Versiunea finală a "Ghidului solicitantului - Condiţii specifice de accesare a fondurilor ȋn cadrul apelurilor de proiecte cu numărul POR/2018/13/13.1/1/7/REGIUNI, POR/2018/13/13.1/1/ITI şi POR/2018/13/13.1/1/SUERD", Obiectivul specific 13.1 - "Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei în oraşele mici şi mijlocii din România" din cadrul Axei prioritare 13 - "Sprijinirea regenerării oraşelor mici şi mijlocii" a Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020 a fost aprobată miercuri, prin ordin al vicepremierului, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), dat ieri publicităţii.
Potrivit documentului, ghidul solicitantului conţine informaţiile specifice necesare în vederea deschiderii apelurilor de proiecte, referitoare la specificitatea proiectelor, modalitatea de completare şi de depunere a cererilor de finanţare, condiţiile de eligibilitate, criteriile de evaluare, o descriere a etapelor de verificare, evaluare şi contractare a proiectelor. De asemenea, în ghid sunt incluse instrucţiuni de completare a Cererii de finanţare de către solicitanţi.
Reprezentanţii MDRAP afirmă că depunerea cererilor de finanţare se face utilizând sistemul electronic - aplicaţia MySMIS.
Pentru pregătirea proiectelor este prevăzută o perioadă de o lună de la data publicării Ghidului specific, astfel încât depunerea proiectelor se va face începând cu data de 30 aprilie, ora 12.00, iar cererile de finanţare vor putea fi transmise până la data de 30 aprilie, ora 12.00.
Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 este unul dintre programele prin care România poate accesa fondurile europene structurale şi de investiţii provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), în perioada actuală de programare. Alocarea estimată se ridică la 8,25 miliarde euro, din care 6,7 miliarde de euro reprezintă sprijinul UE, prin FEDR, iar 1,5 miliarde de euro - contribuţia naţională. Autoritatea de Management a programului funcţionează la nivelul MDRAP.
Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 finanţează proiecte care contribuie la obiectivul general de creştere a competitivităţii economice şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale comunităţilor locale şi regionale, prin sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri, a infrastructurii şi serviciilor, pentru dezvoltarea durabilă a regiunilor, astfel încât acestea să îşi poată gestiona în mod eficient resursele şi să îşi valorifice potenţialul de inovare şi de asimilare a progresului tehnologic.