MDRAP: "Delta Dunării se va dezvolta după o strategie integrată"

Alexandru Costea
Fonduri Europene #Mediu / 27 noiembrie 2015

MDRAP: "Delta Dunării se va dezvolta după o strategie integrată"

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a definitivat elaborarea cadrului strategic pentru viitoarea dezvoltare a regiunii Deltei Dunării, arată un comunicat remis azi redacţiei.

Este vorba, în principal, despre Strategia integrată de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării şi fundamentarea Investiţiei Teritoriale Integrate (ITI) care va fi implementată în Delta Dunării în perioada 2014-2020, conform sursei. Acestea sunt două dintre principalele rezultate ale proiectului derulat în perioada 2013-2015 de MDRAP.

În valoare de 13,1 milioane de lei, proiectul a beneficiat de finanţare nerambursabilă din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional de Asistenţă Tehnică 2007-2013. Toate activităţile au fost realizate în cooperare cu Banca Mondială şi cu toate instituţiile publice relevante de la nivel local şi central.

Proiectul a fost prezentat ieri în cadrul unei conferinţe organizate de MDRAP.

Sirma Caraman, secretar de stat în MDRAP, a declarat în deschiderea conferinţei: "O etapă esenţială pentru dezvoltarea Deltei Dunării este acum finalizată - realizarea de către minister a Strategiei şi propunerii ITI. Urmează obţinerea avizului de mediu, proces lansat în ianuarie 2015, consultarea publică a Hotărârii de Guvern şi aprobarea acesteia de către Guvern".

Strategia integrată propusă de MDRAP are la bază analiza, pe domenii, a nevoilor şi priorităţilor de dezvoltare ale întregii zone, pe orizontul de timp 2030, iar fundamentarea ITI vizează principalele domenii de intervenţie şi proiecte ce vor fi finanţate din fonduri europene până în 2020, prin toate programele europene derulate în România.

Sirma Caraman: "Pe lângă faptul că mare parte din finanţarea pentru ITI Delta Dunării este nerambursabilă, ministerul propune, prin această strategie, implementarea de proiecte integrate. Practic, acesta este specificul ITI: gândeşti o strategie pentru o zonă definită, apoi concentrezi investiţii pe mai multe domenii simultan - infrastructură, educaţie, sănătate, cultură, mediul de afaceri, mediu, servicii publice etc - şi obţii, în câţiva ani, o zonă dezvoltată din toate punctele de vedere. Cuvântul cheie este «integrat», pentru că vorbim despre un set de proiecte coordonate care vor fi finanţate în toate localităţile din zona Deltei Dunării, şi nu de proiecte disparate".

Cu o suprafaţă de 7 206,6 km2, teritoriul inclus în Strategia integrată de dezvoltare a Deltei Dunării nu se limitează la aria rezervaţiei, ci cuprinde şi zonele înconjurătoare. Zona are 184.000 locuitori, din care 10.700 în centrul Deltei şi 173.000 în zona învecinată (sursa: Recensământ 2011). Instrumentul ITI Delta Dunării va fi utilizat într-un areal format din 38 de unităţi administrativ-teritoriale din cadrul Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării, din judeţul Tulcea şi din nordul judeţului Constanţa. Delta Dunării situează România pe locul 3 în lume din punct de vedere al biodiversităţii, găzduind peste 5.000 de specii de animale şi plante.

"Pe durata realizării Strategiei, ministerul a colaborat cu absolut toate localităţile din zonă. Le mulţumim tuturor pentru contribuţie şi le reamintim că adevărata provocare este să continuăm colaborarea şi după aprobarea ei, când va veni momentul implementării măsurilor propuse. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice va rămâne implicat în procesul de implementare a investiţiei teritoriale integrate pentru a sprijini instituţiile cu responsabilităţi în implementarea strategiei", a subliniat Sirma Caraman.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cat timp O SA VA MAI BATETI JOC de oamenii Deltei ?

    Nu ajunge BATJOCURA PUSCARIASILOR ADRIAN NASTASE, VANTU sau A GOLANULUI LIVIU MIHAIU ??? Acum , la Sf.Gheorghe Delta, isi face jaful BANDITUL DRAGOS ANASTASIU, mare borfas al turismului, ce va desavarsi "opera" lui S.O.V. Iar pe golanashul SOVIANI il doare-n cot... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9756
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7360
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2699
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9205
Gram de aur (XAU)Gram de aur421.5141

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb