Autorităţile noastre analizează, în perioada următoare, instituirea unei alte scheme de ajutor de stat pentru producţia de energie verde, potrivit unui draft de memorandum elaborat de către Departamentul pentru Energie, consultat de ziarul BURSA.
În prezent, generarea de energie regenerabilă (eoliană, solară, hidro şi pe bază de biomasă) este susţinută printr-un sistem de cote obligatorii de certificate verzi, pe care le plătesc toţi consumatorii din ţara noastră. Numărul de certificate verzi este facturat separat şi este calculat în funcţie de consumul lunar.
Astfel, producătorii de energie curată primesc un preţ minim garantat pentru certificatele care li se emit şi în plus încasează, pentru electricitatea produsă, un preţ stabilit pe piaţa liberă.
Documentul precizează că industria eoliană înregistrează pierderi importante în urma recentelor modificări legislative (amânarea acordării unei părţi importante a certificatelor, recalcularea cotei şi ajustarea numărului certificatelor în urma constatării unei supracompensări, dar şi scutirea marii industrii de plată a până la 85% din certificate).
Astfel, Departamentul pentru Energie vrea să supună atenţiei Guvernului situaţia acestei industrii, care prezintă riscul ca unii operatori să îşi închidă porţile în curând, din cauza pierderilor, dacă sistemul de sprijin nu este refăcut într-un mod echitabil şi pentru producători, dar şi pentru consumatori, conform sursei citate.
Printre variantele luate în calcul de Departament se numără şi introducerea unor tarife reglementate pentru energia curată, în locul actualei scheme cu cote obligatorii de certificate verzi, conform draftului de memorandum.
În prezent, impactul ajutorului acordat energiei regenerabile este de 35 de lei/MWh, potrivit datelor oficiale ale ANRE. Conform celor mai recente estimări din piaţă, un procent de circa 6% din factura unui consumator casnic este reprezentat de costul cu certificatele verzi.
La un forum de specialitate care a avut loc ieri, producătorii de energie verde s-au plâns că rata de recuperare a investiţiei a coborât de la 11% la circa 3%, în urma diminuării schemei de sprijin.