ILIAS PAPAGEORGIADIS, ARBIO: "Vrem un preţ unic pentru certificatele verzi"

A consemnat ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 iulie 2015

"Vrem un preţ unic pentru certificatele verzi"

Interviu cu domnul Ilias Papageorgiadis, preşedintele Asociaţiei Române pentru Biomasă şi Biogaz - ARBIO

Reporter: Care sunt principalele prevederi din proiectul de Lege al Biomasei şi Biogazului, care este preconizat să fie finalizat săptămâna viitoare?

Ilias Papageorgiadis: Noi vom scoate propunerea de lege, pe care o vom depune către Guvern şi ANRE (reglementatorul pieţei de energie). Nu am ajuns încă la forma finală. Biomasa şi biogazul ajută economia ţării şi vor fi soluţia cea mai utilă ca să rezolvăm problema cu gestionarea deşeurilor în ţara noastră în anii următori. Cu 80 de lei/tona de gunoi, taxă care va urca la 120 de lei pe tonă în 2017, fabricile, fermierii şi primăriile vor avea trei opţiuni: ori să caute soluţii "grele" şi neimplementate în Europa pentru depozitarea gunoiului, ori să plătească taxele uriaşe, ori să dea deşeurile către o staţie de biomasă sau biogaz, cum se întâmplă în toată Europa, şi să transforme un cost într-o sursă de profit.

Biomasa şi biogazul vor fi soluţia cea mai eficientă pentru a micşora factura de energia termică plătită de cetăţeni şi firme. În cazul firmelor, asta înseamnă creştere de competitivitate, plus angajări noi. Practic, ne putem încălzi cu deşeurile noastre, fără să importăm combustibil.

În proiectul de lege vom trece obligaţia ca la fiecare investiţie să fie o Rată Internă de Profitabilitate de 10 - 11%. Ne trebuie un venit stabil şi previzibil. Spre exemplu, în biomasă şi biogaz avem costuri mari pentru colectarea şi manipularea materiilor prime.

Actul normativ îl vom corela cu Directiva Europeană care modifică schema de subvenţii începând cu anul 2016. Propunerea noastră este ca România să fie din primele ţări europene care adoptă schema nouă.

De asemenea, propunem un preţ diferit pe tehnologie (de biomasă sau biogaz), de capacitate instalată şi de producţie. În cazul cogenerării, un bonus trebuie prevăzut ca să se acopere cheltuielile ridicate şi să ofere companiilor din ţara noastră un avantaj competitiv.

Reporter: Câte din propunerile mediului de afaceri au fost preluate de autorităţi în proiectul de lege?

Ilias Papageorgiadis: Deocamdată nu ştim câte. Ce putem spune este faptul că secretarul de Stat Bogdan Badea a declarat public, dar şi în grupul de lucru pentru acest proiect de lege, constituit în cadrul Ministerului Energiei, că susţine actul normativ. Noi pregătim o propunere 100% sustenabilă şi realistă - exact ce vrea mediul de afaceri. Oamenii de afaceri din ţara noastră nu caută randamente de 20 - 30%, cum s-a întâmplat cu alte tehnologii, ci venituri sustenabile pe termen lung, iar biomasa şi biogazul este răspunsul pentru problemele lor.

Reporter: Când speraţi să fie promovată legea spre aprobare?

Ilias Papageorgiadis: Nu stăm foarte bine cu "speranţa". Aşteptăm să ne depunem proiectul complet în luna septembrie şi să avansăm repede, pentru a fi totul gata până la sfârşitul anului. Cel puţin noi ne vom ţine de cuvântul nostru.

Reporter: Cum a fost prima jumătate a acestui an pentru producătorii de biomasă şi biogaz?

Ilias Papageorgiadis: A fost foarte greu, pentru că încă suntem incluşi în schema suport cu celelalte tehnologii de producţie a energiei regenerabile şi plătim şi noi pentru greşelile altora. Nu putem vinde certificatele verzi, în timp ce noi avem cheltuieli zilnice de plătit, nu numai mentenanţa. Puţine proiecte au mai fost finalizate, chiar dacă nevoile pieţei sunt uriaşe.

Reporter: Ce aşteptări aveţi pentru a doua jumătate a anului?

Ilias Papageorgiadis: Situaţia va fi la fel de grea sau şi mai grea. Noi avem propuneri concrete pentru rezolvarea problemelor, dar uneori ni se pare că propunerile respective sunt prea clare şi nu sunt pe placul tuturor. Spre exemplu, ARBIO a propus un singur preţ pentru certificatele verzi, cel de minim 30 de euro pe unitate (plus inflaţia), o cotă care va acoperi toate certificatele emise în piaţă. Cu preţul minim stabilit, nu va fi posibil să riscăm o situaţie unde producătorii vor cere tarife mari. Toată lumea va primi acelaşi preţ şi nimeni nu va mai face "jocurile" de astăzi.

Reporter: Când credeţi că vom avea feed-in tariff (tarif reglementat fix) pentru mica producţie de energie regenerabilă?

Ilias Papageorgiadis: În primul rând, autorităţiile nu par prea încântate să avanseze în această direcţie, cum prevede legea şi din 2008, şi din 2015. Auzim multe, dar până acum încă aşteptăm metodologia. Afară de asta, înţelegem că reprezentanţii celorlalte tehnologii de producţie a energiei nu mai vor feed-in tariff pentru proiectele mici şi noi nu avem decât să le respectăm punctul de vedere.

Dar în legătură cu biomasa şi biogazul, noi propunem ceva simplu şi clar: în ţara noastră, companiile, fermierii şi primăriile au nevoie de feed-in tariff, pentru că cele mai multe proiecte vor fi mici. După ce va fi adoptată Legea Biomasei şi a Biogazului, propunem să mutăm proiectele din acest sector în schema nouă, aşa că vom lăsa mai mult loc pentru celelalte tehnologii.

Pentru că schema de feed-in tariff a întârziat dramatic, sugerăm să fie prelungit termenul pentru a beneficia de schemă pentru sectorul biomasei şi al biogazului. Sugestia noastră este ca orice proiect de biomasă şi biogaz care va avea autorizaţie de construcţie şi ATR (autorizaţie de racordare la reţea) până 31.12.2016 să aibă timp încă 2 ani pentru implementare. Dacă este cazul, nu avem nimic împotrivă să fie instituită o limită la proiectele finanţate prin feed-in tariff, spre exemplu până 100 de MW instalaţi din sectorul biomasei şi al biogazului, prin schema existentă.

Reporter: Vă mulţumesc!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb