ANRM: "Noul preţ de referinţă pentru gazele naturale înseamnă condiţii corecte atât pentru producători, cât şi pentru statul român"

D.I.
Companii #Energie / 11 februarie 2018

"Noul preţ de referinţă pentru gazele naturale înseamnă condiţii corecte atât pentru producători, cât şi pentru statul român"

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a emis, vineri, Ordinul privind aprobarea Metodologiei de stabilire a preţului de referinţă pentru gazele naturale extrase în România, potrivit unui comunicat ANRM.

Ordinul a fost transmis spre publicare către Monitorul Oficial şi va intra în vigoare începand cu data publicării în Monitorul Oficial.

Astfel, preţul de referinţă pentru gazele naturale extrase în România se va calcula în funcţie de preţurile de tranzacţionare de pe hubul de la CEGH Viena, pe baza unei formule de calcul realizată împreună cu Universitatea de Petrol Gaze Ploieşti.

În comunicat se precizează: "Prin Ordinul privind aprobarea Metodologiei de stabilire a preţului de referinţă pentru gazele naturale extrase în România, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale aduce la îndeplinire deciziile Curţii de Conturi din 2010 şi 2015, menţinute prin hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 972 din 4 martie 2015. Curtea de Conturi a stabilit că, prin neactualizarea preţului de referinţă la gaze, din 2008, statul român a pierdut, în perioada 2008-2015, circa 7 miliarde de lei. De asemenea, Curtea de Conturi a cerut actualizarea preţului de referinţă pentru gazele naturale extrase din România".

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a decis emiterea acestui Ordin privind aprobarea Metodologiei de stabilire a preţului de referinţă pentru gazele naturale extrase în România, în urma dezbaterii publice, din data de 7 februarie 2018, la care au participat reprezentanţi ai ANRM, ai producătorilor de gaze, dar şi ai profesori de la Universitatea de Petrol Gaze Ploieşti.

Gigi Dragomir, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, a declarat: "Am luat act de observaţiile producătorilor de gaze cu privire la noua metodologie de calcul a preţului de referinţă şi suntem deschişi să purtăm, în continuare, discuţii cu privire la această formulă, astfel încât preţul de referinţă să fie echitabil şi specific fiecărui operator, în funcţie de calitatea gazelor exploatate. Am înţeles dorinţa producătorilor autohtoni de a raporta calculul preţului de referinţă la cotaţiile din piaţa românească. Astfel, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale sprijină dezvoltarea pieţei româneşti de tranzacţionare de gaze şi îşi doreşte ca aceasta să devină o bază relevantă de referinţă.

Noul preţ de referinţă nu înseamnă o dublare a preţului gazelor la consumatorii finali, ci condiţii corecte atât pentru producători, cât şi pentru statul român, în condiţiile în care preţul gazelor a fost liberalizat dar se menţine un preţ de referinţă la nivelul anului 2008. Având în vedere că, potrivit formulei de calcul, noul preţ de referinţă este apropiat de cel la care s-au făcut tranzacţii pe piaţa de gaze, în ultimele luni, nu vedem motive pentru o creştere a preţului gazelor pentru consumatorii finali".

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale este autoritatea competentă abilitată să aplice dispoziţiile Legii minelor nr. 85/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii petrolului nr. 238/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

ANRM se organizează şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului şi în coordonarea Primului-Ministru, printr-un consilier de stat.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Conditii corecte vor fi si pentru utilizatori?

    ca in traditia romaneasca Gigel a gresit iar . O fi facut si discutie in care nu se stie ce au discutat .. CITITI-I ORDINUL .In anexa are formula de calcul cu care UN ELEV DE LICEU NU IA BACALURAEATUL . In scurt timp o sa fie ca de obicei .. ca la povestea cu contributiile care nu scad salariile

    1. Daca un producator de gaze naturale vinde cu un pret mai mare ca aacest pret de referinta achita redeventa la pretul de referinta? Pretul de referinta odata aprobat devine obligatoriu si va conduce la anularea concurentei pe piata deoarece toti producatorii vor solicita pe piata acest pret! El functioneaza ca o reglementare a pretului gazelor naturale produse in Romania.

      Redevențele pentru gaze vor fi calculate în funcție de bursa din Viena este anuntul de la ANRM.Daca preturile din Romania sunt sub pretul de la Viena vom avea o crestere a pretului natutrale extrase deoarece redeventa este o cheltuiala ce va fi prinsa in cost. Este obligatoriuAlfel de unde sa fie acoperita! Acum Romania nu vinde gaz la bursa de la Viena.dar producatorii o sa doresca sa se realizeze legaturi prin conducte ca sa ajunga acolo si in tara o sa luam gaz din import de la RUSI! Iata ce doreste ANRM si ZAMFIR. Sau demascat .

    C.C. ȘTIE DE CE ???. ARE : know-how ....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb