Sectorul energetic reprezintă o zonă cheie de interes pentru lupta anticorupţie, un semnal pentru companii de a se conforma celor mai înalte standarde în domeniu, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei.
Ministerul Energiei informează că va face parte din proiectul noii Strategii Naţionale Anticorupţie (SNA) 2016-2020, ca instituţie responsabilă în îndeplinirea obiectivului creşterea integrităţii, reducerea vulnerabilităţilor şi a riscurilor de corupţie în mediul de afaceri.
"Identificarea sectorului energetic ca zona-cheie de interes pentru lupta anticorupţie este un semnal clar că aşteptăm de la companiile din domeniu să se conformeze celor mai înalte standarde în domeniu. Unii o fac deja, pe cei care mai au de făcut paşi îi vom asista să îi facă. Acesta este principalul rol al muncii noastre. Este de la sine înţeles: cei care nu înţeleg acest deziderat nu îşi găsesc loc în sistemul energetic" a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu, potrivit sursei citate.
Continuarea demersurilor României de a deveni membru cu drepturi depline a OCDE şi al grupurilor de lucru relevante ale organizaţiei şi, în special, în Grupul de lucru Anti-mită, reprezintă principalele acţiuni în vederea îndeplinirii obiectivelor asumate de Ministerul Energiei, conform aceluiaşi comunicat de presă.
"În chestiunile legate de anticorupţie e nevoie de mai multă prevenţie dacă dorim să vedem rezultate semnificative într-un timp cât mai scurt. Ce a decis Ministerul Energie este să se pună la dispoziţia echipei care coordonează Strategia Naţională Anticorupţie şi să coopereze pe deplin în acest proiect astfel încât să avem parte de un mecanism care poate acţiona preventiv. Bunele intenţii sunt importante, dar avem nevoie de participare şi de implicare fără rezerve, deoarece nu putem avea o schimbare profundă bazându-ne exclusiv pe măsuri punitive", a declarat Dan Ionescu, consilier personal al ministrului Energiei, cel care a reprezentat Ministerul Energiei în discuţiile cu echipa de la Ministerul Justiţiei.
SNA 2016-2020 păstrează premisa asumării de către toate instituţiile şi autorităţile publice, inclusiv întreprinderile publice şi alte instituţii aflate în coordonarea, subordinea şi sub autoritatea instituţiilor publice a următoarelor valori: voinţă politică, integritate, prioritatea interesului public şi transparenţa.