Managementul Oltchim constată cu neplăcere că, în lipsa unor strategii de orice natură şi a unor soluţii pertinente pentru companie, acţionarul ostil PCC SE încearcă să transforme nemulţumirile sale într-un circ public. După eşecul acţiunilor sale concentrate prin care a încercat să blocheze activitatea Oltchim, PCC SE a pornit o campanie de dezinformare şi un atac mediatic fără precedent.
Prin intermediul unor comunicate publicate de mass media numai în regim de publicitate, PCC SE a acuzat Oltchim de lipsa de transparenţă prin refuzul de a furniza răspunsuri la întrebările acţionarului minoritar.
SC Oltchim SA Rm.Vâlcea a comunicat către PCC SE răspunsuri la toate întrebările formulate prin adrese scrise, adrese care au fost primite de un reprezentant al acestei societăţi cu semnătură de primire. Nici un alt acţionar al Oltchim-ului nu s-a arătat interesat de a lua cunoştinţă despre întrebările adresate de PCC. Toţi acţionarii prezenţi la AGA din 04.06.2010 au fost întrebaţi dacă doresc să cunoască întrebările PCC şi de asemenea răspunsurile la aceste întrebări. Nimeni nu a dorit să cunoască aceste întrebări fiind toată lumea sătulă de circul întreţinut de PCC. Toţi ceilalţi acţionari s-au săturat de acţiunile de distrugere a societăţii Oltchim pe care le coordonează acest acţionar. Aspectul acesta este demonstrat de procesul verbal al şedinţei AGA din 04.06.2010, document ce poate fi consultat la sediul Oltchim de orice acţionar interesat. În comunicatul PCC SE se susţine că Oltchim trebuie să pună la dispoziţie tuturor acţionarilor anumite documente solicitate numai de către acest acţionar minoritar fără ca ceilalţi acţionari să solicite acest lucru. Aceste afirmaţii fac parte din campania de manipulare a PCC SE şi contravin prevederilor legale în vigoare.
În prezent PCC SE a contestat în instanţă hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor Oltchim SA de aprobare a valorii activelor unităţii de petrochimie Arpechim Piteşti. Introducerea în activele proprii a acestei valori aduce societatea într-o situaţie economică favorabilă şi îi permite accesul la finanţare, ducând la posibilitatea funcţionării fără pierderi. Cum e posibil ca un acţionar să fie împotriva relansării activităţii companiei în care deţine acţiuni şi să se lupte pentru blocarea activităţii acesteia? Singura explicaţie este că are alte interese şi anume distrugerea societăţii. În acest context, singura autoritate competentă să se pronunţe asupra tuturor motivelor şi argumentelor invocate de PCC SE este instanţa de judecată.
Oltchim SA respectă justiţia din România şi se va supune oricărei hotărâri ce se va pronunţa de către instanţa de judecată. Oltchim refuză să se lase atrasă într-un circ mediatic prin care PCC SE nu face altceva decât să demonstreze slăbiciunea, din punct de vedere legal, a argumentelor sale ca acţionar ostil.
O altă direcţie din care PCC SE încearcă să denatureze realitatea este închiderea dosarului de corupţie împotriva reprezentanţilor PCC SE, Waldemar Preussner şi Wojciech Zaremba. Contrar declaraţiilor făcute de PCC SE, Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea a dispus prin rezoluţia din data de 25 iunie 2010 neînceperea urmăririi penale şi nu închiderea dosarului, aceasta din urmă soluţie nefiind prevăzută de legislaţia penală din domeniu. Codul de procedură penală, la art. 278, prevede, în continuare, posibilitatea formulării unei plângeri contra actelor procurorului, iar la art. 2781 si posibilitatea formulării unei plângeri în faţa judecătorului împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată. Aceste prevederi legale dau posibilitatea părţii nemulţumite de a formula plângeri împotriva soluţiilor dispuse de procurori.
În cadrul comunicatului se face de altfel referire la faptul că, în cadrul aceluiaşi dosar, a mai fost formulată o plângere de către Oltchim împotriva rezoluţiei din data de 25 ianuarie 2010 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea. Această plângere a fost admisă în parte pe motiv că nu au fost administrate toate probele şi nu au fost verificate toate aspectele ce fac obiectul plângerii.
În aceste condiţii Oltchim SA Râmnicu Vâlcea consideră că este prematură publicarea soluţiei, considerată de către PCC ca fiind o soluţie finală, dispusă de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Rm.Vâlcea.
Managementul Oltchim cere acţionarului minoritar PCC SE să lase justiţia română să îşi facă treaba şi să înceteze de urgenţă această campanie murdară de manipulare. Având în vedere formarea la şcoala fostei securităţi poloneze a reprezentantului PCC în România, este greu de crezut că vor renunţa la dezinformarea opiniei publice şi a mediului de afaceri.