ADRIAN ŢUŢUIANU: "Nivelul tehnologic al atacurilor cibernetice va înregistra o creştere semnificativă"

Ziarul BURSA #Companii #IT / 17 mai 2017

"Nivelul tehnologic al atacurilor cibernetice va înregistra o creştere semnificativă"

Preşedintele Comisiei de control al SRI, Adrian Ţuţuianu, a afirmat, ieri, la Parlament, că a cerut Serviciului Român de Informaţii să îi comunice care este situaţia cu atacurile cibernetice din ultima perioadă, existând aprecierea că nivelul tehnologic al acestor atacuri va înregistra o creştere semnificativă, ceea ce face necesară implementarea unui cadru legislativ care să fie "clar şi pragmatic" şi care să stabilească atribuţii şi responsabilităţi concrete la nivel naţional.

Politicianul a precizat: "Am solicitat SRI să ne comunice care este situaţia cu atacurile cibernetice din ultima perioadă. Printr-o hotărâre CSAT, SRI a fost desemnat autoritate naţională în domeniul cyberintelligence. Există un centru naţional Cyberint cu atribuţii legate de cunoaşterea, prevenirea, contracararea şi înlăturarea vulnerabilităţilor factorilor de risc şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale determinate de agresiuni cibernetice derulate de entităţi statale, criminale, extremiste şi teroriste".

Adrian Ţuţuianu a mai spus, referitor la tentativa de atac cibernetic din 12 mai, că au fost identificate ţintele vizate şi metodologia de atac: "E cunoscut deja că în 12 mai 2017 a fost identificată o tentativă de atac cibernetic la adresa unei instituţii guvernamentale din România, derulată cel mai probabil de actori asociaţi anterior cu alte incidente de acest tip. Datorită cooperării eficiente dintre instituţii a fost prevenită materializarea atacului şi producerea de pagube, fiind identificate ţintele vizate precum şi metodologia de atac".

Senatorul PSD a mai declarat că "acţiunea SRI s-a derulat la sesizarea NATO şi a SIE". "Atacuri de acest tip au avut loc în mai multe state din Europa şi în SUA", a completat el.

Adrian Ţuţuianu a susţinut că nu avem o reglementare legală pe activitatea de cybering, existând la bază hotărâri ale CSAT: "Există aprecierea că nivelul tehnologic al acestor atacuri va înregistra o creştere semnificativă în perioada imediat următoare, ceea ce face necesară implementarea unui cadru legislativ care să fie clar şi pragmatic, care să stabilească atribuţii şi responsabilităţi concrete la nivel naţional. E vorba nu doar de responsabilităţi în sarcina SRI, ci pentru toate instituţiile publice".

Recomandări în urma tentativei de atac cibernetic

Preşedintele Comisiei de control al SRI, Adrian Ţuţuianu, a prezentat, ieri, o serie de recomandări, în urma acţiunii Serviciului Român de Informaţii de a contracara o tentativă de atac cibernetic la o instituţie guvernamentală, printre acestea numărându-se aplicarea actualizărilor de securitate la zi pentru toate sistemele informatice şi realizarea unor copii de siguranţă a datelor.

Adrian Ţuţuianu a precizat: "Câteva recomandări pe care credem că trebuie să le aducem la cunoştinţă publică: cei care utilizează sisteme informatice trebuie să se asigure că sistemele pe care rulează, sistemul Windows de operare, au aplicate toate actualizările de securitate la zi şi sunt dezvoltate în concordanţă cu bunele practici din ghidurile de securitate; că principalele sisteme din cadrul infrastructurii, în special cele care stochează date, să fie pornite iniţial în modul offline în scopul realizării unei copii de siguranţă a datelor".

Preşedintele Comisiei de control al SRI a mai spus, citat de News.ro, că este "necesară aplicarea actualizărilor de securitate asupra sistemelor din reţea fără conectare la internet".

"După efectuarea de back-up-uri, aplicarea actualizărilor de securitate şi actualizarea semnăturilor antivirus poate fi începută reconectarea online a sistemelor", a completat senatorul PSD.

Adrian Ţuţuianu a susţinut că este "necesar ca cei care utilizează sisteme informatice să acorde o vigilenţă sporită la deschiderea documentelor ce provin din surse necunoscute sau care nu conferă încredere".

"În cazul infectării, respectiv al criptării fişierelor, se recomandă identificarea sistemelor infectate şi cu deconecatrea acestora de la reţea", a adăugat preşedintele Comisiei de control al SRI.

Ţuţuianu a mai afirmat că "sunt câteva lucruri care pot fi la îndemâna tuturor, e nevoie de o cultură de securitate pe acest subiect care probabil va genera probleme majore în anii următori".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb