Ponta anunţă sesiune extraordinară a Parlamentului pentru Codul Fiscal

Macroeconomie / 22 iulie 2015

Ponta anunţă sesiune extraordinară a Parlamentului pentru Codul Fiscal

Actualizare 19:20 Dumitru(CF): Impactul de runda I a măsurilor prevăzute în Codul Fiscal va fi de 17,1 miliarde de lei, în 2016

Adoptarea noului Cod Fiscal va genera, ca efect de runda întâi, un deficit de 17,1 miliarde de lei, respectiv 2,3% din PIB, în 2016, a declarat, miercuri, preşedintele Consiliului Fiscal (CF), Ionuţ Dumitru.

"În materie de impact bugetar, putem distinge două categorii de efecte ale Codului Fiscal asupra bugetului. În primul rând, un efect de runda întâi - şi aici discutăm de un efect matematic, discutăm de 17 miliarde de lei impact bugetar în 2016, adică 2,3% din PIB. La aceste cifre mai trebuie să adăugăm informaţiile recente care se referă mai degrabă la politica de cheltuieli, politica bugetară - şi aici vedem cel mai important lucru, din punctul meu de vedere, şi deja nu sunt numai zvonuri - sunt declaraţii oficiale ale guvernanţilor: se intenţionează majorarea semnificativă a salariilor din sectorul public. Informaţie pe care am auzit-o şi prin vocea ministrului de Finanţe şi a ministrului Muncii, a explicat Ionuţ Dumitru.

Potrivit acestuia, impactul brut al majorării salariilor în sectorul bugetar, în conformitate cu noul proiect de lege-cadru a salarizării, este estimat la 15,5 miliarde de lei, iar cel net la 10 miliarde de lei. Majorarea salariilor din sectorul bugetar ar avea un impact de 1,3% din PIB.

"Impactul bugetar (al creşterii salariilor bugetarilor - n. r.) estimat pentru 2016 este undeva în zona lui 15 miliarde de lei, iar aceasta înseamnă peste 30% creşterea salariului în medie în sectorul bugetar", a adăugat Dumitru.

Potrivit preşedintelui CF, deficitul bugetar va depăşi 3% din PIB în 2016, după aplicarea noului Cod Fiscal, existând riscul reintrării României în procedura de deficit excesiv. Incluzând creşterea de salarii în sectorul bugetar şi implementarea angajamentului politic pentru cheltuielile de apărare, deficitul bugetar ar putea atinge 5% din PIB peste 2 ani, ceea ce ar accentua tendinţa de creştere nesustenabilă a datoriei publice, de peste 45% din PIB, cel mai probabil încă din 2017.

"În scenariul în care cresc şi salariile în sectorul bugetar, stimulul fiscal prociclic proiectat pentru 2016 ar fi chiar mai puternic ca amploare decât cel din anul 2008", a spus el.

Astfel, România ar putea cădea din nou "în capcana" unei politici fiscale pro-ciclice, riscând să fie constrânsă să implementeze măsuri de ajustare structurală de amploare într-o inevitabilă fază viitoare de recesiune.

Potrivit acestuia, beneficiile în materie de creştere economică suplimentară pe termen scurt vor fi depăşite "de costurile pe care o inevitabilă consolidare fiscală le-ar putea genera în faza descendentă a ciclului economic".

---

Actualizare 15:41 Guvernul se reuneşte, marţi, într-o şedinţă specială, pentru prima rectificare bugetară din 2015

Guvernul se va reuni, marţi, într-o şedinţă specială, în care se va aproba prima rectificare bugetară din acest an, a anunţat premierul Victor Ponta, şeful Executivului precizând totodată că rectificarea este una pozitivă şi criticând faptul că multe instituţii nu au cheltuit banii.

"Vestea bună este că nimeni nu pierde niciun leu. Este o rectificare pozitivă, avem mai mulţi bani decât s-a trecut în Legea bugetului. Vestea proastă este că mulţi dintre dumneavoastră, şi nu vorbesc de miniştri, vorbesc de instituţii, nu aţi reuşit să cheltuiţi banii pe care îi aveţi. Asta nu e o veste bună, să aveţi bani şi să nu-i cheltuiţi, deci trebuie să găsiţi o soluţie să folosiţi banii pe care i-am strâns la buget", le-a spus Ponta miniştrilor.

(A.C.)

-------------

Actualizare 15:43 CCIR consideră oportună relaxarea fiscală în perioada post-criză

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) consideră oportună relaxarea fiscală în perioada post-criză, ca motor de stimulare a creşterii economice a ţării noastrem, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit instituţiei, mediul de afaceri are nevoie de introducerea unor stimuli pentru consolidarea competitivităţii companiilor româneşti, atât pe plan intern, cât şi la nivel internaţional.

CCIR arată că salută utilizarea pârghiilor legislative existente pentru conturarea unui pachet normativ transpartinic, care să fie asumat de întreaga clasă politică, pentru asigurarea predictibilităţii cadrului legislativ fiscal din România, în conformitate cu aşteptările mediului de afaceri şi ale partenerilor internaţionali.

"CCIR face un apel în favoarea Codului Fiscal, date fiind aşteptările mediului de afaceri faţă de crearea unor condiţii fiscale care să încurajeze creşterea economică şi dezvoltarea generală a business-ului în România. Considerăm oportună implementarea măsurilor prevăzute în Codul Fiscal adoptat de Parlamentul României, totodată ţinând cont de necesităţile actuale ale comunităţii de afaceri româneşti", se arată în comunicatul menţionat.

CCIR îşo exprimă, pe această cale, convingerea că "este nevoie de adoptarea Codului Fiscal cât de curând posibil, pentru a putea permite agenţilor economici din România să îşi ajusteze bugetele şi previziunile financiare pentru anii următori, în funcţie de reglementările fiscale aplicabile prin noul Cod".

"Camera de Comerţ şi Industrie a României, membră a Pactului pentru Fiscalitate, susţine necesitatea reformării sistemului fiscal actual, având în vedere realităţile din ţara noastră: apartenenţa la Uniunea Europeană, criza economică de la sfârşitul anilor 2000 şi perioada post-criză actuală, contextul geopolitic şi macroeconomic actual. Toate acestea reprezintă factori care ne obligă să creştem eficienţa fiscalităţii pentru consolidarea competitivităţii companiilor româneşti, în vederea dobândirii unei creşteri economice sustenabile", conchide instituţia.

---

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la şedinţa de Guvern, că până la 1 septembrie, prin sesiune extraordinară a Parlamentului, vrea să fie readoptat Codul Fiscal, pentru că este un cod aprobat de ambele Camere ale Parlamentului în unanimitate.

"Am discutat cu liderii coaliţiei, până la 1 septembrie, prin sesiune extraordinară a Parlamentului, vreau să readoptăm Codul Fiscal, pentru că este un cod discutat cu mediul de afaceri, este un cod aprobat de ambele Camere ale Parlamentului în unanimitate, chiar dacă unii acum uită ce au votat acum trei săptămâni, nu ştiu dacă erau în deplinătatea facultăţilor...electorale era să zic atunci când au votat toţi şi au zis că e un cod liberal foarte bun şi după aia i-a întors cu cheiţa: nu e bun", a precizat Ponta.

Premierul a precizat că se bucură că s-a promulgat Codul de procedură fiscală şi legea amnistiei fiscale, sublinind că "sunt lucruri care fac parte dintr-o corenţă economică de care Guvernul răspunde şi de-aia suntem pe primul loc în Europa la creştere economică şi o să fim şi mai departe cu condiţia să nu mai băgăm bătălii politice".

Ponta a arătat că acest cod fiscal este unul "foarte bun, nu e cod nici liberal, nici social-democart, e al României şi ne ajută să creăm locuri de muncă pentru tineri, ne ajută să dezvoltăm economia românească, ne ajută să avem bani la fondul de pensii, ne ajută să avem bani pentru toate celelalte lucruri".

Primul ministru a mai declarat că actualul guvern a făcut un lucru bun în ultimii trei ani şi jumătate. "A făcut că dintr-o prăpastie economică şi socială, trei ani de zile nimeni nu a pierdut nici măcar un leu, toată lumea a adăugat ceva", a încheiat premierul.

Vineri, preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului spre reexaminare proiectul legii Codului Fiscal, invocând faptul că actul normativ poate fi pus în aplicare numai după "o riguroasă analiză" a implicaţiilor asupra bugetului consolidat.

De asemenea, preşedintele Iohannis a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii privind Codul de procedură fiscală.

Preşedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, a anunţat, luni, după şedinţa coaliţiei, că proiectul Codului fiscal este susţinut în forma adoptată de Parlament, iar modalitatea de soluţionare a cererii de reexaminare va fi comunicată de premierul Victor Ponta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb