ÎN URMA INVESTIGAŢIEI EFECTUATE Consiliul Concurenţei recomandă reducerea tarifelor la electricitate

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 20 aprilie 2018

Consiliul Concurenţei este de părere că tarifele la electricitate ar trebui să scadă, lucru pe care îl va recomanda Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a spus, ieri, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului.

Afirmaţia domniei sale vine în urma investigaţiei efectuate de autoritatea de Concurenţă, care a evidenţiat că mai multe companii din energie s-au înţeles între ele, cauzând prejudicii consumatorilor.

Bogdan Chiriţoiu a declarat: "Mai multe companii au fost păgubite. Au participat şi oameni din interiorul Electrica, deci într-un fel s-au furat singuri. Tarifele acestea umflate s-au dus către clienţi. Am sancţionat şi compania Electrica, întrucât au fost păgubiţi clienţii ei, şi, în premieră, vrem ca împreună cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie să recuperăm prejudiciul creat clienţilor acestor companii, care au fost păgubite şi care au transferat această pagubă către clienţii lor".

Potrivit acestuia, este greu de stabilit prejudiciul adus consumatorilor de energie, întrucât este vorba de licitaţii care s-au întins pe o perioadă de mai mulţi ani.

În opinia şefului de la Concurenţă, modul cel mai simplu în care poate fi recuperat prejudiciul este scăderea tarifelor de distribuţie, recomandare pe care urmează să o facă ANRE. Bogdan Chiriţoiu a menţionat: "Vorbim de ani buni în care preţurile au fost exagerate. Aici rolul-cheie îl va avea ANRE, pentru că este menirea lor să calculeze preţul corect. Îi vom sprijini cu datele pe care le-am obţinut în cursul inves-tigaţiei".

Şi Niculae Havrileţ, fost preşedinte al ANRE şi consilier al ministrului Energiei, consideră că ar trebui să se simtă o scădere a tarifelor de distribuţie în piaţa de energie: "Prin această intervenţie a Consiliului Concurenţei, societatea în cauză trebuie să refacă tarifele şi acest lucru se realizează prin scăderea nivelului tarifelor practicate de societate".

La începutul acestui an, Consiliul Concurenţei a anunţat că a sancţionat cu 73 de milioane de lei şase companii, printre care şi Electrica, pentru încheierea a două înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa comercializării contoarelor şi echipamentelor conexe pentru măsurarea energiei electrice.

Autoritatea menţiona, la vremea res-pectivă: "Companiile au stabilit modul în care urmau să participe la licitaţii, astfel încât să nu se suprapună şi fiecare dintre participanţi să câştige contracte de furnizare de echipamente cu eforturi minime. Efectele înţelegerilor anticoncurenţiale au condus la creşterea artificială a preţurilor de achiziţie pentru res-pectivele echipamente, costurile suplimentare fiind translatate către consumatorii finali care plăteau facturi mai mari pentru energia electrică. Comportamentul anticoncurenţial s-a derulat în perioada 27 noiembrie 2008 - 30 septembrie 2015 şi a vizat numeroase proceduri de licitaţie publică derulate în acest interval de timp.

La începutul anului, Electrica anunţa că amenda se ridică la circa 10,801 milioane lei, reprezentând 2,98% din cifra de afaceri aferentă anului 2016.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb