Un sfert dintre cele 4.500 de reţele Wi-Fi aflate în zonele în care vor avea loc probele olimpice de la Rio de Janeiro s-au dovedit a fi nesigure sau sunt configurate cu protocoale de criptare foarte slabe, ceea ce le permite infractorilor cibernetici să aibă acces facil la informaţiile utilizatorilor, arată o analiză a experţilor Kaspersky Lab, publicată ieri.
Aceştia explică: "Când călătorim, avem nevoie, de obicei, de o conexiune la Internet pentru a posta fotografii pe reţelele sociale, pentru a ţine legătura cu membrii familiei sau pentru a comanda un taxi. Cu toate acestea, planurile de date cu roaming internaţional sunt adesea foarte costisitoare, ceea ce ne împinge să căutăm alternative, cum ar fi hotspot-urile Wi-Fi care sunt gratuite sau măcar mai accesibile ca preţ decât roaming-ul. Infractorii cibernetici sunt conştienţi de aceste obiceiuri şi, ca atare, configurează puncte de acces false sau, pur şi simplu, compromit reţelele legitime pentru a intercepta şi manipula datele transferate. Reţelele Wi-Fi deschise şi configurate greşit sunt, în prezent, printre preferatele infractorilor, deoarece le permit acestora să fure parole, detalii ale cardurilor bancare şi alte informaţii private".
În urma monitorizării unor zone foarte populare, cum ar fi Comitetul Olimpic Brazilian, Parcul Olimpic şi stadioanele Maracana, Maracanăzinho şi Engenhao, specialiştii au descoperit peste 4.500 de puncte de acces unice, din care majoritatea utilizează hardware modern de tip 802.11n, care este ideal atunci când lucrezi cu materiale multimedia, deoarece oferă viteze de până la 600 Mbps.
Totodată, s-a descoperit că 18% dintre reţelele Wi-Fi testate erau deschise, iar 7% dintre acestea folosesc un algoritm mai vechi (WPA-Personal), care poate fi uşor compromis.
Conform analizei Kaspersky Lab, în total 25% dintre toate reţelele de Wi-Fi din zonele în care vor avea loc probele olimpice de la Rio de Janeiro s-au dovedit a fi nesigure sau sunt configurate cu protocoale de criptare foarte slabe, care pot fi cu uşurinţă compromise şi manipulate de infractorii cibernetici pentru a fura informaţiile personale şi financiare ale utilizatorilor.
Kaspersky Lab este o companie globală de securitate cibernetică, fondată în anul 1997, ce protejează, în prezent, peste 400 de milioane de utilizatori individuali şi 270.000 de companii client.