Disputa cu Israelul întârzie lansarea pe piaţa palestiniană a celui de-al doilea operator de telefonie mobilă

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 4 septembrie 2009

Wataniya Mobile, firma palestiniană de telecomunicaţii care spera să devină al doilea operator de telefonie mobilă din Cisiordania, a anunţat că nu-şi va putea începe activităţile dacă Israelul nu-şi îndeplineşte obligaţia contractuală de a elibera până la mijlocul lunii septembrie frecvenţele de 4,8 MHz, necesare pentru a deveni operaţională, relatează postul de televiziune al-Arabiya.

Sursa citată subliniază că, în baza unui contract semnat în 2008, Israelul se obliga să elibereze până în luna martie 2009 frecvenţa de 4,8 MHz pentru Wataniya, o firmă mixtă formată de Wataniya Telecom din Kuweit şi Qatar Telecom. Israelul a pus la dispoziţia parteneriatului kuweitiano-qatarian frecvenţa de 3,8MHz, dar acesta susţine că nu este suficientă pentru a-şi iniţia operaţiunile.

Consorţiul amintit speră să primească frecvenţa solicitată până la data de 15 octombrie. În caz contrar va solicita compensaţii financiare de la ministerul palestinian al telecomunicaţiilor, cum ar fi rambursarea cheltuielilor pentru obţinerea licenţei şi alte daune.

Al-Arabiya subliniază că daunele solicitate ministerului palestinian al telecomunicaţiilor ar putea fi de ordinul sutelor de milioane de dolari.

Ministerul israelian al Telecomunicaţiilor a afirmat că pentru începutul operaţiunilor firmei Wataniya, alocarea unei secvenţe de 3,8MHz este suficientă, precizând, totodată, că frecvenţa de 4,8MHz ar putea fi acordată la o dată ulterioară.

Lansarea firmei Wataniya este sprijinită de către membrii Cvartetului, SUA, UE, ONU şi Rusia, şi este considerată o iniţiativă arabă care ar putea duce la ameliorarea climatului de afaceri în teritoriile palestiniene.

Suleiman Zuhairi, ministrul palestinian adjunct al Telecomunicaţiilor i-a acuzat pe operatorii israelieni de telefonie mobilă că au acaparat cel puţin 35 la sută din piaţa palestiniană a telefoniei. Acuzaţiile oficialului palestinian se referă la faptul că acordul de pace de la Oslo din 1993 permite operatorilor israelieni de telefonie mobilă să acorde servicii coloniştilor evrei din Cisiordania, dar întrucât aceştia sunt dispersaţi pe întregul teritoriu al regiunii, acoperirea telefonică se extinde şi asupra localităţilor palestiniene.

Palestinienii se tem, de asemenea, că eşecul consorţiului kuweitiano-qatarian de a obţine frecvenţa de funcţionare dorită va descuraja numeroşi investitori mici şi mijlocii de a profita de oportunităţile de afaceri oferite de teritoriile palestiniene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb