Numărul total de bovine sacrificate şi greutatea acestora în carcasă au scăzut, în decembrie, cu 12%, respectiv cu 9,4% faţă de luna similară a anului 2013. Pe de altă parte, în unităţile industriale specializate, numărul de bovine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 18,2%, respectiv cu 13,8%, informează astăzi Institutul Naţional de Statistică (INS).
În perioada menţionată, sacrificările de bovine în unităţile industriale specializate au avut o pondere de 19,7% din totalul bovinelor sacrificate.
Numărul total de porcine sacrificate a crescut cu 1,4%, dar greutatea lor în carcasă a scăzut cu 2,6%. Sacrificările de porcine în unităţile industriale specializate au avut o pondere de 29,6% din totalul porcinelor sacrificate în decembrie. În unităţile industriale specializate, numărul de astfel de animale sacrificate şi greutatea lor în carcasă au scăzut cu 2,4%, respectiv cu 3,4%.
Numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au sporit cu 0,9%, respectiv cu 1,8%. În unităţile industriale specializate, numărul de astfel de animale sacrificate şi greutatea lor în carcasă s-au dublat. Sacrificările în unităţile industriale specializate au avut o pondere de 12,1% din totalul pentru aceste mamifere.
Numărul total al păsărilor sacrificate şi masa lor în carcasă au urcat cu 5,4%, respectiv cu 7,2%. În unităţile industriale specializate, a fost realizat 82% din totalul tăierilor de păsări. Sacrificările în acest tip de unităţi au înregistrat creşteri atât la numărul de păsări sacrificate (cu 4,1%), cât şi la greutatea acestora în carcasă (cu 6%).
Per ansamblul anului trecut, numărul total de bovine sacrificate a scăzut cu 6,7%, dar masa lor în carcasă a crescut cu 13,3%. Sacrificările de bovine în unităţile industriale specializate s-au diminuat, atât din punct de vedere al numărului de capete sacrificate (cu 2,2%), cât şi al masei în carcasă (cu 0,3%), se mai arată în comunicat.
Tot în 2014, numărul total de porcine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 20,7%, respectiv cu 9,1%. În unităţile industriale specializate, numărul de porcine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au urcat cu 6,2%, respectiv cu 5,5% .
Numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora s-au majorat cu 28,5%, respectiv cu 63,4%. Tăierile în unităţile industriale specializate au sporit, atât din punct de vedere al numărului de capete sacrificate (cu 46,3%), cât şi al greutăţii în carcasă (cu 51,3%).
Numărul total al păsărilor sacrificate şi masa lor în carcasă au crescut cu 11,6%, respectiv cu 19,4%. Şi în unităţile industriale specializate, s-au înregistrat sporuri; cu 5,3% la numărul păsărilor sacrificate şi cu 6,2% la greutatea lor în carcasă.
În perioada decembrie 2013 - decembrie 2014, cele mai mari creşteri ale greutăţii în carcasă au fost raportate în lunile decembrie la porcine şi aprilie la ovine şi caprine, când au loc sacrificările tradiţionale ocazionate de sărbătorile de Crăciun, respectiv de Paşte, conchide INS.