Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, în etapa delicată a obţinerii ajutorului de stat pentru chinezi

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 20 octombrie 2014

Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, în etapa delicată a obţinerii ajutorului de stat pentru chinezi

China General Nuclear Power Corporation (CGN) - desemnată de Nuclearelectrica investitor selectat

Europa nu pare pregătită să ofere stimulente pentru un proiect de anvergură controlat de o companie chineză

Proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă a intrat în etapa delicată a convingerii Uniunii Europene să aprobe ajutorul de stat pentru chinezi, după ce China General Nuclear Power Corporation (CGN) a fost desemnată de Nuclearelectrica, la finele săptămânii trecute, ca investitor selectat pentru dezvoltarea costisitoarei investiţii.

Surse apropiate situaţiei ne-au declarat: "Greul abia acum începe. Europa nu pare pregătită să ofere stimulente pentru un proiect de anvergură controlat de o companie chineză, în contextul geopolitic actual, nemaivorbind de vechile probleme de practicare a preţurilor de dumping. Este adevărat că Anglia a obţinut aprobarea Comisiei Europene pentru aplicarea unei scheme de sprijin ca să construiască un proiect uriaş de producţie a energiei nucleare, dar România nu are forţa de negociere a Angliei, iar chinezii vor fi acţionari majoritari la noi spre deosebire de proiectul englezesc. Practic, această a doua tentativă de realizare a proiectului este mai incertă decât prima, care a debutat în perioada 2007-2008".

Unii experţi din piaţa noastră de energie consideră însă că Europa nu este în postura de a refuza astfel de investiţii, în condiţiile în care îşi doreşte independenţa energetică faţă de Rusia şi în condiţiile în care giganţii energetici europeni duc o lipsă acută de fonduri pentru investiţii. Ei apreciază că proiectul celor două unităţi din ţara noastră are şanse de reuşită să obţină ajutor de stat, mai ales dacă mergem pe modelul englezesc.

Comisia Europeană (CE) a aprobat, recent, proiectul Marii Britanii pentru construcţia unei noi centrale nucleare la Hinkley Point, care presupune garantarea unui anumit preţ al energiei pe termen lung, indiferent de evoluţia tarifelor pe piaţa liberă.

Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, a declarat, atunci, pentru ziarul BURSA: "Proiectul Marii Britanii de finanţare a centralei nucleare validat de CE bătătoreşte drumul României în obţinerea avizului pentru susţinerea proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă. Dar acest lucru nu înseamnă că avem şi noi aprobarea Comisiei pentru aplicarea unei scheme similare de susţinere a investiţiei în cele două unităţi. CE analizează fiecare caz în parte şi ia în considerare mai multe elemente precum IRR-ul (n.r. rata de recuperare) investiţiei. România va depune propria aplicaţie şi menţionez că ţara noastră a susţinut modelul englez de realizare a unei noi centrale nucleare".

Comisia a precizat că proiectul cu două reactoare nucleare de ultimă generaţie ce urmează să fie realizat în Marea Britanie de către EDF în alianţă cu chinezii de la CGN şi CNNC va costa circa 26 de miliarde de euro. Ca să poată demara proiectul, Marea Britanie a solicitat CE aprobarea pentru garantarea unui anumit preţ al energiei care urmează să fie vândută de cele două unităţi şi care să permită recuperarea investiţiei într-o perioadă rezonabilă de timp. Anglia îi garantează EDF un preţ de 92,50 lire (148,64 dolari) pe MWh pentru 35 de ani, de două ori peste media actuală a pieţei.

Proiectul Unităţilor 3 şi 4 ar putea începe cel mai devreme la finele anului 2016 şi este evaluat la circa 5 miliarde de euro, ne-au mai spus sursele noastre, care ne-au precizat că Nuclearelectrica şi CGN trebuie să determine acum construcţia financiară a proiectului şi să organizeze o nouă licitaţie pentru antreprenorul general. "Cel mai probabil, tot Lavalin va câştiga întrucât s-a asociat deja cu chinezii, iar tehnologia impusă pentru cele două noi unităţi de la Cernavodă este CANDU", ne-au declarat sursele citate.

Măsurile de sprijin pe care statul le analizează ca să le acorde investitorilor interesaţi de reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă ar trebui extinse şi pentru alţi producători de energie de acelaşi tip, a declarat, recent, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Statul român analizează acordarea unor măsuri de sprijin pentru proiectul Unităţilor 3 şi 4, printre care şi posibilitatea de a vinde energia înainte ca unităţile să obţină licenţa de producţie, chiar şi în afara bursei de energie OPCOM, odată cu încheierea unor "contracte pentru diferenţă" pe model englez (n.r. investitorul primeşte pentru energie un preţ garantat şi dacă preţul pieţei este sub acest nivel, atunci statul plăteşte diferenţa până la nivelul garantat) şi cu acordarea unor garanţii de stat, potrivit Strategiei de continuare a Proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă, aprobată de acţionarii Nuclearelectrica în şedinţa extraordinară din august.

Autorii Strategiei pentru reactoarele 3 şi 4 argumentează că este nevoie ca acest proiect să primească sprijin din partea statului având în vedere valoarea ridicată a investiţiei şi contextul actual al pieţei de energie, care nu este propice investiţiilor în proiecte mari.

Compania China Nuclear Power Corporation este singura care s-a calificat în procesul de selecţie a investitorilor pentru construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 ale centralei din Cernavodă. China Nuclear Power Corporation va fi acţionar majoritar în compania de proiect care va derula investiţia de 6,5 miliarde de euro. Chinezii vor avea cel puţin 51% din compania de proiect, iar Nuclearelectrica va participa cu activele existente. Actele pentru înfiinţarea companiei de proiect ar urma să fie semnate până la finele anului.

Scrisoarea Comuna privind Intenţia de Realizare a Proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă a fost semnată vineri de Nuclearelectrica şi partenerii chinezi. Conducerea Nuclearelectrica a precizat că următoarele etape ale procesului de selecţie sunt negocierea şi semnarea Memorandumului de Înţelegere privind implementarea în comun a Proiectului şi negocierea Actului Constitutiv şi Acordului Investitorilor ale noii Companii de proiect.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Super. Si-acum sa curga mesajele despre cum energia "verde" ne scumpeste curentul electric si despre cum din cauza lor se dezindustrializeaza Romania, au probleme acei ingeri de la Alro si Arcelor Mittal etc.

    Pentru comparatie cu cei aproape $150/MWh garantati in UK, pe piata romaneasca energia electrica PLUS certificate verzi a costat anul acesta $60-$70/MWh. 

    Subventia pentru regenerabile, cca $9/MWh.

    De urmarit cifra pe care o vor inainta autoritatile. Presupunerea mea e ca subventia pentru chinezariile 3 si 4 va fi de minimum $30-40/MWh, adica le vor garanta un pret de minimum $90-100/MWh. 

    Cuuuum ? Lucram cu aliatii Rusiei? Facem si terminam lucrul inceput de cei de peste ocean cu comunistii? Nuuuuu.... ! Asta nu-i Romania din Europa aliata cu Uncle Sam ! Dupa ... ce facem? Amenintam baietii sa plece din tara dar sa lase centralele pe loc, cum unii (1) au facut cu alti baieti, gratis, pe cit se pare, sa plece dar sa lase rafinaria pe loc, de parca o ridicau cu Mi-10 si-o aparau cu Mi-28 .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb