În judeţul Timiş se va cultiva iarbă asiatică pentru producerea de biomasă, utilizată ulterior pentru producerea de energie inepuizabilă şi nepoluantă pentru încălzire. Doi investitori din Austria şi Ungaria sunt interesaţi să furnizeze în Timiş bioenergie brichetată, o alternativă la încălzirea centralizată, care în viitor ar avantaja judeţele din zona de vest, unde suprafaţa pădurilor este redusă.
Zoltan Marossy, subprefect de Timiş, a declarat că au venit şi investitori din nordul Italiei cu tehnologii care au presupus furnizarea de încălzire pe bază de rumeguş. Domnia sa a spus: "Au fost investitori pe trei tipuri de probleme, primii au venit din Italia pentru energie furnizată pe bază de rumeguş, am discutat, dar nu s-a mai realizat nimic, iar în urma unei conferinţe de la Universitatea Politehnică din Timişoara, pe probleme de energie, au fost doi investitori, unul din Austria, unul din Ungaria. Au venit pentru bioenergie brichetată, adică iarbă asiatică ce ar putea fi cultivată pe zeci de hectare în judeţul Timiş, fără costuri foarte mari, care ar putea fi folosită în furnizarea de încălzire. I-am rugat să vină cu un proiect clar, cu un sistem complet, să putem face o evaluare a costurilor pentru acest sistem. Tipurile de biocombustibil sunt foarte variate".
Din iarba asiatică se pot obţine combustibil solid, prin producerea de brichete din iarbă, gaz (prin piroliză), biogaz, celuloză pentru industria hârtiei, fibre industriale laminate şi fibre textile, furaje sau sursă de bioameliorare a solurilor. Potrivit acestuia, judeţele Timiş şi Arad, care se află într-o zonă de câmpie, ar fi avantajate de un astfel de sistem pentru că în viitor exploatarea pădurilor se va restrânge, iar pădurile nu vor fi suficiente pentru a asigura materia primă pentru încălzire.
"Când vom atinge performanţe tehnologice adecvate, în judeţele de câmpie, unde lemnul se va aduce tot mai greu din păduri, aceste sisteme de bioenergie vor fi foarte rentabile", a spus Zoltan Marossy.
Subprefectul spune că, dacă investitorii din Austria şi Ungaria vor veni cu o ofertă completă care să prevadă întregul sistem de încălzire pe bază de iarbă asiatică brichetată, compactată, acest sistem pe bază de energii bio va putea fi implementat în cartiere sau pentru complexe de două - trei blocuri. Folosirea energiei produse prin această metodă este mult mai rentabilă la nivelul localităţilor mai mici, iar pentru oraşele mari în întreprinderi, şcoli sau spitale.
La Szeged, Ungaria, cei interesaţi de producerea energiei prin utilizarea acestei metode, s-au organizat deja într-o uniune a producătorilor de bioenergie pentru încălzire.
În Timişoara, societatea Colterm, care produce energie termică şi, parţial, electrică, lucrează pe gaz, în mare parte, dar poate trece, alternativ, şi pe cărbune sau păcură. În urmă cu trei ani, municipalitatea a primit 25 de milioane de euro de la Guvern pentru modernizarea Colterm, ceea ce face ca în prezent performanţele acesteia să fie dintre cele mai ridicate din ţară.