Întreaga lume aşteaptă cu sufletul la gură apariţia unui vaccin salvator, care să pună capăt pandemiei/isteriei. Zilnic apar informaţii, mai mult sau mai puţin veridice, legate de apariţia unui vaccin, sunt anunţate descoperiri, inclusiv în ţara noastră, dar invariabil speranţele de dimineaţă se năruiesc mai spre seară. Organizaţiile serioase insistă însă că "miracolul" nu poate avea loc mai repede de un an, aşa că omenirea, aflată la autoizolare, trebuie să se înarmeze cu răbdare. Fără tutun, acesta "dăunează grav sănătăţii"
Punerea la dispoziţie a unui vaccin împotriva noului coronavirus, gata să fie utilizat "pe o scară largă", ar mai putea dura cel puţin un an, a apreciat Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA). Agenţia, cu sediul la Amsterdam, a adăugat că două vaccinuri au intrat deja într-o primă fază de teste clinice, desfăşurate pe voluntari sănătoşi. EMA "estimează că va trebui să se aştepte poate cel puţin un an înainte de a avea un vaccin împotriva COVID-19 gata să fie aprobat şi disponibil în cantităţi suficiente pentru a fi utilizat pe o scară largă". Această estimare se bazează pe informaţiile disponibile şi experienţele din trecut în domeniul dezvoltării vaccinurilor, a precizat EMA.
Peste Ocean, Guvernul Statelor Unite a încheiat acorduri cu companiile Johnson & Johnson (J&J) şi Moderna şi a anunţat că discută cu cel puţin alte două companii pentru extinderea capacităţii de producţie din SUA pentru vaccinuri împotriva coronavirusului, chiar dacă nu sunt încă disponibile vaccinuri sigure şi eficace. J&J a anunţat că guvernul american va investi 1 miliard de dolari pentru a crea o capacitate de producţie suficientă pentru fabricarea a peste 1 miliard de doze a unui vaccin aflat în fază de testare, pentru oprirea răspândirii noului coronavirus care a ucis peste 35.000 de oameni la nivel global. În cadrul acordului, guvernul va plăti 421 de milioane de dolari pentru susţinerea eforturilor companiei de a construi o nouă capacitate de producţie în Statele Unite.
În prezent, nu există tratamente aprobate sau vaccinuri specifice pentru COVID-19. Noul vaccin al J&J ar urma să fie gata de utilizare în 2021, întrucât trebuie să fie testat pe scară largă pe oameni înainte de a fi distribuit la sute de milioane, dacă nu la miliarde de persoane, pentru a preveni infectarea. J&J a anunţat că a selectat propriul său vaccin candidat şi că va începe testele pe oameni în septembrie, cu obiectivul ca acesta să obţină autorizaţia în regim de urgenţă la începutul anului 2021, cu mult mai repede faţă de perioada tipică de 18 luni necesară pentru testarea, aprobarea şi producerea vaccinurilor. Directorul ştiinţific al J&J, Paul Stoffels, a declarat că grupul va începe deja să extindă capacitatea de producţie, chiar şi înainte să se ştie dacă vaccinul experimental candidat are efect. Compania îşi va asuma riscul de a începe să producă vaccinul înainte de a şti dacă acesta este eficace. Compania are o fabrică de producţie în Olanda, care poate produce până la 300 de milioane de doze de vaccin, a mai spus Stoffels, adăugând că "în mod sigur nu va fi suficientă pentru întreaga lume". Până în prezent, J&J nu a administrat doze ale vaccinului său oamenilor, dar Stoffels a spus că vaccinul pentru coronavirus se va baza pe aceeaşi tehnologie utilizată pentru vaccinul destinat Ebola, care a fost utilizat pe scară largă de oameni, iar compania îl consideră sigur. Testele de siguranţă ale vaccinurilor sunt chiar mai importante decât cele pentru tratamente, întrucât sunt administrate oamenilor sănătoşi, pentru prevenirea infectării. În studiile de laborator, vaccinul candidat a produs anticorpi de neutralizate puternici pentru virus, tipul necesar pentru un vaccin de succes. Compania Moderna a început în luna martie testele iniţiale pentru vaccinul experimental împotriva coronaviruslui, pe voluntari sănătoşi, ceea ce o plasează pe o poziţie de frunte în cursa de dezvoltare a unui vaccin viabil. Moderna a semnat un acord cu Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA), parte a Departamentului pentru Sănătate şi Servicii Umane al Statelor Unite ( U.S. Department of Health and Human Services).
Multinaţinalele din industria farmaceutică s-au angajat să furnizeze un vaccin împotriva COVID-19 "în toată lumea", în 12 până la 18 luni, relatează AFP. Zeci de teste clinice sunt în curs, în vederea punerii la punct a unor kituri de depistare mai ieftine şi mai performante şi mai ales a unui tratament sau vaccin capabil să lupte împotriva coronavirusului. Formalităţile administrative - precum autorizaţii de lansare pe piaţă - pot fi simplificate şi accelerate în această cursă contra cronometru, iar resursele nu lipsesc, şi parteneriate public-privat permit o diluare a riscului financiar legat de investiţiile colosale pe care le necesită cercetarea şi producţia. Însă producătorii şi autorităţile de control nu pot face compromisuri în privinţa unui vaccin candidat şi să accelereze calendarul testelor clinice şi studiul rezultatelor, au avertizat reprezentanţii marilor grupuri. "Va dura între 12 şi 18 luni pentru a avea un vaccin autorizat pe piaţă", estimează vicepreşedintele executiv al Sanofi şi conducătorul Sanofi Pasteur, David Loew. Industria farmaceutică recunoaşte că acest termen este o estimare "agresivă", dar realistă, în cazul reducerii termenelor legale. Odată validată formula de către agenţiile de reglementare, va fi necesar să se producă într-o cantitate suficientă şi să se garanteze aprovizionarea pe întreaga planetă. Având în vedere că este cunoscut faptul că, până în prezent, niciun vaccin eficient împotriva vreunui membru al familiei coronavirusurilor nu a fost conceput pentru om, "majoritatea programelor" de studiu clinic lansate împotriva COVID-19 sunt condamnate la eşec, a avertizat însărcinatul cu dezvoltarea vaccinurilor în cadrul grupului Takeda, Rajeev Venkayya.
La cum sunt prezentate lucrurile, în ceea ce priveşte vaccinul, nu ne putem aştepta în 2020 la un miracol.
1. Zgarda biometrica
(mesaj trimis de Cristian în data de 02.04.2020, 09:59)
Nu cred ca se va pune in circulatie vaccinul, pana nu se rezolva cu zgarda biometrica.
Adica, lucrurile au fost facute in asa fel incat oamenii sa ceara in genunchi de la stapani atat vaccinul cat si zgarda pentru a putea umbla "liber"... Pana atunci vom avea 2 milioane de morti iar lumea, asa cum o stim, va fi miscata din temelii de frica.
1.1. Ce (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Vise în data de 02.04.2020, 22:49)
Pe cine crezi ca misca 2 milioane de victime, dupa cum evolueaza si avand In vedere cresterea exponentiala si supra aglomerarea sistemului sanitar cred ca la sfarsitul lunii ajungem la 300.000 de victime daca nu mai mult
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2020, 00:17)
INO-4800 is a DNA vaccine candidate matched to the novel coronavirus SARS-CoV-2, which causes the COVID-19 disease in humans. Inovio's proprietary platform hand-held smart device called CELLECTRA® is leading the way forward for activation immunotherapy.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2020, 10:27)
Consider ca este necesar sa fie prezentate de mass-media (pentru ca din partea autoritatilor sansele sunt slabe in acest sens din moment ce nici echipamente de protectie nu au putut asigura cadrelor medicale) simptomele purtatorilor de Covid asimptomatici intrucat acestia sunt cea mai mare amenintare la combaterea pandemiei. Cat de asimptomatice sunt simptomele? Zero simptome? Simptome similare cu cele standard Covid (tuse, temperatura, dureri de cap) dar de intensitate scazuta? Daca purtatorii asimptomatici nu realizeaza ca sunt infectati vor considera ca sunt sanatosi si in loc sa se izoleze de ceilalti oameni vor continua sa mearga la cumparaturi sau la locul de munca si vor transmite virusul (fara intentie, dar il vor transmite). Este un pericol care nu a fost abordat suficient de bine pana acum iar oamenii trebuie ajutati ca sa isi poata da seama daca sunt purtatori asimptomatici.
2.1. Simptomele asimptomatice (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Cristian în data de 02.04.2020, 10:47)
Simptomele asimptomatice sunt ca te deranjeaza un pic gatul si caile respiratorii + oboseala si plictiseala de capitalism, dar nu in suficienta masura incat sa te apuci sa iei medicamente sau sa nu poti functiona. Le rezolvi cu niste pastile de gat luate de la farmacie.. In tot acest timp e posibil sa raspandesti virusul pe unde umbli
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2020, 11:36)
Daca este asa cum spui tu (oficial sau in mass-media nu s-a spus nimic despre purtatori asimptomatici) inteleg ca de fapt acestia nu sunt chiar asiptomatici ci usor simptomatici ceea ce este bine intrucat isi pot da seama ca sunt posibili purtatori de virus la aparitia acestor simptome (chiar usoare fiind) si ca trebuie sa se autoizoleze complet pentru a-i proteja pe altii.
Am si o alta nedumerire. Am citit in presa, de curand, ca durata medie de vindecare a pacientilor Covid este de 22 zile in timp ce perioada de (auto)izolare pentru un purtator sau posibil purator de virus este de 14 zile!!!! Asta inseamna ca, in medie, purtatorul va iesi din carantina cu 8 zile mai devreme decat ar trebui si deci obiectivul pentru care a fost izolat nu s-a atins pentru ca raman 8 zile in care poate raspandi virusul.
Nu inteleg, luptam contra virusului asta sau doar simulam ca sa dea bine la poza?
Referitor la capitalism (care la noi, ca si socialismul, este mai mizerabil decat la altii), asa hidos cum este, ne-a facut sa traim mai bine si mai liberi decat socialismul. Este mai bine in Rusia sau in China sau in Belarus (unde Lukasenko a decretat ca virusul nu va afecta populatia ca acolo oamenii sunt mai cu mot) sau Coreea de Nord? La polonezi capitalismul chiar functioneaza bine si le-a adus prosperitate ceea ce inseamna ca nu ideologia este problema fundamentala ci modul in care ea este aplicata (la noi capitalismul este de fapt fraudalism impanat cu nepotism si cu idiotism).
Problema este la noi.
2.3. Normal ar fi sa fie testati (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de Cristian în data de 02.04.2020, 12:09)
Situatia ideala, de care suntem departe, ar fi fost sa fie testati toti cei care au fost pusi in carantina sau izolare, adica suspectii de virus, simptomatici sau asimptomatici. De asta spun ca testele in Bucuresti nu-si au rostul decat in locurile unde e nevoie de ele (ex: spitale). In rest, ar trebui testat acolo unde au ajuns cei veniti de prin tari straine si persoanele lor de contact - familia.. etc.
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2020, 13:12)
Da, asa este.
3. Vaccinul e descoperit la TImisoara!
(mesaj trimis de Vali în data de 02.04.2020, 11:47)
L-au descoperit la TImisoara.
Daca stapanii Romaniei din afara o sa lase sclavii neautonomi care ne conduc sa ii sustina pe cei de la Timisoara si sa il produca la foc automat la Institutul Cantacuzino in regim accelerat cu fonduri mari alocate imediat ... poate avem o sansa.
Puneti oamenii de test sa semneze ca isi asuma ei riscurile testelor. Accelerati procedurile - daca e sa o luati clasic dureaza un an sau peste. Accelerati totul - faceti-o sa dureze 1-2-3 saptamani!
E o situatie atipica total - treceti peste regulile uzuale!
Sclavilor de la conducerea Romaniei, ridicati-va peste stapani si fiti autonomi! Altfel veti fi inlocuiti!
3.1. La ce ne trebuie vaccin? (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2020, 16:28)
Parcă era vorba ieri că numai proștii mor de coronavirus, și că e floare la ureche, Boris Johnson și Prințul ch arles or să se vindece imediat. Dar în același timp, epidemia e de luat în serios pentru că virusul e foarte periculos, și mor o grămadă de oameni (de fapt comparativ cu alte boli, mult mai puțini) nu există tratament, și nu există nici teste de încredere, deci toată lumea trebuie să stea în casă, și să accepte statul polițienesc.Deci care e varianta corectă? E o furtună într-un pahar cu apă (cum zic "conspiraționiștii") sau e o catastrofă?
4. vaccin pentru virus ARN
(mesaj trimis de alex în data de 02.04.2020, 18:59)
SARS-CoV-2 ca orice virus ARN muteaza frecvent, motiv pentru care in realitate este o provocare foarte mare sa gasesti un vaccin eficient pentru un astfel de virus.
Este bine ca exista semne incurajatoare din laboratoare, insa pana la un vaccin eficient este drum lung.
Alte doua exemple de virusuri ARN care sunt cunoscute de zeci de ani si pentru care nu exista inca vaccin desi s-a investit mult in cercetare sunt: HIV si VHC (virusul hepatitic C).
Tocmai de aceea nu este intelept sa ne punem sperante intr-un vaccin care poate nu o sa vina curand sau vreodata, ci este mai intelept sa ajungem inca de acum la o abordare care sa fie un echilibru intre combaterea pandemiei si sustenabilitatea socio-economica.