ACCACE: "Companiile producătoare ar trebui să ofere contracte de muncă pe perioade determinate"

Alexandru Costea
Companii #Resurse Umane / 7 aprilie 2015

Companiile cu activitate de producţie sunt sfătuite să opteze pentru colaborarea prin contract de muncă pe perioadă determinată, cu programe de muncă în sistem de ture, formă de colaborare ce le permite corelarea numărului de personal cu dinamica sezonieră a activităţii.

Potrivit Accace, companie din domeniul externalizării şi consultanţei de afaceri, unul dintre beneficiile aduse pentru anagajat de către acest tip de colaborare este însuşi programul în ture: de exemplu 12 ore lucrate după care urmează 24 de ore libere.

"Acesta dă oportunitatea individului de a investi timp şi în alte proiecte personale sau chiar într-un al doilea loc de muncă cu fracţiune de normă", arată sursa.

În anumite industrii există tipuri de contracte de muncă care prezintă numeroase avantaje atât pentru angajatori, cât şi pentru angajaţi. Astfel, în industria producătoare, companiile optează cel mai des pentru contracte cu program de muncă în sistem de ture, în retail, contracte cu timp parţial, iar în IT, contracte care să ofere şi un program flexibil sau posibilitatea lucrului de acasă.

Maria Cojocariu, Payroll Manager Accace, explică: "Experienţa vastă acumulată în zona de consultanţă a muncii ne-a ajutat să identificăm exact care sunt tipurile de contracte de muncă avantajoase pentru companii, în funcţie de industria în care sunt folosite. Mai mult decât atât, am găsit soluţii pentru ca acestea să fie folosite şi aplicate de companii respectând prevederile legale şi nevoile angajaţilor, în egală măsură".

Similare cu industria producătoare sunt companiile din retail, unde dinamica activităţii este stabilită mai degrabă de lansări de colecţii, evenimente de shopping, precum Black Friday, sau perioade tradiţionale de cumpărături, precum Paştele, Ziua Copilului, Crăciunul sau 1 Martie.

În retail, specialiştii Accace recomandă companiilor de profil să opteze pentru contracte de muncă pe perioadă determinată, cu timp parţial, cu fracţiune de normă de patru sau şase ore. Această formă de colaborare permite atât companiilor, cât şi angajaţilor, să îşi organizeze activităţile astfel încât să acopere nevoile ambelor părţi, dată fiind dinamica activităţii şi media de vârstă a angajaţilor din industrie.

"Având în vedere că intervalul de vârstă predominant al angajaţilor din companiile de retail este de 18 - 28 ani, iar o mare majoritate dintre aceştia sunt încă studenţi, masteranzi sau au diverse cursuri în desfăşurare simultan cu serviciul, una din nevoile principale ale acestora este flexibilitatea programului. Prin colaborarea în baza unui contract de muncă cu timp parţial în industria de retail, acest lucru poate fi foarte uşor obţinut", a mai adăugat Maria Cojocariu.

În ceea ce priveşte companiile IT care doresc să rămână atractive pe piaţa muncii, recomandarea Accace este să ia în considerare faptul că programul de muncă de tipul "flexi-time" sau munca la domiciliu se numără printre nevoile actualilor candidaţi ce doresc să profeseze în industria de profil.

"Industria IT este de departe cea mai creativă când vine vorba de opţiunile programului de muncă pentru angajaţi iar majoritatea companiilor optează pentru contracte de muncă pe perioadă determinată, echivalentă cu perioada proiectului pe care îl desfăşoară, în care inserează posibilitatea ca angajaţii să beneficieze de un program flexibil (flexi-time) sau muncă de acasă (home-office). Aceste două concepte sunt identificate de noi ca fiind obligatorii în politica colaborării angajatorilor din IT cu prezenta generaţie de candidaţi", a încheiat Maria Cojocariu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb