Actualizare MAE: 19 cetăţeni români şi familiile acestora, repatriaţi din Fâşia Gaza
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că 19 cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au fost repatriaţi, ca urmare a agravării stării de insecuritate din ultimele zile din Fâşia Gaza, potrivit unui comunicat emis de MAE.
Sursa citată anunţă că este cea de-a doua operaţiune de evacuare a cetăţenilor români de la momentul declanşării conflictului din regiune, iar la solicitarea autorităţilor de la Budapesta, împreună cu grupul de cetăţeni români, a fost evacuat şi repatriat şi un cetăţean maghiar. Costurile întregii operaţiuni de evacuare au fost suportate din bugetul Ministerului Afacerilor Externe.
În sprijinul demersurilor de asistenţă consulară la faţa locului, din Centrala MAE au fost retrimise la Tel Aviv şi Amman două echipe mobile consulare.
Potrivit MAE, misiunile diplomatice ale României din zonă au acordat, de la declanşarea crizei, sprijin şi asistenţă consulară cetăţenilor români şi membrilor familiilor acestora care au solicitat evacuarea din zona de conflict şi repatrierea.
Numărul persoanelor evacuate din Fâşia Gaza de către statul român ajunge la 103, informează MAE.
Ambasadele României în regiune, precum şi celula de criză instituită la nivelul MAE, monitorizează desfăşurarea acţiunii.
--------
Actualizare 10:53 Consultări de urgenţă în Consiliul de Securitate
Consiliul de Securitate al ONU a demarat duminică seară la New York consultările neoficiale cu uşile închise asupra situaţiei din Fâşia Gaza, relatează AFP.
Această reuniune de urgenţă a fost convocată duminică de Iordania, membru al Consiliului, în numele grupului ţărilor arabe, după un apel în acest sens lansat de preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.
Într-o alocuţiune televizată, Abbas a calificat situaţia din Fâşia Gaza ca fiind "insuportabilă", referindu-se la bombardamentul efectuat duminică de Israel asupra unei suburbii din zona de est a oraşului Gaza, cel mai sângeros de la declanşarea conflictului pe 8 iulie.
Ambasadorii celor 15 ţări trebuie, printre altele, să asculte o prezentare făcută de secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri politice, Jeffrey Feltman, în legătură cu turneul întreprins în regiune de secretarul general, Ban Ki-moon.
Diplomaţi acreditaţi la Naţiunile Unite nu se aşteaptă ca această reuniune să se încheie cu adoptarea unei poziţii oficiale a Consiliului.
---
Unul dintre motivele atacurilor armate din Făşia Gaza este dorinţa Israelului de a controla resursele de gaze din Palestina, a declarat ministrul Apărării din Israel, Moshe Ya'alon, citat de presa internaţională.
Domnia sa a precizat: "Operaţiunea nu se va opri în următoarele zile şi vom face tot posibilul pentru a lovi Hamas. Continuăm să le distrugem armele, structurile, sistemele de comandă şi control, instituţiile şi clădirile pe care le deţin. Campania împotriva Hamas se va extinde, iar preţul plătit de organizaţie va fi foarte scump".
Ambasadorul Israelului în România, Dan Ben-Eliezer, a declarat recent că operaţiunea "Muchia de Protecţie", demarată de Israel pe 7 iulie, are obiectivul precis de a distruge capacităţile teroriste ale Hamas din Fâşia Gaza, pentru a restabili pacea şi ordinea în zonă, potrivit unui comunicat.
Domnia sa a menţionat: "Hamas este responsabilă de escaladarea acestui conflict, fiind recunoscută drept o organizaţie teroristă atât de Uniunea Europeană, cât şi de Statele Unite ale Americii, dar şi alte ţări ale lumii. Hamas are ideologii şi caracteristici similare celorlalte organizaţii extremiste din Orientul Mijlociu, precum al-Qaeda şi Hezbollah. Această organizaţie teroristă vrea să pună bazele unui stat islamist prin încălcarea drepturilor omului".
Preşedintele egiptean, Mahmoud Abbas, a cerut încetarea atacurilor, apreciind că ofensiva terestră israeliană va provoca "mai multă vărsare de sânge" şi va complica eforturile pentru încetarea conflictului în Fâşia Gaza, potrivit agenţiei MENA.
Ambasadorul israelian la Bucureşti afirmă că propunerea Egiptului de săptămâna trecută, în privinţa încetării focului, a fost acceptată de Israel, dar, în schimb, Hamas a răspuns cu "o ploaie de rachete".
Armata israeliană a început atacurile terestre în Fâşia Gaza pentru distrugerea "infrastructurii teroriste" a grupării Hamas, a declarat, vineri, premierul Benjamin Netanyahu.
Acesta susţine că tunelurile vizate de armată pot fi folosite şi pentru a transporta arme şi pentru asamblarea lansatoarelor de rachetă.
Şeful guvernului de la Tel-Aviv apreciază că bombardamentele aeriene sunt insuficiente, iar asaltul terestru este "esenţial" pentru distrugerea tunelurilor Hamas care merg din Fâşia Gaza până în Israel.
De la începutul atacurilor terestre ale Israelului au fost neutralizaţi 14 terorişti, au fost distruse 20 de lansatoare de rachete şi s-au produs nouă atacuri asupra tunelurilor subterane, înregistrându-se un total de 103 ţinte teroriste atinse, potrivit unui comunicat emis joi de Forţele Israeliene de Apărare. De asemenea, 19 palestinieni şi un soldat israelian au fost ucişi, potrivit medicilor din Fâşia Gaza citaţi de AFP.
• Hamas: "Israelul va plăti scump pentru această invazie"
Purtătorul de cuvânt al Hamas, Fouzi Barhorn, a declarat că decizia armatei israeliene de începere a invaziei este periculoasă. "Vor plăti scump. Hamas este pregătită pentru confruntare", a precizat acesta pentru reporterii aflaţi în Fâşia Gaza.
Benjamin Netanyahu a dat ordin ca armata să continue atacurile în Fâşia Gaza după ce gruparea a respins armistiţiul de încetare a focului propus săptămâna trecută, iar militanţii Hamas au încercat să se infiltreze în Israel prin acele tuneluri subterane, potrivit unui comunicat al cabinetului premierului israelian, care a mai arătat că "operaţiunea < Muchia de Protecţie > va continua până îşi va atinge scopul, acela de a reda liniştea şi calmul cetăţenilor israeliene, precum şi distrugerea structurilor Hamas, dar şi a celorlalte organizaţii teroriste din Gaza".
• Angela Merkel: "Susţinem dreptul Israelului la autoapărare"
Cancelarul german Angela Merkel a declarat, vineri, că susţine dreptul Israelului de a se apăra în faţa atacurilor Hamas, avertizând că mişcarea islamistă foloseşte arme de ultimă generaţie, potrivit Reuters.
Domnia sa a precizat: "Ambele părţi trebuie să accepte compromisuri dureroase, însă noi suntem de partea Israelului în ceea ce priveşte autoapărarea". Oficialul german a calificat drept "preocupant" faptul că gruparea Hamas dispune de arme performante, dând exemplul rachetelor lansate de la mare distanţă în ultimele zile asupra teritoriului israelian.
Angela Merkel susţine, totuşi, necesitatea soluţionării politice a conflictului şi a precizat că sprijină iniţiativa Egiptului în direcţia obţinerii unei încetări a focului, exprimându-şi speranţa că demersurile guvernului de la Cairo vor fi sprijinite şi de celelalte state arabe.
Schimbul de rachete dintre cele două tabere a încetat joi, pentru cinci ore, după încheierea unui "armistiţiu temporar" care a permis aprovizionarea locuitorilor din zonă, potrivit unui comunicat al armatei israeliene citat de AFP.
După încheierea acordului, aviaţia israeliană a bombardat Fâşia Gaza în trei etape, respectiv într-o zonă nelocuită din Beit Lahiya, cartierul Chajaya şi o tabără de refugiaţi din centrul teritoriului, dar nu au fost înregistrate victime, potrivit sursei citate.
Israelul a acuzat Hamas că ar ascunde arme în spaţii civile şi că, astfel, foloseşte "scuturi umane" pentru a explica numărul mare de civili ucişi in atacurile aeriene.
Violenţele din Fâşia Gaza au luat amploare după ce trei studenţi israelieni au fost răpiţi şi ucişi luna trecută în Cisiordania, iar Israelul a acuzat mişcarea palestiniană Hamas. Ulterior, un tânăr palestinian a fost ars de viu de extremiştii evrei la Ierusalim.
Vineri, după 11 zile de atacuri armate, numărul morţilor din Fâşia Gaza ajunsese la 264, iar alţi 1.920 de palestinieni erau răniţi, potrivit AFP. În plus, de la debutul conflictului, au fost lansate cel puţin 1.164 de rachete din Fâşia Gaza către Israel, iar alte 320 au fost doborâte de sistemul de apărare israelian.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.07.2014, 09:35)
Se apropie de numarul victimelor avionului din ucraina,fara numrul ranitilor.
1.1. raspuns? (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de alex în data de 21.07.2014, 13:35)
la ce te astepti cand lansezi 1.164 de rachete catre Israel? Sa te laude ca tragi inca prost?