GEORGIOS STASSIS, COUNTRY MANAGER ENEL ÎN ROMÂNIA "2017 este un an crucial pentru industria regenerabilelor"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 24 martie 2017

"2017 este un an crucial pentru industria regenerabilelor"

Enel, gata să plătească statului român 401 milioane de euro, într-o tranşă, după arbitrajul de la Paris

"Enel intenţionează să îşi grupeze companiile de distribuţie într-un holding"

"Ţinta de 80% de contoare inteligente poate fi atinsă în România, până în 2020"

Enel a planificat investiţii de 329 milioane de euro, în România, până în 2018

Anul acesta este unul crucial pentru industria regenerabilelor, pentru că un număr mare de certificate verzi a fost amânat pentru aprilie 2017, a spus, ieri, Georgios Stassis, Country Manager Enel în România, care aşteaptă ca Executivul să aprobe o soluţie, pentru ca impasul să fie depăşit.

O parte din certificatele verzi au fost amânate, prin lege, urmând să fie recuperate de către producători începând cu 1 aprilie 2017 pentru centralele hidro şi solare, respectiv începand cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene.

"Începând cu 1 aprilie vor intra pe piaţă un număr de certificate de aproape trei ori mai mare decât capacitatea de absorbţie", a avertizat, recent, Răzvan Nicolescu, Executive Lead Adviser Deloitte Romania, în cadrul unui interviu pentru ziarul "BURSA", adăugând: "Toată piaţa de energie electrică va fi afectată de canibalizarea celor din regenerabile".

Georgios Stassis a precizat, ieri, că în lunile anterioare, au existat consultări la Ministerul Energiei, asupra unei soluţii: "Este nevoie de un act normativ pentru a rezolva această problemă. Actorii din piaţă nu vor fi 100% mulţumiţi, dar este timpul să găsim o soluţie.

Aşteptăm această ştire pentru a putea spune că 2017 este anul stabilizării regenerabilelor".

Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) susţine că producătorii din sector au acumulat pierderi semnificative în ultimii doi ani şi cer o intervenţie rapidă a Guvernului, prin aprobarea Ordonanţei de Urgenţă (OUG) pentru modificarea Legii 220/2008 în forma actuală, care va putea aduce o "normalizare" a activităţii sectorului eolian.

RWEA arată, într-un comunicat recent citat de News.ro: "Subliniem faptul că proiectul ordonanţei a fost aprobat de către Comisia Uniunii Europene care şi-a dat acordul în 19 decembrie 2016 pe această formă de proiect, trimisă în prezent spre avizare către ministerele şi agenţiile guvernamentale de linie".

Legislaţia prezentă referitoare la susţinerea energiei regenerabile a devenit sursă de nemulţumire după schimbările retroactive din perioada 2013-2014.

Răzvan Nicolescu apreciază că este de neînţeles să nu adopţi acele modificări la schemă care nu fac altceva decât să crească valabilitatea certificatelor cu speranţa că va creşte consumul şi odată cu el capacitatea de absorbţie: "Nu e nici un impact pe nici un consumator. Modificările nu dau nimic suplimentar şi din acest motiv este inadmisibilă pasivitatea şi lipsa de responsabilitate a Ministerului Energiei în legătură cu această problemă. Mai sunt doar două săptămâni (n.r. interviul a fost publicat pe 16 martie) şi apoi se va declanşa un dezastru ireparabil. Să nu zică cineva că nu a ştiut. Vor există consecinţe şi responsabilitatea trebuie asumată de Ministerul Energiei".

Voci din piaţă spun că eventuale clarificări la ordonanţa de urgenţă pot fi făcute în Parlament.

"La regenerabile, dacă nu se adoptă modificările la schema de sprijin, elaborate anul trecut şi aprobate, în decembrie, de Comisia Europeană, ne aşteaptă un dezastru. Vă repet şi am proprietatea termenilor: va fi un dezastru şi pentru sectorul de regenerabile şi pentru cel de cărbune", ne-a spus Răzvan Nicolescu, în interviu.

Până la 1 aprilie, Guvernul mai are la dispoziţie o singură şedinţă pentru a adopta ordonanţa.

Georgios Stassis: "Vrem să ne sporim prezenţa în România, să jucăm un rol strategic"

Enel a anunţat că a planificat investiţii în România de 329 milioane de euro până la sfârşitul ciclului actual de reglementare, în 2018, din care 151 milioane de euro în 2017 şi 178 milioane de euro în 2018.

Georgios Stassis, Country Manager Enel în România, a declarat: "Enel este un investitor important în sectorul energetic din România, cu o prezenţă puternică în toate segmentele cheie ale strategiei sale nivel de grup: distribuţie, clienţi şi energie din surse regenerabile. Vom continua programul de investiţii pentru a îmbunătăţi calitatea serviciilor, prin mărirea gradului de automatizare a reţelelor de distribuţie, precum şi prin dezvoltarea canalelor de comunicare cu clienţii şi a ofertei de servicii cu valoare adăugată".

Potrvit companiei, valoarea investiţiilor realizate în reţelele de distribuţie în perioada 2005-2016 se ridică la 1,584 miliarde de euro. Pentru anul 2017, din investiţiile de peste 151 de milioane de euro prevăzute pentru România, 139 milioane de euro reprezintă suma alocată pentru operaţiunile de distribuţie. În 2018, investiţiile programate ajung la 178 milioane de euro, din care 168 milioane de euro pentru îmbunătăţirea performanţei reţelei.

O parte semnificativă din strategia de digitalizare a companiei este reprezentată de contoarele inteligente, potrivit managerului Enel, companie care are peste 35 milioane de clienţi cu contoare inteligente, la nivel global.

Conform unei directive europene, până în 2020, 80% dintre consumatorii de electricitate trebuie să instaleze contoare inteligente.

Georgios Stassis a precizat că Enel participă la consultările demarate recent de Autoritatea Naţională de Reglementare (ANRE) pe această temă şi consideră că ţinta de 80% poate fi atinsă în România. Domnia sa a mai spus că toate contoarele inteligente ce vor fi instalate în România sunt făcute în România. "În prezent, cumpărăm contoare inteligente din România şi le instalăm în alte ţări", a precizat el.

La mijlocul acestei luni, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin, prin care propune instalarea de contoare inteligente pentru 30% dintre consumatorii de energie electrică până în anul 2020, urmând ca, până în anul 2026, ponderea să ajungă la 100%, conform Agerpres.

Stassis: "Monitorizăm discuţiile privind liberalizarea pieţei de gaze"

Georgios Stassis a declarat că Enel intenţionează să intre pe piaţa gazelor, pe segmentul rezidenţial. Potrivit domniei sale, compania monitorizează discuţiile privind liberalizarea pieţei de gaze, de la 1 aprilie.

De asemenea, Enel plănuieşte să plătească statului român, în acest an, într-o singură tranşă, suma de 401 milioane de euro stabilită de Curtea de Arbitraj de la Paris în contul pachetului minoritar de acţiuni la fosta Electrica Muntenia Sud, a declarat Georgios Stassis.

Domnia sa a spus: "Am făcut deja un provizion pentru această sumă de bani, pe care o putem plăti imediat.

Plănuim să facem plata anul acesta. Au existat divergenţe de opinii, dar vrem să lăsăm această problemă în urmă.

Strategia noastră este să avem o relaţie bună cu Guvernul României, oricare ar fi acela".

Domnia sa a precizat că procesul de plată a fost iniţiat, dar că este unul birocratic.

Stassis: "Nu are rost să avem trei companii de distribuţie"

Georgios Stassis a mai spus, ieri, că Enel intenţionează să îşi organizeze companiile de distribuţie într-un holding, iniţiind discuţii cu ceilalţi acţionari - Fondul Proprietatea şi statul român.

Din grupul Enel, fac parte companiile "E-Distribuţie Banat", "E-Distribuţie Dobrogea", "E-Distribuţie Muntenia"

"Nu are rost să avem trei companii de distribuţie", a spus Georgios Stassis, adăugând: "Vrem să fuzionăm companiile, să avem strategii comune, să fie sinergii în termeni de achiziţii... (...) Este o tranzacţie complexă. Toţi acţionarii trebuie să lucreze împreună. Vrem să facem un plan în acest an. Execuţia este un proces birocratic şi nu ştiu cât v a dura".

Domnia sa a precizat că discuţile cu ceilalţi acţionari Fondul Proprietatea şi statul român sunt incipiente: "Intenţionâm să facem un holding, pentru că sunt aceiaşi acţionari în fiecare companie. Toţi îşi pot muta participaţiile în holding, iar holdingul să deţină 100% companiile de distribuţie. Credem că va fi benefic pentru toţi acţionarii. Nu se va schimba nimic în ce priveşte beneficiile şi obligaţiile acţionarilor.

Nu putem face asta fără să fim toţi acţionarii de acord".

Fondul Proprietatea deţine în companiile controlate de Enel în România următoarele participaţii: un pachet de 24,13% din acţiunile Enel Distribuţie Banat (distribuitorul de electricitate din vestul României), un pachet de 24,09% din acţiunile Enel Distribuţie Dobrogea (distribuţia din sud - estul României), un pachet de 12% din acţiunile Enel Distribuţie Muntenia (partea de distribuţie de electricitate din fosta Muntenia Sud cumpărată de italieni şi care acoperă capitală şi zonele limitrofe), un pachet de 12% din acţiunile Enel Energie SA şi tot 12% din Enel Muntenia SA, cele două companii activând în sectorul furnizării/vânzării de electricitate.

Fondul Proprietatea şi-a exprimat intenţia să renunţe la aceste participaţii.

ACUE a cerut o analiză despre explozia preţurilor energiei de la începutul anului

Managerul Enel spune că piaţa de energie trebuie să înveţe lecţia, după explozia preţurilor energiei electrice, pe bursă, de la începutul anului, şi a precizat că Federaţia ACUE a comandat o analiză unui consultant extern.

Domnia sa a spus: "În ianuarie, preţurile energiei electrice au urcat la un nivel mai mare de câteva ori faţă de datele istorice. Când ai o asemenea situaţie, poţi să spui că este un caz de forţă majoră. S-a petrecut ceva straniu. Este evident că un motiv are legătură cu furnizorii din piaţă.

(...) Noi am fost afectaţi, am avut costuri suplimentare, dar a trebuit să ne îndeplinim obligaţiile faţă de clienţi. (...) La nivelul ACUE, am decis să apelăm la un consultant extern care să facă o analiză pentru a înţelege ce s-a întâmplat. Trebuie să învăţăm lecţia.

Piaţa românească este complicată, este avansată, dar este foarte tânără. Trecem prin bolile copilăriei şi trebuie să înţelegem origina problemei".

Grupul Enel activează în peste 30 de ţări de pe patru continente şi are o capacitate instalată netă de producţie de energie de circa 83 GW. Enel distribuie electricitate şi gaze naturale printr-o reţea de peste 2 milioane km şi are peste 65 de milioane de clienţi casnici şi companii în toată lumea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb