Ponderea energiei produse de "Hidroelectrica" în coşul reglementat la nivelul naţional este de circa 30%, susţin reprezentanţii ANRE (reglementatorul pieţei de energie), după ce sindicaliştii i-au acuzat că au diminuat această pondere la 2%. Vicepreşedintele ANRE, Nicolae Opriş, a explicat: "În prezent, energia produsă de
Domnia sa a declarat că instituţia pe care o reprezintă nu a transmis faptul că, de la 1 ianuarie 2008, preţul energiei pentru populaţie va creşte, aşa cum au susţinut sindicaliştii. "Am spus că va avea loc o nouă analiză a preţurilor, după evaluarea periodică a costurilor, iar, de la 1 ianuarie, ar putea interveni o ajustare a preţului, fie în sus, fie în jos, în funcţie de rezultatele acestei analize", a subliniat vicepreşedintele ANRE.
Potrivit NewsIn, pentru consumatorii casnici, preţul energiei va rămâne unic la nivelul întregii ţări, atât timp cât vor fi în vigoare tarifele reglementate, adică până în 2010. "Vrem, însă, ca din 2008, pentru consumatorii industriali, să începem să facem diferenţa la tarifele pentru energie în funcţie de costurile de producţie pe regiune, pentru a nu se realiza niciun fel de discriminare între agenţii economici", a precizat Opriş.
Reprezentanţii Blocului Naţional Sindical (BNS) au declarat, la finele săptămânii trecute, că ponderea energiei ieftine produse de "Hidroelectrica" din totalul producţiei de energie, în primele opt luni din 2007, trebuia să fie de 32%. "În schimb, din energia livrată de Electrica Muntenia Sud, cea produsă din surse hidro a fost de doar 1,9%", a spus preşedinte BNS, Dumitru Costin.
Sindicaliştii susţin că li s-a transmis de la ANRE faptul că preţul energiei livrate în baza contractelor reglementate va creşte de la 1 ianuarie 2008. De asemenea, reprezentanţii BNS au cerut reglementatorului din energie să stabilească un tarif unic pentru populaţie la nivelul întregii ţări.
Nicolae Opriş a mai declarat: "Ne vom strădui ca, până în 2010, să găsim formule prin care să stimulăm trecerea în eligibilitate a consumatorilor casnici, pentru că reglementatorul trebuie să dispară, iar preţurile vor fi fixate de piaţă. ANRE are sarcina de a se asigura că, la acel moment, piaţa este destul de matură şi de competitivă pentru a prelua aceste sarcini".
Domnia sa a mai spus că reglementatorul din energie urmăreşte înfiinţarea unui fond social din care să poată fi acordate ajutoare directe pentru populaţia care nu îşi permite plata facturii la electricitate, fond care ar putea fi operaţional în acest an, în funcţie de ritmul de identificare a surselor de finanţare. Acest fond ar urma să fie similar cu cel pe care autorităţile vor să îl înfiinţeze pentru acordarea de ajutoare la plata facturii pentru gazele naturale, care ar putea să fie finanţat, benevol, de către companiile din acest sector.