Mieii şi ouăle de Paşte: oferta, mai mare decât cererea

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 26 aprilie 2013

Mieii şi ouăle de Paşte: oferta, mai mare decât cererea

Minea: "În ajun de Sărbători, cumpărăturile vor fi mai puţine, din cauza vacanţei de 1 Mai"

Oferta de miei şi ouă pentru Paşte este mai mare decât cererea, afirmă reprezentanţii din domeniu, cu toate că preţurile ouălor au scăzut simţitor, iar mieii au un preţ doar cu câteva procente mai mare faţă de cel de anul trecut.

În ciuda faptului că fermierii se temeau că nu vom avea miei de Paşte pentru că aceştia vor fi prea mari, având în vedere că Sărbătorile sunt mai târzii decât în alţi ani, Sorin Minea, preşedintele Patronatului Român al Cărnii, ne-a spus că există miei pe piaţă, chiar mai mult decât este nevoie.

Domnia sa ne-a declarat: "Avem miei, chiar dacă sunt mai mari. Sunt miei mai mulţi decât se cere, iar preţurile nu sunt mai mari faţă de cele de anul trecut decât cu 2-3 procente. În 2012, mieii au avut un preţ de 25-28 de lei pe kg, la raft".

Preşedintele Patronatului Român al Cărnii ne-a spus că nu avem importuri de carne de miel, pentru că preţurile sunt mult mai mari în UE.

În opinia lui Sorin Minea, 2013 este un an atipic, având în vedere că între ziua de 1 mai şi Sărbătorile Paştelui "este o punte imensă". De aceea, domnia sa estimează că în aceste zile vor fi făcute cumpărături în mod intens, urmând ca săptămâna viitoare lumea să cumpere mai puţin, fiind o perioadă în care se pleacă în concedii.

Sorin Minea a adăugat: "Se va cumpăra intens cu o săptămână înainte de Paşte, după care vânzările vor scădea foarte mult, pentru că lumea pleacă până după sărbători".

Problema pe care crescătorii de ovine o au în fiecare an, în această perioadă, 2013 nefăcând excepţie, este vânzarea directă din pieţe, unde se găsesc miei mai ieftini, din punct de vedere al cumpărătorului, preţul fiind mai mare, însă, pentru comercianţi, întrucât aceştia nu plătesc TVA.

Sorin Minea ne-a explicat: "Problema noastră o reprezintă vânzătorii direcţi din pieţe, care nu sunt persoane fizice autorizate, ci persoane fizice care nu plătesc niciun fel de taxă. Aceştia practică nişte preţuri mai mari ca ale noastre, dar, pentru că nu aplică TVA, mieii ies mai ieftini pentru cumpărător, deşi, pentru vânzător, încasările sunt mai mari. Exemplu, dacă eu vând mielul cu 25 de lei pe kg şi la tarabă kilogramul de carne de miel costă 22 de lei, cumpărătorul are parte de un preţ mai mic, dar vânzătorul încasează mai mult ca mine, pentru că eu plătesc şi TVA din cei 25 de lei. Ar trebui să fie mai multe controale".

Potrivit domnului Minea, din vânzările totale de carne de miel, circa 70% reprezintă piaţă neagră.

Supraproducţie de ouă în toată Europa

Preţul ouălor a scăzut foarte mult în ultima vreme, ca urmare a faptului că în toată Europa este supraproducţie, ne-au spus reprezentanţii Agricola Bacău.

Vasile Bunduc, directorul general al Avicola Lumina Constanţa, companie care face parte din Grupul Agricola Bacău, ne-a spus că, în prezent, un ou costă 0,18-0,20 de lei, la poarta fabricii, preţ la care magazinele îşi pun adaosul comercial şi cos-turile logistice. Astfel, cumpărătorul ajunge să plătească dublu pe un ou, faţă de preţul la care pleacă acesta din fabrică.

Domnia sa apreciază că, în perioada Paştelui, marile reţele comerciale vor avea reduceri mari de preţ.

În primul trimestru al anului în curs, Avicola Lumina Constanţa a înregistrat o diminuare de 10% a vânzărilor de ouă pentru consum, faţă de primul trimes-tru al anului precedent, principalul motiv fiind o supraproducţie în ţările vestice, care a condus la o scădere dramatică a preţului pe întreaga piaţă a Uniunii Europene, a comunicat compania.

Potrivit lui Ilie Van, preşedintele Crescătorilor de Păsări din România, în săptămânile premergătoare Paştelui vânzările de ouă cresc cu 60% faţă de cele dintr-o lună obişnuită, când, în mod normal, sunt comercializate 100-110 milioane de ouă.

Specialiştii din domeniu susţin că, în depozitele engros, de unde cumpără şi "micul revânzător câte 5-10 cofraje de ouă", se poate face evaziune fiscală.

Vânzări ilegale au loc şi "pe marginea străzilor, unde este plin de coşuri cu ouă", ne-au mai spus reprezentanţii din sector.

Cozonaci cu puţină umplutură, urmare a cererii de produse ieftine

În această perioadă, în ţara noastră sunt produşi de şapte ori mai mulţi cozonaci decât de obicei, ne-a spus Aurel Popescu, pre-şedintele Rompan, precizând că şi cererea creşte cu aceeaşi proporţie.

"Producem 7-7,5 milioane de cozonaci, în aceste săptămâni, care au cam aceleaşi preţuri ca şi la Crăciun. Singura deosebire, acum, este că producem cozonaci cu umplutură mai puţină, pentru că există o cerere mare de cozonaci mai ieftini", ne-a precizat domnia sa.

Potrivit preşedintelui Rompan, un cozonac mai simplu, de 400 de grame, costă în jur de 5-6 lei, în timp ce unul mai bogat ajunge la 35 de lei pe kg.

Referitor la cozonacii importaţi, cu ciocolată, vanilie sau alte astfel de umpluturi, domnia sa ne-a spus că aceştia nu intră în competiţie cu produsele româneşti: "Nu ne facem probleme în legătură cu aceste produse de import, pentru că ele se adresează unui anumit segment de cumpărători. Este vorba mai mult de companii, care cumpără astfel de cozonaci pentru a-i face cadou - au o prezentare deosebită, o perioadă mare de valabilitate şi un preţ pe măsură".

Aurel Popescu ne-a mai spus că producătorii români exportă circa patru tiruri a câteva zeci de mii de cozonaci pe săptămână.

În ceea ce priveşte pasca, preţul acesteia ajunge la circa 25 de lei bucata (de 0,500 grame), în funcţie de tipul de umplutură.

ANPC derulează controale tematice în toată ţara

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) derulează în toată ţara controale tematice pe produsele cu specific pascal, după cum ne-au spus reprezentanţii instituţiei.

Reprezentanţii ANPC îi sfătuiesc pe cumpărători să cumpere carne de miel doar din măcelarii, magazine alimentare şi din locuri special amenajate în pieţe. Carnea trebuie să prezinte ştampilă sanitară-veterinară, "să fie elastică şi să nu prezinte suprafaţa lipicioasă şi urât mirositoare". Carnea achiziţionată trebuie transportată în condiţii igienice, cât mai repede, şi se va depozita la temperaturi de refrigerare (0-4 grade C).

De asemenea, ANPC îi avertizează pe cumpărători să evite achiziţionarea ouălor cu coaja crăpată, murdară sau spartă.

"La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul", potrivit inspectorilor de la Protecţia Consumatorului, care recomandă verificarea datei de valabilitate înscrisă pe ambalaj.

"La vopsirea ouălor, nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele poate prezenta pericol pentru sănătate", mai susţin inspectorii ANPC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb