DUPĂ MAI MULTE LICITAŢII EŞUATE, Oltchim se reorganizează tot prin vânzarea către un investitor

ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 24 februarie 2015

Oltchim se reorganizează tot prin vânzarea către un investitor

Zaremba, PCC: "Administratorii nu au venit cu nimic nou şi nu oferă nicio viziune asupra evoluţiei companiei"

Actualizare 14:00 Piperea: "Sper să vindem Oltchim în 2015"

Planul de reorganizare a Oltchim (OLT) va fi discutat de creditori în martie, suma recomandată de un evaluator pentru vânzarea combinatului fiind de 307 milioane euro, a declarat astăzi avocatul Gheorghe Piperea, exprimându-şi speranţa că tranzacţia va avea loc până la sfârşitul acestui an.

Domnia sa a precizat că adunarea creditorilor a fost convocată pentru 9 martie, ca să dea votul asupra planului de reorganizare, asumat de întreaga echipă implicată în proces.

"Pe 9 martie, sperăm să obţinem votul celor cinci categorii de creditori", a punctat Piperea, partener coordonator al RomInsolv SPRL, unul din administratorii judiciari ai combinatului din Râmnicu Vâlcea.

Dacă va fi aprobat, planul prevede o perioadă de reorganizare de trei ani, cu posibilitatea prelungirii cu încă un an.

Avocatul a explicat: "Metoda prin care încercăm să obţinem un succes al acestui plan de reorganizare este crearea acelui SPV, acelui Oltchim 2, în care să se treacă toate activele, licenţele, autorizaţiile, plus personalul, în aşa fel încât să poată fi cumpărate părţile sociale de un investitor".

Costurile necesare pentru crearea SPV sunt estimate la circa 1,5 milioane euro.

Gheorghe Piperea a apreciat că situaţia actuală a companiei s-a îmbunătăţit semnificativ, iar Oltchim nu mai este "un pacient bolnav, în stare de comă", ci unul "în convalescenţă".

În prezent, combinatul funcţionează la 30% din capacitate şi generează lunar un rulaj de 15 milioane euro şi un EBITDA de peste 700.000 euro. Mai mult de 70% din producţie este exportată. În vara anului 2012, când funcţiona la o capacitate de 80%, compania avea pierderi lunare de 5 milioane euro.

La rândul său, Niculae Bălan, partener coordonator în BDO Business Restructuring SPRL (celălalt administrator judicar al Otchim) a declarat: "Am acordat un grad de recuperare de 70% creditorilor garantaţi, 100% pentru creanţele salariale, cu 30% m-am dus la creditorii esenţiali, indispensabili, iar pentru bugetari este o diferenţă care se calculează luând în calcul toate aceste valori. Creditorii chirografari nu primesc nimic în această ipoteză, pentru că toate celelalte creanţe sunt semnificative".

Tabelul creanţelor totalizează 800 milioane euro, primii trei creditori fiind AAAS, Electrica şi BCR.

În ianuarie, reprezentanţii Oltchim au anunţat că planul de reorganizare a societăţii vizează vânzarea către un cumpărător eligibil. Combinatul chimic este controlat de stat prin Ministerul Economiei, care deţine 54,8% din acţiuni. La începutul lunii trecute, ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose, a declarat că evoluţia financiară, din ultimul an, a Oltchim arată că există premise pozitive pentru o reorganizare rentabilă a companiei, ipoteza falimentului fiind exclusă.

(Valentin Busuioc)

---

Planul de reorganizare a combinatului vâlcean Oltchim are ca punct central tot identificarea unui investitor care să preia (total sau parţial) societatea, precum şi conversia parţială a datoriilor companiei în acţiuni, potrivit documentului consultat de ziarul BURSA.

Oltchim a intrat în insolvenţă la finele lunii ianuarie a anului 2013, după o tentativă eşuată de privatizare în septembrie 2012. În timpul insolvenţei, administratorii au organizat licitaţi pentru vânzarea combinatului, care au suferit repetate amânări (la cererea investitorilor după cum au spus aceştia) până în decembrie 2014, când procedura a fost anulată din lipsă de cumpărători.

Întrebat ce va face diferenţa în planul de reorganizare, avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii combinatului, ne-a declarat: "În primul rând, nu mai suntem sub presiunea timpului. Avem trei ani la dispoziţie pentru reorganizare. În al doilea rând, compania cunoaşte o evoluţie mult mai bună decât în urmă cu un an. Oltchim are un profit operaţional EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) de circa 750.000 de euro la nivelul lunii ianuarie a acestui an. Tot în ianuarie, Oltchim avea depozite de 5 milioane de lei. Vânzarea se poate face în alte condiţii şi ne va permite, estimăm noi, să obţinem şi finanţare pentru majorarea producţiei".

Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC în România (acţionar minoritar semnificativ al Oltchim), ne-a declarat, ieri: "Acest plan de reorganizare nu aduce nimic nou pentru Oltchim, reiterând ideea de vânzare printr-un SPV (vehicul special investiţional). Tentativele de vânzare au eşuat până acum şi eu cred că administratorii merg într-o direcţie greşită. Se continuă situaţia actuală, iar planul nu arată clar care sunt noile idei de business, ce activităţi vor fi continuate, la ce se renunţă, cum vor finanţa investiţiile de care combinatul are nevoie şi câţi muncitori mai rămân. Administratorii nu specifică în plan ce alternative au dacă nu vor reuşi să vândă Oltchim".

Domnia sa susţine că suma de 307 milioane de euro propusă, până acum, ca preţ de pornire pentru vânzarea combinatului curăţat de datorii este prea mare, mai ales că societatea a continuat să cumuleze datorii în perioada insolvenţei şi nu are o direcţie de eficientizare şi dezvoltare.

Planul de reorganizare stipulează: "Valorificarea patrimoniului societăţii debitoare către un investitor, interesat de continuarea activităţii Oltchim, se va putea realiza prin: transferul afacerii şi patrimoniului Oltchim SA către o persoană juridică română (Oltchim SPV SRL) cu asociat unic Oltchim SA; conversia creanţelor creditorilor garantaţi şi bugetari în acţiuni ale Oltchim, parţial sau integral, cu respectarea proporţiilor şi valorilor incluse în programul de plăţi; darea în plată a bunurilor imobile terenuri şi clădiri către creditorii bugetari, în contul creanţelor pe care aceştia le au faţă de averea debitorului. Darea în plata a bunurilor debitorului către creditorii va putea fi efectuată doar cu condiţia prealabilă a acordului scris al acestora cu privire la această modalitate de stingere a creanţei lor şi cu condiţia aprobării de către adunarea creditorilor".

Gheorghe Piperea ne-a spus că darea în plată nu vizează active productive şi că reorganizarea va apela la acest instrument şi la conversia creanţelor dacă va fi cerere din partea creditorilor.

Wojciech Zaremba ne-a spus că este puţin probabil ca administratorii să obţină finanţare pentru creşterea producţiei cu acest plan, din care nu reiese o direcţie clară de dezvoltare.

Oltchim a raportat o pierdere cu 46% mai mică în 2014, de 509,4 milioane lei (114,6 milioane euro), în contextul utilizării a 24,3% din capacitatea de producţie, faţă de 20,6% în urmă cu un an, potrivit raportului preliminar pe 2014.

Veniturile totale au crescut cu aproape 10%, la 654,8 milioane de lei, comparativ cu 598 milioane de lei în 2013, iar cheltuielile au scăzut cu 26%, la 1,6 miliarde de lei. Totodată, cheltuielile cu personalul au scăzut cu 80 de milioane de lei, pe fondul disponibilizării a 918 de angajaţi în iunie 2013.

Creşterea cifrei de afaceri din 2014 a fost determinată de avansul exporturilor cu 44,7%, la 444 milioane de lei, în timp ce vânzările pe piaţa internă s-au diminuat cu 4%, la 183 de milioane de lei, potrivit reprezentanţilor companiei.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Sunt actionar la oltchim si nu stiu cand se va tranzactiona pe bursa s-au daca se vor mai tranzaction actiunile.cine poate da un raspuns ?

    Va fi contestat de catre actionari deoarece nu respecta ordinul 1606/2002 so exista inadvertente in raportul auditorului KPMG pe anul 2008 stimate domnule avocat. Probabil ca Espevaul il faceti cu OLTCHIM VRANCEA SA,cum se observa la micsorarea cu cele 300 milioane a capitalului social in anul intrarii Romaniei in UE:-) daca sunteti de alta parere va urez MULT SUCCES

    Actionarii mici ar trebui sa uite de actiunile care le detin la Oltchim. Statul nu ii protejeaza pe investitori fie ei mici sau mari si nici nu s-a comportat ca un bun gospodar in decursul timpului atât la Oltchim cât și în alte multe cazuri. Oltchimul si micii lui acționari sunt victimele tuturor guvernelor care nu s-au ingrijit de patrimoniul national si n-au creat conditii să mențină economia națională și pe români in țară ! Asadar cei care mai aveți ceva actiuni Oltchim treceti-le la pierderi ! Si mulțumiți statului care deține peste 51 % din acțiuni și nu-i pasă de ceilalți ! Si de ce nu-i pasa? Ca nu trebuiau sa ajunga actiunile la ministere si ministri care nu raspund de proprietati vreodată in fața cuiva!

    1. So Commander Traian la doar o zi distanta a implementat cele promise CE. Daca te intereseaza iti trimit respectiva documentatie. Sau la doua zile distanta in cazul in Care ne luam dupa primus Minister;-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7308
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9957
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.2774

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb