PRIVATIZARE ZBUCIUMATĂ Proprietarii "Nitramonia" ameninţă statul cu un proces de 10 milioane de dolari

Laura Serghei
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 26 februarie 2004

Istoria privatizării societăţii din Făgăraş este mai mult decît zbuciumată: anul trecut, APAPS a vîndut pachetul majoritar deţinut la "Nitramonia" societăţii "Fletcher Group", controlată de controversatul cetăţean turc Keser Fatih. După dezvăluirile în presă, cum că societatea a fost privatizată pe bază de documente false, contractul de privatizare a fost cesionat de APAPS către firma controlată de Valerian Simirică, după ce iniţial "S&T Oil Equipment" a preluat şi "Fletcher Group".

APAPS a demarat executarea silită a societăţii pentru datorii de 56 de miliarde de lei

Investitorii de la "Nitramonia" susţin că societatea nu este sprijinită de autorităţi

Închiderea societăţii "Nitramonia" ar putea genera o catastrofă ecologică

Investitorul american al producătorului de explozibil "Nitramonia" Fă-găraş ameninţă APAPS că va renunţa la societate şi va cere statului român despăgubiri de 10 milioane de dolari. Valerian Simirică, preşedintele "S&T Oil Equipment and Machinery", care deţine în prezent 79,05% din "Nitramonia", motivează cele 10 milioane de dolari prin cheltuielile făcute, pierderile suferite ca urmare a renunţării la privatizare şi daune pentru pierderea de imagine a companiilor sale. Conducerea "N-i-tramonia" a arătat, ieri, în ca-drul unei conferinţe de presă, că între data semnării contractului de privatizare din 21 martie 2003, dintre APAPS şi "Fletcher Group", şi data preluării societăţii de către "S&T Oil Equipment and Machinery", prin cesiunea pachetului de acţiuni, perioadă în care "Nitramonia" a fost administrată de APAPS printr-o clauză suspensivă, societatea a mai acumulat 269 de miliarde de lei datorii. Re-pre-zentanţii societăţii spun că aceste datorii nu pot fi scutite şi nici eşalonate, iar societatea primeşte zilnic titluri exe-cutorii, riscînd să intre în incidenţă de plată.

Pe lîngă acestea, APAPS a înaintat două cereri de executare silită, una în contul dividendelor afarente anului financiar 1995 şi celaltă dintr-un credit nerestituit plus penalităţi, sume la care le-a reactualizat cu rata inflaţiei, totalizind 56 de miliarde de lei. APAPS a somat ieri dinmineaţă conducerea societăţii "Nitramonia" să plătească în 24 de ore aceste sume.

Pe lîngă datoriile acumulate în plus, societatea are de încasat creanţe de 300 de miliarde de lei, despre care conducerea societăţii spune că nu mai pot fi recuperate. Reprezentanţii "Nitramonia" au înaintat Prchetului Naţional Anticorupţie situaţia contractelor încheiate în perioada 1997-2003, perioadă în care firma a fost în administare specială. Francisc Tobă, directorul general al "Nitramonia", a precizat însă că majoritatea contractelor de livrare de marfă au fost încheiate cu SRL-uri care nu mai există, iar demersurile de la PNA nu s-au finalizat cu nimic.

Membrii din conducerea societăţii au arătat ieri că investitorul nu este de fapt lăsat să aplice programul de restructurare şi relansare al producţiei: "Există un atac concertat asupra < Nitramonia > fiindcă avem o uzină de explozibil, iar în România se fac autostrăzi". Mihai Tânjală, fostul director general al societaţii, l-a acuzat pe Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov că a început un atac în presă, prin publicaţiile pe care le controlează, fiindcă nu a mai primit sponsorizări din partea < Nitramonia >, aşa cum a fost obişnuit ani de-a rîndul. În urma articolelor din presă, au început controalele din partea instituţiilor statului: Garda de Mediu Braşov, SRI, Corpul de Control al APAPS, care însă nu au descoperit nereguli. Mihai Tânjală a declarat că există şi atacuri din afara ţării, dînd ca exemplu "Nitromak" Turcia, un important client al "Nitramonia" pentru azotat de amoniu poros, care a condiţionat continuarea parteneriatul prin cumpărarea fabricii de explozibil la un preţ derizoriu.

Implicaţiile închiderii "Nitramonia"

Închiderea "Nitramonia" ar avea implicaţii de ordin ecologic, social, economic şi comercial. Dacă instalaţiile sînt oprite, există riscul major de a genera o catastrofă ecologică în zonă, în ceea ce priveşte poluarea apelor supra şi subterane, aerul şi pericolul de explozii. Impactul social va fi foarte puternic, fiindcă "Nitramonia" este cel mai mare agent economic din zona Făgăraşului, care are 1.150 de salariaţi, iar disponibilizarea lor ar însemna şi paralizarea altor firme colaboratoare, dar şi unor industrii. "Nitramonia" a stabilit în ultimii ani relaţii comerciale cu Turcia, Israel, Bulgaria, Grecia şi s-a impus pe pietele externe ca producător de explozibil. În prezent societatea urmăreşte să pătrundă pe pieţe din nordul Africii şi America de Sud, iar închiderea ar însemna pierderea acestor pieţe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb