GAMBLING "Modificarea continuă a legislaţiei a pus presiune pe organizatori"

Ziarul BURSA #Companii #Gambling / 31 martie 2014

"Modificarea continuă a legislaţiei a pus presiune pe organizatori"

(Interviu cu Laurenţiu Neacşu, directorul general al companiei Royal Cash)

Modificările legislative frecvente din domeniul jocurilor de noroc au produs o incertitudine ridicată, atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu, în rândul organizatorilor din piaţă, după cum ne-a spus Laurenţiu Neacşu, directorul general al compania Royal Cash.

Domnia sa ne-a spus că schimbarea cadrului normativ din sector, de câte două ori pe an începând din 2009, şi modificările legislaţiei generale afectează foarte mult industria de profil.

"Trendul de modificare a legislaţiei a fost unul de creştere a presiunii pe organizatori şi de impunere a unor bariere. Investitorii din domeniu sunt obişnuiţi cu riscurile ridicate, de aceea există, încă, pe piaţă. Rămâne de văzut, însă, până când", ne-a mai spus, în cadrul unui interviu, domnul Neacşu.

Reporter: Cum a evoluat piaţa jocurilor de noroc şi ce estimări aveţi pentru acest an?

Laurenţiu Neacşu: În prezent, incertitudinea estimărilor este ridicată, atât pe termen scurt, cât şi pe temen mediu, fiind cauzată, în principal, de modificările legislative frecvente. Cadrul normativ, în domeniul jocurilor de noroc, s-a schimbat, din 2009, de câte două ori pe an, fără a mai socoti modificările legislaţiei generale (fiscale, a muncii), care ne afectează la fel ca pe orice altă industrie. Trendul de modificare a legislaţiei a fost unul de creştere a presiunii pe organizatori şi de impunere a unor bariere. Investitorii din domeniu sunt obişnuiţi cu riscurile ridicate, de aceea există, încă, pe piaţă. Rămâne de văzut, însă, până când.

Reporter: Noul proiect legislativ iniţiat de Oficiul Naţional al Jocurilor de Noroc (ONJN) prevede scutirea persoanelor fizice de taxele pe câştigurile din jocurile de tip slot machine, videoloterie, pariuri în cota fixă, cazinou, club de poker şi cele de noroc on-line. Cum comentaţi acest aspect?

Laurenţiu Neacşu: Intenţia Guvernului de a adapta legislaţia la realităţile cotidiene este una lăudabilă. Din păcate, reversul medaliei ar fi că presiunea este mutată doar de la jucător la organizator, în cazul sloturilor, prin majorarea taxei forfetare de autorizare a mijloacelor de joc. Acelaşi proiect prevede majorarea taxei de autorizare cu 25%, respectiv creşterea cu 2.000 de lei pe aparat, de la 8.000 la 10.000 lei.

Reporter: Guvernul vrea să ia această măsură pe motiv că nu ar exista metode de monitorizare a celor care câştigă din jocurile menţionate mai sus. Este adevărat acest lucru?

Laurenţiu Neacşu: Nu în totalitate. Imposibilitatea urmăririi jucătorilor se aplică în cazul jocurilor de noroc clasice, "land-based", unde persoanele pot migra dintr-o locaţie în alta. Dar jocurile on-line nu pot fi realizate fără o adresă de IP, cont bancar şi alte elemente unice de identificare.

Reporter: Ce lipsuri are domeniul în care activaţi?

Laurenţiu Neacşu: Compania noastră organizează jocuri de noroc tip slot-machine, limitându-se pentru moment la nişa de 3-5 aparate. Specificitatea acestui domeniu - jocuri de noroc "de stradă", sau "amusement with prize" - constă în aceea că se adresează segmentului B2B şi este o afacere minoritară în alte spaţii. În consecinţă, bussinesul nostru este expus unor riscuri operaţionale şi financiare foarte ridicate, generate în principal de volatilitatea antreprenorului gazdă. Deşi în nişa noastră activează aproximativ jumătate din mijloacele de joc de pe piaţă, statul refuză să ne ofere sprijin în protejarea exploatărilor prin mijloace legislative şi instituţionale. Ca atare, şi fenomenul infracţional este întâlnit tot mai des în acest segment.

Reporter: Ce soluţii ar trebui adoptate pentru remedierea acestor dificultăţi?

Laurenţiu Neacşu: Soluţiile au fost înaintate forurilor competente de către colegii noştri "de breaslă" în diverse ocazii, atât la întâlnirile formale (audienţe, conferinţe, simpozioane), cât şi prin diverse medii de comunicare. Fiecare nişă este reglementată şi funcţionează conform cu specificul jocului organizat. În cazul nostru, suntem puşi în situaţia de "a plăti oalele sparte" de afacerea-gazdă. Pentru noi, soluţiile ar fi responsabilizarea afacerii-gazdă cu funcţionarea în condiţii de legalitate a exploatării de jocuri de noroc primite în spaţiu şi crearea unei soluţii transparente de monitorizare a aparatelor autorizate în piaţă pentru a veni în sprijinul autorităţii de control.

Reporter: Cum a evoluat activitatea companiei pe care o reprezentaţi, în perioada crizei?

Laurenţiu Neacşu: Compania noastră a fost fondată în 2010, în plină criză. Contrar folclorului care spune că în criză jocurile de noroc înfloresc, dezvoltarea noastră a fost anevoioasă. Totuşi, utilizând tehnici de management performante şi cu ajutorul unei echipe dedicate, am reuşit să ajungem până astăzi. Royal Cash aparţine grupului polonez ZPR SA, din Varşovia şi deţine peste 40 de angajaţi.

Reporter: Ce strategie aţi abordat pentru depăşirea situaţiei economice dificile?

Laurenţiu Neacşu: Am încercat să înţelegem faptul că jucătorii noştri sunt şi ei afectaţi de criză. Focusul pe client a fost cheia succesului nostru. Am folosit utilaje potrivite activităţii noastre şi am valorificat experienţa echipei.

Reporter: Ce cifră de afaceri aţi realizat în 2013, faţă de 2012?

Laurenţiu Neacşu: Ar trebui să precizăm întâi că, în industrie, considerăm venituri banii rămaşi în aparate la încheierea exerciţiului financiar, nu banii introduşi de jucători. În anumite medii, sunt confuzii legate de acest aspect.

Anul trecut, am realizat o cifră de afaceri de aproximativ 4,7 milioane de lei, faţă de 5,8 milioane lei, în 2012, în scădere cu 19%.

Reporter: Ce estimări aveţi pentru 2014, legate de rezultatele financiare ale societăţii?

Laurenţiu Neacşu: Anul 2013 a fost unul de regândire a strategiei de business lansate în 2010. Sperăm ca în 2014 să implementăm proiectele pe care ni le-am propus şi să înregistrăm venituri mai mari de 6 milioane de lei.

Reporter: Mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb