BUCUREŞTI Autorităţi şi companii din zece ţări, la reuniunea privind combaterea economiei subterane

Alexandru Costea
Companii #Contrabanda / 27 aprilie 2015

Oficiali din domeniul politicii fiscale şi reprezentanţi ai autorităţilor de aplicare a legii din zece ţări europene şi asiatice s-au întâlnit la finele săptămânii trecute la Bucureşti, timp de două zile, pentru a stabili viitoarele strategii de stopare a pierderilor cauzate de comerţul ilegal, produsele contrafăcute şi alte aspecte ale economiei negre, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.

Printre experţii reuniţi în vederea abordării conexiunii dintre economia subterană, evaziunea fiscală şi comerţul ilegal, s-au numărat oficiali din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Organizaţia Mondială a Vămilor, INTERPOL şi EUROPOL, precum şi specialişti din sectorul privat şi cadre universitare.

"Una dintre principalele probleme referitoare la economia subterană este comerţul ilegal cu produse din tutun, pentru că este legat de crima organizată. În acest context, cooperarea dintre companii şi autorităţi poate ajuta la obţinerea unor rezultate mai bune în combaterea pieţei negre a ţigaretelor. Această conferinţă reprezintă o ocazie unică de a înţelege ultimele tendinţe ale comerţului ilegal şi ale tehnicilor de combatere a acestuia. Oficialii prezenţi la eveniment vor fi astfel mai bine echipaţi în vederea aplicării strategiilor discutate la Bucureşti în context local şi vor utiliza contactele stabilite în cadrul conferinţei, în scopul împărtăşirii informaţiilor la o scară mai largă, în viitor", a afirmat Cristina Vasiloiu, Director General al Euromonitor Business Consulting Services.

"Dat fiind că ţigaretele sunt produse accizabile, contrabanda cu produse din tutun, prin pierderile semnificative cauzate bugetului, reprezintă o problemă foarte gravă. Aşa cum am mai declarat, este necesară o nouă strategie naţională de combatere a comerţului ilegal cu ţigarete, la nivel naţional, pentru perioada 2015-2018, care să vizeze îmbunătăţirea cadrului de reglementare şi măsurile concrete ce trebuie implementate în mod concertat de către toate instituţiile responsabile. Direcţia Generală a Vămilor continuă să aplice măsuri ferme în scopul reducerii contrabandei. În momentul de faţă, sunt active în punctele vamale, cu sprijinul producătorilor de ţigarete, 33 de echipe canine specializate în detectarea ţigaretelor şi 11 echipe canine cu dublă specializare - depistare de droguri şi de ţigarete. Au fost semnate protocoale de colaborare între ANAF şi marii producători de ţigarete, între DGV şi Administraţia Vamală din Moldova şi Serbia, în scopul combaterii traficului ilegal. Un document similar va fi convenit cu Ucraina. De asemenea, întrucât analizele Vămii, cât şi studiul Novel relevă o creştere a pieţei negre în zonele de nord, de vest şi de nord-est, imediat ce capacitatea administrativă va permite, va fi reintrodusă, la Birourile Vamale de Frontieră Sighet, Halmeu şi Siret, monitorizarea micului trafic de frontieră cu anumite produse", a declarat Claudiu Ardeleanu, Directorul General al Direcţiei Generale a Vămilor.

"Simplificarea cadrului legal previne ceea ce este ilegal. Este necesară dezvoltarea unei strategii integrate de combatere a traficului ilegal de bunuri şi a fraudelor vamale la graniţele estice ale UE. Membrii Grupului de Lucru care va dezvolta şi coordona această strategie trebuie să provină din OLAF, Organizaţia Mondială a Vămilor, EUROPOL, INTERPOL, FRONTEX, SELEC, EUBAM, ţările UE din această regiune şi reprezentanţi ai companiilor şi ai autorităţilor din ţările membre ale Parteneriatului Estic. O recomandare suplimentară este implicarea mai activă a statelor UE, în scopul creării cadrului necesar pentru dezvoltarea mediului de afaceri şi asigurarea unor bune condiţii în ţările de la graniţa Uniunii Europene", a afirmat Dorel Fronea, fost Şef al Autorităţii Nationale a Vămilor din România şi fost expert în cadrul Misiunii Uniunii Europene de Consiliere şi Politici Publice în Republica Moldova.

"Conferinţa Internaţională privind Economia Subterană şi Taxele" a fost organizată de International Tax and Investment Center, organizaţie non-profit de cercetare şi educaţie, orientată pe reforma fiscală şi iniţiativele public-private de îmbunătăţire a climatului de investiţii, precum şi de Euromonitor Business Consulting Services, furnizor de servicii de consultanţă în domeniul politicilor şi strategiilor de dezvoltare a afacerilor în Europa Centrală şi de Est.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb