JENS STOLTENBERG, SECRETARUL GENERAL AL ALIANŢEI NORD-ATLANTICE: NATO va desfăşura forţe şi echipamente prepoziţionate pe Flancul Estic

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional #Apărare / 16 iunie 2022

NATO va desfăşura forţe şi echipamente prepoziţionate pe Flancul Estic

Aceasta este o premieră după sfârşitul Războiului Rece "NATO va furniza armament greu modern Ucrainei, însă livrarea necesită timp", anunţă Stoltenberg

NATO va desfăşura forţe şi echipamente prepoziţionate pe Flancul Estic pentru prima dată de la sfârşitul Războiului Rece, a declarat, ieri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează CNN.

Această decizie ar permite un răspuns mai rapid din partea alianţei în cazul unei ameninţări, a afirmat Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles, înaintea reuniunii miniştrilor Apărării din statele membre NATO.

"La acest aspect colaborăm alături de Germania, dar ne aşteptăm ca toţi aliaţii să facă oferte similare, pentru a permite prepoziţionarea forţelor care se antrenează şi sunt responsabile pentru apărarea unor teritorii specifice", a spus Stoltenberg, conform news.ro.

Pe de altă parte, oficialul alianţei a spus că statele membre NATO urmează să furnizeze armament greu modern Ucrainei, însă acest lucru "necesită timp", deoarece este necesară o formare a militarilor ucraineni în folosirea lor, conform AFP.

"Am luat măsura de urgenţă, însă eforturile necesită timp", a subliniat Jens Stoltenberg, menţionând: "Tranziţia de la materialul din epoca sovietică la materialul modern al NATO impune ca ucrainenii să fie pregătiţi să-l folosească. Este vorba despre o tranziţie dificilă, exigentă".

Aliaţii au livrat până în prezent Ucrainei armament greu care datează din epoca sovietică, provenind din stocurile lor, deoarece ucrainenii au fost formaţi să le folosească.

Kievul cere acum armament aflat în dotarea forţelor armate NATO.

"Este vorba despre artilerie, sisteme cu rază lungă de acţiune, sisteme aeriene conforme normelor NATO, ceea ce impune o formare, o întreţinere şi o mentenanţă", a precizat Jens Stoltenberg.

Turcia aşteaptă un "răspuns scris" din partea Suediei şi Finlandei înainte să deblocheze aderarea lor la NATO

Turcia aşteaptă un "răspuns scris" din partea Suediei şi Finlandei înainte să-şi ridice obiecţiile faţă de aderarea lor la NATO, a anunţat, ieri, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, relatează Le Figaro.

"Am transmis cererile noastre scrise către aceste două ţări. (...) Acum aşteptăm răspunsul lor scris", a declarat Cavusoglu, potrivit news.ro.

Fără să detalieze ce presupun solicitările, şeful diplomaţiei turce a menţionat că nu se referă doar la "o schimbare a legilor" celor două ţări scandinave, cu referire la Suedia, care şi-a anunţat intenţia de a-şi consolida legislaţia privind lupta împotriva terorismului.

"Acest răspuns poate fi sub forma unei legi sau sub o altă formă", a subliniat Cavusoglu.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a reiterat ieri, în faţa parlamentarilor partidului său, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării, AKP, că "în ceea ce priveşte NATO, atât timp cât Suedia şi Finlanda nu vor adopta măsuri concrete în lupta împotriva terorismului, poziţia noastră nu se va schimba".

Ankara acuză cele două ţări că adăpostesc militanţi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), clasificaţi drept "terorişti" de Turcia şi aliaţii săi occidentali.

Premierul finlandez Sanna Marin a făcut apel, marţi, la încheierea unui acord cu Ankara înainte de Summitul Alianţei Atlantice de la sfârşitul lunii iunie, pentru a evita "îngheţarea" procesului de aderare a celor două naţiuni nordice.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a afirmat, luni, în Suedia, că Alianţa Nord-Atlantică "lucrează din greu" pentru a rezolva problemele "legitime" ridicate de Turcia.

În acest sens, Cavusoglu a remarcat că şeful NATO "îşi exprimă întotdeauna sincer părerile şi depune eforturi pentru a răspunde preocupărilor Turciei".

Zelenski: "Ambiţiile teritoriale ale Rusiei se întind de la Varşovia până la Sofia"

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut ieri, într-un discurs adresat Parlamentului ceh, că ambiţiile teritoriale ale Rusiei se întind de la Varşovia până la Sofia, iar pentru ca Rusia să nu poată ataca alte ţări, războiul declanşat de aceasta împotriva Ucrainei "trebuie să se încheie cu Victoria" celei din urmă, pentru că acolo "se duce bătălia pentru viitorul Europei", anunţă Reuters şi EFE.

"Rusia nu este interesată doar de oraşele noastre Mariupol, Severodoneţk, Harkov şi Kiev. Nu, ambiţiile ei sunt direcţionate către o vastă zonă de la Varşovia până la Sofia", a spus Zelenski, fără să prezinte vreo dovadă pe care să-şi bazeze această afirmaţie, notează Agerpres.

"La fel ca în trecut, invazia rusă în Ucraina este primul pas de care leadershipul rusesc are nevoie pentru a-şi deschide calea către alte ţări, către cucerirea altor popoare", a indicat preşedintele ucrainean, menţionând: "Cineva care vrea să ia totul nu se va opri niciodată luând doar o parte din ce doreşte.

"Trebuie să oprim tancurile (ruseşti) şi să le ardem, pentru ca niciodată să nu se mai întoarcă la Praga, Brno, Ostrava şi Karlovy Vary", a mai spus Zelenski, cu referire la invazia Cehoslovaciei de către trupele Pactului de la Varşovia în 1968.

Oficialul de la Kiev a cerut în acest discurs consolidarea sancţiunilor împotriva Rusiei şi a insistat ca Ucraina să primească statutul de ţară candidată la UE.

Comisia ONU pentru Ucraina a strâns numeroase acuzaţii privind posibile crime de război comise de forţele ruse în această ţară, însă este prea devreme ca să tragă concluzii, a declarat ieri preşedintele comisiei, relatează AFP.

"La Bucea şi Irpin, comisia a primit informaţii privind uciderea arbitrară a unor civili, distrugerea şi jefuirea de proprietăţi, precum şi atacuri asupra infrastructurii civile, inclusiv şcoli", a declarat preşedintele comisiei, Erik Mosek, în cadrul unei conferinţe de presă la Kiev, potrivit Agerpres.

După retragerea trupelor ruse, în aceste localităţi situate la nord-vest de Kiev au fost descoperite sute de cadavre de civili. Autorităţile ucrainene au acuzat Rusia de crime de război, acuzaţii negate însă de Moscova.

--------------

Comunicarea rămâne "esenţială" în relaţiile dintre Rusia şi Statele Unite, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pe fondul tensiunilor legate de războiul declanşat de Moscova în Ucraina, relatează Reuters.

"Comunicarea este esenţială, în viitor va trebui în continuare să comunicăm", a afirmat Dmitri Peskov în cadrul unei conferinţe de presă telefonice, întrebat despre starea relaţiilor dintre SUA şi Rusia, potrivit Agerpres.

"Statele Unite nu pleacă nicăieri, Europa nu pleacă nicăieri, aşa că va trebui să găsim o cale să comunicăm cu ele", a mai spus oficialul rus.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ne- am dus pulberi de suflet, parca vad 2 legiuni de tikticari' vechi daco geti neînfricați in războiul sfânt contra ortodoxie slave! Blestemați ăștia de anglo saxoni mercantili nu se mai satura de lăcomia lor !!!

    1. Nici propaganda nu mai e cea fost! Cu chestii de-astea Benito mai baieti?

      Nici audienta nu mai este ce a fost o data ? sau altfel atata poti ?

      Problema este ca actuala propaganda este mai vulgara si ieftina decat era acum 100 de ani!! 

       

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb