Societăţile producătoare de bere din România semnalează refuzul nejustificat al Camerei Deputaţilor de a aproba legea prin care opt societăţi mici şi mijlocii din industria berii ar fi trebuit să fie scutite de obligaţiile bugetare înregistrate la sfârşitul anului 2003. Vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Independente din Industria Alimentară Sindalimenta, Dragoş Frumosu, a declarat: "Obligaţiile bugetare înregistrate la sfârşitul anului 2003 de cele opt societăţi reprezintă accize, impozit pe profit şi TVA, care se ridică la opt milioane euro. 70% din această sumă reprezintă penalităţile. Legea ar fi trebuit aprobată din iunie 2007, iar în prezent numai patru societăţi ar mai putea beneficia de prevederile actului normativ".
Cele patru firme activează în Vâlcea, Mehedinţi, Bacău şi Teleorman. O consecinţă a refuzului aprobării acestei legi ar fi intrarea în şomaj a aproximativ 2.000 de angajaţi ai acestor fabrici.
Dragoş Frumosu a mai declarat, citat de Agerpres, că statul român ar avea mai mult de câştigat dacă ar aproba legea pentru că poate recupera numai 4% din datoriile societăţilor, dar dacă acestea îşi vor putea continua activitatea ar putea atrage sume mai mari. Domnia sa arată: "De la societăţile mici şi mijlocii producătoare de bere statul câştigă peste 12 euro pe hectolitru de bere, în timp ce de la companiile multinaţionale statul câştigă 10 euro pe hectolitru. Scopul neaprobării legii este distrugerea întreprinderilor mici şi mijlocii din industria berii. Dacă ar fi aprobată, legea ar putea fi aplicată în 10 zile de la aprobare".
Fiecare societate producătoare de bere va decide dacă va cere despăgubiri, susţine reprezentantul Sindalimenta. De asemenea, reprezentanţii sindicatelor au solicitat DNA şi Procuraturii să se autosesizeze în acest caz.