Marc Fritsch a spus, însă, că nu există dovezi potrivit cărora ambalajul generic va reduce incidenţa fumatului.

Potrivit domniei sale, introducerea pachetelor generice ar încălca prevederile privind proprietatea intelectuală şi comerţul internaţional. În acelaşi timp, ambalajele generice ar determina scăderea preţului ţigaretelor şi, implicit, creşterea consumului, fapt care contravine motivului care stă la baza acestei reglementări. Nu în ultimul rând, susţine domnia sa, pachetele generice vor încuraja consumul ilicit în domeniu.

Ziarul BURSA a scris în mai multe ocazii despre îngrijorările producătorilor de ţigarete cu privire la introducerea acestui tip de pachete pe piaţă. În cadrul interviurilor pe care ni le-au acordat în ultimii ani, indus-triaşii au arătat care ar putea fi repercusiunile aplicării unei astfel de reglementări.

Ambalajul generic sau fără însemne grafice presupune eliminarea tuturor formelor de prezentare a mărcii - mărci comerciale, logo-uri, combinaţii de culori şi elemente grafice - cu excepţia numelui de marcă, ce ar fi prezentat într-un font uniform şi identic pentru toate mărcile existente pe piaţă. Toate pachetele ar avea o culoare neutră standard, cu excepţia avertismentelor de sănătate obligatorii, după cum au explicat reprezentanţii do-meniului. Potrivit sus-ţinătorilor ambalajului fără însemne grafice, scopul ar fi ca toate pachetele să devină neatractive, iar avertismentele de sănătate să iasă mai mult în evidenţă.

Până în prezent, o singură ţară - Aus-tralia - a adoptat legislaţia privind ambalajul fără însemne grafice, iar aceasta va intra în vigoare la data de 1 decembrie 2012.

În prezent, legislaţia australiană este contestată în baza Tratatului Bilateral de Investiţii dintre Hong Kong şi Australia, iar trei ţări şi-au exprimat îngrijorări împotriva Australiei în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului, a mai spus reprezentantul PMI.

Barbara Toxiri: "O treime din tutungeriile din UE vor dispărea, în uma aplicării Directivei pe tutun"

O treime din tutungeriile din UE vor dispărea de pe piaţă, dacă aceas-tă Directivă va fi aprobată, a declarat Barbara Toxiri, reprezentantul Federaţiei deţinătorilor de tutungerii din Italia.

Potrivit domniei sale, reglementarea care va provoca acest lucru este interzicerea expunerii produselor din tutun la punctul de vânzare, care, în opinia sa, va duce şi la creşterea comerţului ilicit cu astfel de produse.

"Suntem conştienţi de nocivitatea tutunului, dar un produs legal nu trebuie tratat ca un produs ilegal", a mai spus Barbara Toxiri, adăugând că, din veniturile de 18 miliarde euro înregistrate, anul trecut, în sectorul tutunului din Italia, 14,3 miliarde euro a fost suma plătită la stat pentru TVA şi accize.

Reprezentantul distribuitorilor italieni de produse din tutun a menţionat că, în ţara sa, activează 56.000 de tutungerii, alte 26.000 de astfel de magazine specializate regăsindu-se în Franţa, 30.000 în Grecia, 7.000 în Austria, 14.000 în Spania, la nivel european totalul acestor puncte de vânzare ajungând la 700.000.

În aceste condiţii, 1,5 milioane de persoane sunt angajate în vânzarea de produse de tutun, pe piaţa europeană.

Scopul declarat al activiştilor din domeniul sănătăţii publice pentru interzicerea expunerii produselor din tutun la punctul de vânzare este reducerea incidenţei fumatului în rândul tinerilor şi prevalenţa fumatului, în general.

Potrivit Barbarei Toxiri, această măsură nu a redus incidenţa fumatului în ţările unde a fost implementată, precum Islanda, Canada şi Irlanda.

Pentru săptămâna aceasta sunt programate manifestări de protest în rândul distribuitorilor de tutun din ţări ca Italia, Franţa, Spania, Austria, după cum a spus doamna Toxiri.

Luigi Auriemma: "Unii cultivatori nu vor supravieţui Directivei"

Directiva Europeană pe tutun va avea efecte devastatoare şi în rândul cultivatorilor din domeniu, prin interzicerea unor ingrediente în produsele din tutun, a precizat Luigi Auriemma, reprezentantul Oranizaţiei Cultivatorilor de Tutun din Italia.

Domnia sa a explicat că, din cele trei tipuri de tutun existente - "Virginia" (care reprezintă 50% din total), "Burley" şi "Oriental" (împreună reprezentând jumătate din producţia de tutun), "Burley" este cel care va fi cel mai afectat de introducerea aces-tei reglementări, întrucât acest tip de tutun are nevoie de ingrediente pentru a fi utilizat la fabricarea ţigaretelor.

În aceste condiţii, vor fi afectate circa 200.000 de locuri de muncă, doar la nivelul Italiei.

Domnia sa a precizat: "CE încearcă de zece ani să repereze culturile care ar putea înlocui tutunul, însă aceste încercări au rămas la nivelul de tentative, în-trucât nu exista nicio altă cultură care să fie alternativa la tutun, o cultură care să aibă productivitate asemeni tutunului".

Reprezentantul PMI a subliniat că interzicerea ingredientelor în produsele din tutun va conduce şi la intrarea în faliment a unor întreprinderi mici şi mijlocii care fabrică, spre exemplu, mentol sau foiţe.

Există două tipuri principale de ingrediente adăugate la tutunul folosit pentru producerea ţigaretelor - ingrediente de aromare şi ingrediente care fa-cilitează procesul de fabricaţie sau care pre-lungesc termenul în care pro-dusele îşi păs-trează propri-etăţile iniţiale.

Specialiştii din domeniu au explicat: "In-gredientele de aromare contribuie la gustul de tutun al fumului de ţigaretă şi creează caracteristicile specifice de gust ale fiecărei mărci. Exemple de astfel de ingrediente includ extrasele naturale şi uleiurile esenţiale din ierburi aromatice, din condimente sau fructe, precum şi substanţe aromatizante naturale, identic naturale sau artificiale. Agenţii de umidifiere, apă, gumă de guar constituie exemple de ingrediente care facilitează procesul de fabricaţie prin păstrarea umidităţii şi pliabilităţii tutunului sau prelungesc perioada în care produsele îşi păstrează proprietăţile iniţiale".

Directiva prevede, în momentul de faţă, utilizarea unor avertismente de sănătate cu dimensiunea de 30% pe faţa pachetului şi de 40% pe partea din spate a acestuia pentru ţările care au o singură limbă oficială şi permite statelor membre ale UE să aplice avertismente de sănătate grafice. Mai multe state membre, printre care şi România, au introdus avertismente de sănătate grafice.

Noile reglementări prevăd supradimensionarea acestor pictograme până la 75% din suprafaţa pachetelor de ţigarete.

Avertismentele cu dimensiuni mai mari decât mărcile comerciale, logo-urile şi designul pachetului împiedică concurenţa, prin reducerea sau chiar eliminarea capacităţii de a diferenţia mărcile de ale concurenţei, potrivit reprezentantului PMI, care a subliniat: "Nu există nicio dovadă credibilă că supradimensionarea avertismentelor de sănătate îi informează mai bine pe consumatori cu privire la pericolele fumatului şi/sau contribuie la reducerea consumului de ţigări".

Bugetul României a încasat, anul trecut 2,7 miliarde euro din TVA şi accize, iar nivelul comerţului ilicit cu produse din tutun s-a menţinut, în prima parte a anului, la circa 13% din piaţă.

Italia produce jumătate din tutunul european

Jumătate din tutunul produs în UE provine din Italia, în condiţiile în care producţia italiană de tutun a scăzut, în ultimii ani, de la 120.000 de tone la 58.000 de tone, potrivit lui Luigi Auriemma.

Cele patru regiuni italiene unde se produce tutun sunt Veneto (Umbria), Campagne, Lazio şi Toscana, în Campagne producându-se circa 90% din întreaga cantitate.

Italia se află pe locul opt în ceea ce priveşte exportul de tutun.

"Philip Morris International" cercetează condiţiile de piaţă din Europa, în vederea deschiderii unei unităţi de producţie pentru fabricarea de produse din noua generaţie, cu un grad redus de nocivitate, după cum ne-a declarant reprezentantul PMI. Corporaţia deţine unităţi de producţie în mai multe ţări, în Romania fiind prezenta cu fabrica din Otopeni.

10 miliarde euro pierde, anual, bugetul UE, din contrabanda cu tutun.

96,97 miliarde euro - veniturile la bugetul european, din TVA şi accize, în 2011.

121 miliarde euro - veniturile în sectorul tutunului, pe piaţa din UE, în 2010.

11,3% - nivelul contrabandei în UE.

86.700 cultivatori de tutun sunt pe piaţa europeană.

111.000 hectare de teren sunt cultivate cu tutun, în UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb