Specialiştii din turism: Pentru dezvoltarea incomingului, trebuie îmbunătăţită infrastructura

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 16 decembrie 2009

Specialiştii din turism: Pentru dezvoltarea incomingului, trebuie îmbunătăţită infrastructura

ANAT susţine menţinerea Ministerului Turismului în Guvern

Incomingul (n.r vizitele turiştilor străini în România ), sector cu mare potenţial de dezvoltare în ţara noastră, trebuie sprijinit de autorităţi prin îmbunătăţirea infrastructurii şi acordarea unor facilităţi pentru agenţiile de turism, ne-au declarat specialiştii din domeniu.

Radu Morariu, directorul agenţiei de turism Eximtur, ne-a spus: "Trebuie să dezvoltăm incomingul. Pentru aceasta, oferta trebuie să fie competitivă comparativ cu vacanţele la extern. În plus, transportul pe calea ferată din ţara noastră este lamentabil, total lipsit de confort şi siguranţă. În Occident se practică şi turismul feroviar, care la noi este aventură. Nu ştii dacă trenul va ajun-ge la timp, iar gările sunt insalubre".

Totodată, infrastructura rutieră trebuie urgent îmbunătăţită, ne-au declarat în deplin consens reprezentanţii ANAT şi ai agenţiilor de turism.

Potrivit afirmaţiilor Corinei Martin, preşedintele ANAT, se circulă foarte greu pe toate căile principale de acces către zonele de interes turis-tic (inclusiv spre litoral şi Valea Prahovei). "Sunt autostrăzi care nu sunt finalizate nici la 20 de ani de la Revoluţie", a afirmat domnia sa.

Mircea Vladu de la Prestige Tours ne-a declarat că sunt foarte multe zone din ţară unde transportul rutier este îngreunat de lucrările în execuţie. Domnia sa ne-a explicat: "Din Vatra Dornei până în Suceava sunt lucrări care dau peste cap programul turistic. Este foarte greu pentru autocare să ajungă la timp la destinaţie. De doi ani se circulă pe un singur sens. În plus, trebuie terminată autostrada către litoral, pentru că degeaba se merge bine până la Dunăre, iar apoi, extrem de greu".

Chiar dacă străinii vin cu avionul în România, după aterizare aceştia vor, în general, să viziteze mai multe destinaţii, într-un număr limitat de zile, a menţionat directorul Pres-tige Tours. Însă programul turistic este dat peste cap tocmai de accesul dificil pe diferite rute, cu întârzieri de câteva ore bune. Mircea Vladu ne-a explicat: "Străinii gândesc ca la ei acasă. Uneori primim de la ei cereri aberante, dacă ne raportăm la condiţiile din România. De exemplu, aterizează în Bucureşti, unde dorm o noapte, apoi aleg circuitul Sinaia-Braşov-Sibiu-Cluj. Vor să viziteze într-o singură zi Castelul Peleş, Bran, Sibiu şi în final vor să se cazeze la Cluj. Dar este imposibil să-i ducem până seara în Cluj, cu autocarul. Trebuie să le explicăm că nu avem autostrăzi, că şoselele sunt aglomerate, că viteza medie de deplasare în localităţi este 50 km/oră. Numai distanţa dintre Sinaia şi Predeal este parcursă în 3 ore".

Potrivit unui raport al Institutului Naţional de Statistică (INS), sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au scăzut cu 15,1% în primele zece luni ale anului, faţă de perioada similară din 2008, la 6,47 de milioane de călători.

Pe de altă parte, în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au sosit 5,36 milioane de turişti în intervalul ianuarie-octombrie, în scădere cu 13,7% faţă de anul trecut. Dintre aceştia, doar 20,8% au fost străini.

Ne lipsesc indicatoarele turistice în limba engleză, popasurile şi toaletele publice

Punctele de informare turistică din România "lipsesc cu desăvârşire", ne-a declarat Corina Martin. În plus, încă nu avem destule toalete publice, iar popasurile aproape că lipsesc, a precizat Mircea Vladu.

Domnia sa a afirmat: "La noi nu prea există popasuri turistice. Cine a fost în Vest, ştie că pe şoselele naţionale, autostrăzi şi drumuri, la fiecare 30-50 de kilometri este un popas sau o benzinărie cu popas. N-aş putea să spun că există în România o staţie de benzinărie cu un restaurant, cu un magazin şi, în acelaşi timp, cu locuri suficiente de parcare, separate pentru autocarele cu turişti şi pentru tiruri. De toalete suficient de mari pentru un autocar de turişti nici nu poate fi vorba...".

Reprezentantul Prestige Tours a menţionat că toaletele publice lipsesc nu numai din ţară, dar chiar şi din Bucureşti.

Ciprian Popescu, ANAT: Agenţiile care practică activitatea de incoming trebuie recompensate cu 1-3 euro pe noaptea de cazare

Agenţiile de turism care des-făşoară activitatea de incoming ar trebui recompensate, pentru fiecare turist străin atras, cu 1-3 euro pe noaptea de cazare, ne-a declarat Ciprian Popescu, vicepreşedinte al ANAT şi al Comisiei de Turism Intern şi Incoming din cadrul Asociaţiei. Această necesitate vine în condiţiile în care cheltuielile agenţiilor pentru promovarea obiectivelor turistice din ţară sunt foarte mari.

Ciprian Popescu ne-a spus: "Cheltuielile agentului de turism sunt foarte mari, având în vedere că trebuie să investească singur în strategii de marketing pe o piaţă concurenţială ucigătoare. Şi toate acestea fără să fie sigur că va înregis-tra un succes. Pentru o agenţie de turism, cheltuielile pentru outgoing(n.r. turişti români în străinătate) sunt mai mari decât pentru incoming. De aceea este nevoie de sprijinul Ministerului pentru atragerea turiştilor străini".

Reprezentantul ANAT a afirmat că prevederea de acordare a sprijinului de 1-3 euro nu mai există în actualul proiect de Lege a Turis-mului, deşi, iniţial, fusese inclusă.

ANAT solicită păstrarea Ministerului Turismului în Guvernul României

Reprezentanţii ANAT sunt îngrijoraţi că Ministerul Turismului ar putea fi desfiinţat, "ca răspuns la presiunile exercitate de anumite gru-puri", subliniind importanţa menţinerii acestei structuri pentru dezvoltarea turismului românesc, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Ministerul Turismului este văzut de Corina Martin, preşedintele Asociaţiei, drept un partener important în elaborarea Legii Tichetelor de Vacanţă şi a proiectului de Lege a Turismului, care este, în prezent, în dezbatere publică pe site-ul ministerului. În timp ce Legea Tichetelor de Vacanţă a fost deja adoptată, Legea Turismului trebuie promovată în Parlament.

Corina Martin a mai precizat: "În aceste momente de criză economică, existenţa Ministerului Turismului devine vitală pentru o industrie care acum furnizează 2,5% din PIB, dar care şi-a propus ambiţios ca, în câţiva ani, să ajungă la 5%".

Pe această cale, reprezentanţii ANAT au subliniat că, în 2010, prioritatea Asociaţiei este adoptarea Legii Turismulu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb