FAŢĂ DE ALOCAREA PENTRU PERIOADA 2007-2009, Comunicaţiile au depăşit o rată de 200% a plasării fondurilor structurale

ANA ZIDARU
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 29 ianuarie 2010

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) a reuşit ca, până în prezent, să depăşească o rată de 200% a plasării fondurilor structurale, faţă de alocarea pentru perioada 2007-2009. Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, algoritmul posibilităţii de plasare a alocării financiare din FEDR presupune că fondurile repartizate anului 2007 pot fi cheltuite în următorii trei ani. Aceeaşi regulă se aplică şi pentru următorii ani, până în 2010.

MCSI gestionează Axa Prioritară III - TIC pentru sectoarele privat şi public a Programului Operaţional Sectorial privind creşterea competitivităţii economice (POS CCE) 2007-2013, cu o alocare financiară de 383 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi 86 milioane de euro contribuţia naţională publică.

Prin promovarea Strategiei Naţionale de Comunicaţii în Bandă Largă, MCSI a deblocat fonduri structurale în valoare de 84 milioane de euro. Această suma va fi folosită pentru a finanţa infrastructura de comunicaţii ce va permite accesul la internet în bandă largă cu precădere în zonele defavorizate din acest punct de vedere.

Până în acest moment, au fost aprobate spre finanţare de către MCSI proiecte cu o valoare totală de aproximativ 146,8 milioane de euro, din care circa 90 milioane de euro din FEDR. Astfel, valoarea proiectelor aprobate spre finanţare numai în anul 2009 acoperă aproximativ 90% din valoarea cumulată a alocărilor pentru perioada 2007-2009, susţin reprezentanţii MCSI.

Această situaţie a accesării fondurilor europene a fost prezentată de ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, în cadrul întâlnirii cu Anastassios Bougas, şeful unităţii pentru România din cadrul Direcţiei Generale pentru Politici Regionale a Comisiei Europene. Una dintre concluziile întâlnirii celor doi demnitari a fost posibilitatea accelerării atragerii fondurilor necesare pentru dezvoltarea infrastucturii naţionale de comunicaţii în bandă largă, precum şi posibilitatea suplimentării fondurilor dedicate dezvoltării soluţiilor de e-guvernare, e-educaţie, e-sănătate, interoperabilitate de sisteme electronice, ţinând cont de faptul că nivelul fondurilor solicitate şi contractate a depăşit deja nivelul fondurilor structurale alocate.

Pentru e-guvenare au fost aprobate 15 proiecte în valoare totală de aproximativ 180 milioane de lei, până la această dată toate contractele fiind deja semnate. Ministerul Comunicaţiilor a decis lansarea unui nou apel pentru această operaţiune, cu o alocare de 142 milioane de lei. Pentru acest apel, au fost înregistrate on-line 243 proiecte, 226 dintre acestea intrând în etapa de verificare a criteriilor administrative şi a eligibilităţii.

În cadrul operaţiunii e-learning, au fost depuse 26 de proiecte, dintre care 11 au fost semnate. Acestea din urmă au o valoare totală de aproximativ 114,7 milioane de lei. Pentru operaţiunea interoperabilitate, din totalul de 37 proiecte depuse, 11 au fost aprobate, valoarea totală a proiectelor depuse fiind de 55,3 milioane de lei.

Au mai fost selectate 7 proiecte ce se află în curs de contractare având ca beneficiar Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Scopul acestora este conectarea unui număr de 2302 unităţi şcolare la internet de bandă largă, iar valoarea lor totală este de 164.906.547 lei.

De asemenea MCSI a evaluat alte 37 de proiecte depuse în cadrul operaţiunii e-sănătate, fiind selectate pentru finanţare un număr de 13 dosare, urmând să înceapă contractarea lor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb