TEODORA PAŞA, ALPHA BANK: "Se impune o alocare mai mare pentru IMM-uri"

E.O.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene #Fonduri Europene / 16 iunie 2014

"Se impune o alocare mai mare pentru IMM-uri"

Gradul de absorbţie a fondurilor europene a crescut spectaculos în ultima vreme, dacă ne raportăm la perioada 2010-1012, potrivit Teodorei Paşa, şef serviciu al Departamentui Fonduri Structurale din cadrul Alpha Bank România, care consideră că, în cifre absolute, "putem vorbi despre o normalitate".

Reforma sistemului de absorbţie propusă se înscrie în cumulul de eforturi care vizează utilizarea cu maxim de randamant a resurselor europene nerambursabile, este de părere domnia sa: "Asistăm la un proces dinamic de emitere a diferitelor Instrucţiuni care încearcă să remedieze deficienţele pentru perioada precedentă de programare. Este important ca bunele practici să se urmărească cu consecvenţă şi în următorii ani".

O mai bună coordonare la nivelul politicilor naţionale şi sectoriale şi lansările de apeluri de proiecte va putea avea că rezultat creşterea gradului de absorbţie şi maximizarea impactului investiţiilor la nivel sectorial şi regional, în opinia reprezentantului Alpha Bank, care menţionează că ar trebui pus accent pe standardizarea procedurilor la nivelul tuturor Autorităţilor de Management şi Organismelor Intermediare, pentru toate programele operaţionale.

"Cred că implicarea unor organisme private în procesul de primire şi evaluare a aplicaţiilor de finanţare este absolut necesară, pe de o parte datorită expertizei deţinute de sectorul privat, precum şi a atitudinii, responsabilităţii şi gradului de implicare, pe de altă parte".

Toate sectoarele pot fi dezvoltate prin injecţia de resurse nerambursabile, în special în actualul contex economic naţional şi european, conchide doamna Paşa.

Aceasta susţine: "Sectorul competitivităţii IMM-urilor va avea în continuare un impact semnificativ asupra creşterii economice naţionale. Din această perspectivă, consider că se impune o alocare financiară mai mare pentru sectorul IMM-urilor, precum şi gândirea anumitor măsuri pentru două categorii de întreprinderi considerate importante motoare de creştere: întreprinderile mari (pentru care în perioada 2014-2020 se pare că nu va există nicio măsură la care vor putea fi eligibile) şi întreprinderile care nu se mai încadrează în definiţia IMM-urilor datorită numărului de angajaţi (mid cap)".

Teodora Paşa este de părere că o simplificare excesivă a procedurilor de accesare şi implementare nu ar putea avea efecte pozitive pe termen lung. Este important ca alocarea de resurse nerambursabile să se facă pentru unele proiecte/aplicaţii mature care au atins în analiza lor oportunitatea şi diverse scenarii şi este important să găsim un echilibru între cerinţele de fond ale unui proiect (descrierea investiţiei, studiul de piaţă, analiză financiară, etc) şi cerinţele de formă (numărul de exemplare depuse, de exemplu), mai spune domnia sa.

Teodora Paşa: "Beneficiarii trebuie să gândească afacerea pe termen lung"

Nivelul co-finanţărilor acordate de bancă este în strictă corelaţie cu numărul de proiecte aflate în implementare, cunoscând o creştere semnificativă, în ultimii doi ani, după cum ne-a spus reprezentantul Alpha Bank, menţionând: "Produsele ABR se îndreaptă spre toate domeniile, pentru a putea răspunde cât mai bine nevoilor diverse pe care le au beneficiarii. (...) Venim în sprijinul clienţilor cu produse dedicate, atât cu facilităţi cash (credite punte, credite de investiţii şi facilităţi de TVA), cât şi non cash (scrisori de garanţie, acreditive, etc.), pentru o implementare cât mai rapidă şi cu succes a proiectelor de investiţii".

Primul sfat pe care domnia sa îl dă beneficiarilor de proiecte este să gândească afacerea pe termen lung: "Proiectele ar trebui privite că o modalitate concretă de atingere a unor obiective de dezvoltare pe termen mediu şi lung. Este periculoasă abordarea conform căreia un beneficiar decide să facă un proiect doar pentru că < e la modă > sau < un prieten a făcut asta >. Înainte de a lua o decizie referitoare la implicarea într-un proiect, fiecare potenţial beneficiar ar trebui să poată să îşi răspundă onest la un set de întrebări, printre care ce planuri concrete are pe un orizont de cel puţin zece ani; care sunt premisele de la care porneşte în construcţia ideii de proiect; are expertiză şi experienţă în domeniul pentru care vrea să scrie proiectul; deţine suficiente informaţii relevante despre piaţă; are capacitate tehnică şi financiară pentru implementare".

Printre proiectele de succes derulate de bancă se numără în principal cele din industria producătoare, IT, domeniul serviciilor hoteliere şi de agrement, agro business şi dezvoltare rurală, sectorul de dezvoltare a capitalului uman.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb