Investiţiile din industria de apărare, pe agenda Consiliului European

I.GHE.
Ziarul BURSA #Internaţional #Apărare / 28 iunie 2023

Investiţiile din industria de apărare, pe agenda Consiliului European

Liderii europeni care vor participa în următoarele două zile la şedinţa Consiliului European sunt aşteptaţi să ia o decizie cu privire la capacitatea de securitate şi apărare a UE, în special în ceea ce priveşte achiziţiile, investiţiile şi producţia, precum şi la cooperarea UE-NATO.

Dezbaterea cu privire la achiziţiile comune de armament, la investiţiile în industria de apărare şi la producţia de muniţie şi echipamente militare, are loc în contextul în care, în urmă cu două zile, Comisia Europeană a anunţat că Fondul European de Apărare finanţează 41 de proiecte de cercetare şi dezvoltare în domeniul apărării UE, suma alocată fiind de 832 milioane euro. Proiectele finanţate vor duce la dezvoltarea mai multor capacităţi de apărare în domenii critice cum ar fi apărarea navală, terestră, aeriană şi cyber.

Discuţia privind industria de apărare are loc după ce miniştrii apărării din statele membre UE care sunt şi state membre NATO au avut la începutul aceste luni o întâlnire cu o parte din marile companii europene din domeniu, iar concluzia a fost că se doreşte finanţarea producţiei muniţiei necesare pentru susţinerea frontului din Ucraina, în detrimentul înzestrării forţelor armate ale fiecărui stat membru.

Mai mult, în urmă cu o săptămânăComisia Europeană a solicitat Parlamentului European o suplimentare bugetară cu 66 miliarde euro, sumă din care 18,5 miliarde euro (28% din majorarea solicitată) va fi alocată Ucrainei (17 miliarde euro granturi şi 1,5 miliarde euro din Fondul European de Apărare - pentru armamentul şi muniţia livrate către ţara respectivă) .

În privinţa relaţiei de cooperare cu Alianţa nord-atlantică, UE se angajează să-şi asume mai multă responsabilitate pentru securitatea sa şi să-şi sporească capacitatea de a acţiona în mod autonom, recunoscând în acelaşi timp relaţia transatlantică şi cooperarea UE-NATO ca fiind cheia securităţii europene.

Consiliul European va aborda cele mai recente evoluţii din războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi sprijinul continuu al UE pentru Ucraina, inclusiv sprijin financiar şi militar. De la începutul războiului, UE şi statele sale membre au pus la dispoziţie aproximativ 72 miliarde euro Ucrainei şi poporului său şi au adoptat un set fără precedent de măsuri restrictive împotriva Rusiei. UE este ferm alături de Ucraina şi de poporul acesteia şi va continua să sprijine ferm economia, societatea, forţele armate şi viitoarea reconstrucţie a Ucrainei.

Discuţia are loc înainte de summit-ul NATO ce se va desfăşura în Vilnius, Lituania, în 11 şi 12 iulie.

În cadrul şedinţei Consiliului European, şefii de stat sau de guvern vor aborda dezbate situaţia economică din UE, inclusiv în ceea ce priveşte modul de consolidare a securităţii şi rezilienţei economice. Se aşteaptă ca aceştia să încheie semestrul european 2023, un exerciţiu anual de coordonare a politicilor economice, fiscale, de ocupare a forţei de muncă şi sociale în UE.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. 2022 cheltuielile de înarmare ale țărilor europene au crescut cu 13%,

    ajungând la 345 miliarde dolari. Mai mult de jumătate din sumă se scurge,

    an de an, în conturile firmelor americane de profil. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb