ANUL TRECUT: Profitul net al Enel, de 13,5 ori mai mare decât în 2012

V.B.
Companii #Energie / 12 martie 2014

Update 14:20 Enel, investiţii planificate de 7,7 miliarde de euro în 2014-2018

Enel şi-a planificat investiţii totale de 7,7 miliarde de euro în perioada 2014-2018, cu 24% mai puţin decât prevedea planul anterior pentru perioada 2013-2017 (10,1 miliarde de euro), transmit surse din presă.

În sectorul producţiei de energie din surse convenţionale, compania va continua planul de reducere a costurilor şi de optimizare a cheltuielilor pe pieţele mature (de exemplu: Italia şi Spania), unde există excedent de capacitate, ceea ce va pune presiune pe preţ. În acest sens, Enel are în vedere închiderea unor centrale de 8 mii de MW în aceste ţări până în 2016, dintre care 4,9 mii de MW până la finele acestui an. O astfel de putere este foarte ridicată, având în vedere că Unitatea I de la Cernavodă are o putere electrică instalată de 706 MW.

Pe pieţele emergente unde activează Enel (precum cele din America Latină), întreprinderea va continua să investească, întrucât cererea de energie este în creştere. Oficialii Enel au mai declarat că vor construi capacităţi noi de 800 de MW în Chile şi vor finaliza şi vor pune în funcţiune cele două noi reactoare nucleare de la Mochovce (Slovacia), cu o putere cumulată de 1 mie de MW.

Per total, capacitatea instalată în tehnologii convenţionale din portofoliul grupului (de producere a energiei electrice - n.r.) va fi redusă la 83,1 mii de MW la sfârşitul anului 2018, de la circa 90 de mii de MW la finele anului trecut.

---

Update 13:55 Enel vrea să vândă active de 4,4 miliarde de euro

Enel intenţionează să vândă în acest an active în valoare totală de 4,4 miliarde de euro, a declarat, astăzi, directorul general al companiei, Fulvio Conti, într-o conferinţă de presă în care a prezentat rezultatele financiare ale societăţii, potrivit surselor din presă.

Domnia sa a precizat: "Pentru a întări structura financiară a companiei, planul de business prevede finalizarea programului de vânzare de active pe care l-am anunţat anterior. Avem în vedere vânzarea de active de circa 4,4 miliarde de euro până la finele anului 2014".

Totuşi, oficialii Enel nu au precizat care vor fi activele la care întreprinderea vrea să renunţe în acest an.

---

Update 13:50 Enel va investi 6 miliarde de euro în energie regenerabilă

Enel va investi 6 miliarde de euro până în 2018 în sectorul energiei regenerabile, inclusiv în ţara noastră, a declarat, astăzi, Fulvio Conti, directorul general al companiei, cu ocazia prezentării rezultatelor financiare ale companiei, transmit surse din presă.

Domnia sa a explicat: "Grupul va continua să investească în regenerabile, având în plan investiţii de circa şase miliarde de euro (în perioada 2014 - 2018 - n.r.), dintre care 5,2 miliarde de euro pentru instalarea de noi capacităţi pe cele 16 pieţe unde suntem deja prezenţi, iar restul în noi ţări şi regiuni pe care le-am identificat şi pe care le-am anunţat deja, precum Maroc, Turcia sau Africa de Sud".

În prezent, Enel deţine un portofoliu de producţie a energiei regenerabile de 8.900 de MW în 16 ţări.

Planul de investiţii anunţat astăzi va permite societăţii să deţină 9.800 de MW de energie regenerabilă în acest an, 12.100 de MW peste doi ani şi 13.400 de MW în 2018.

---

Update 13:45 Enel România, profit operaţional cu 25% mai mare

Enel a obţinut anul trecut un profit operaţional de 289 milioane de euro în ţara noastră, cu 25% mai mare faţă de 2012 (231 milioane de euro), transmit surse din presă.

Luigi Ferraris, directorul financiar al companiei, a declarat astăzi: "Profitul operaţional (EBITDA - n.r.) în România a crescut cu 58 de milioane de euro datorită marjelor mai mari, ca urmare a creşterii tarifelor la electricitate, scăderii costurilor cu achiziţia energiei şi reducerii cheltuielilor de operare".

Enel este al doilea mare producător de energie eoliană din ţară, după competitorul ceh CEZ, având proiecte cu o capacitate de circa 500 de MW. Potrivit rapoartelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Enel Green Power are o cotă de 1,2% pe piaţa totală a producţiei de energie electrică din România, iar CEZ are 2,4%.

La nivelul diviziei internaţionale a Enel, activităţile din ţara noastră şi Rusia au fost singurele care au înregistrat creşteri ale vânzărilor.

Vânzările în 2013 au totalizat 7,7 miliarde de euro, o scădere de 966 milioane de euro (11,1%) comparativ cu 2012. Declinul vine din scăderea vânzărilor în Slovacia, ca urmare a producţiei mai mici, dar şi în Franţa, unde întreprinderea a avut la dispoziţie o capacitate mai mică. Aceşti factori au fost compensaţi parţial de creşterea vânzărilor în România şi Rusia, ca urmare a unei creşteri a preţului mediu de vânzare a energiei electrice.

Anual, Enel distribuie circa 400 de terawaţi-oră (TWh) de electricitate în 8 ţări şi are peste 61 de milioane de consumatori finali.

În producţia de energie, compania deţine capacităţi de 90 de mii de MW în întreaga lume.

În sectorul energiei regenerabile, Enel are un portofoliu de proiecte cu o capacitate cumulată de 8.900 de MW în 16 ţări.

---

Grupul italian de utilităţi Enel a obţinut anul trecut un profit net de 3,235 miliarde de euro, în creştere de 13,5 ori faţă de cel din anul precedent (238 milioane de euro), potrivit rezultatelor financiare consolidate ale companiei, trimise astăzi redacţiei.

Veniturile din 2013 includ recunoaşterea câştigului de capital (echivalent cu 964 milioane de euro) din vânzarea companiei Arctic Russia (şi, indirect, a participaţiei deţinute de Arctic Russia în SeverEnergia, companie care activează în domeniul extracţiei de gaze naturale în Rusia), în al patrulea trimestru al anului trecut.

În aceeaşi perioadă 2012-2013, vânzările grupului au scăzut cu 5,2%, la 80,5 miliarde de euro, de la 84,9 miliarde de euro în 2012.

Profitul operaţional EBITDA a fost mai mare cu 7,6% anul trecut, ajungând la 17 miliarde de euro, faţă de 15,8 miliarde de euro în 2012, în timp ce indicatorul EBIT a crescut cu 46%, până la 9,9 miliarde de euro, de la 6,8 miliarde de euro.

Datoria netă financiară a grupului a scăzut cu 7,2%, cifrându-se la 39,8 miliarde de euro, de la 42,9 miliarde de euro la 31 decembrie 2012.

În ţara noastră, Enel deţine trei foste filiale ale Electrica de distribuţie şi furnizare a energiei electrice: în zonele Muntenia Sud, Banat şi Dobrogea.

Totodată, compania este unul dintre principalii producători de energie eoliană din ţară, după concurentul ceh CEZ.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb