Comisarul european pentru Politici Regionale Corina Creţu i-a recomandat, ieri, ministrului Fondurilor Europene Eugen Teodorovici să se implice activ în lucrările grupului de lucru creat ca să ajute statele membre cu probleme de absorbţie, precizând că ţara noastră trebuie să vină cu cele mai bune soluţii pentru banii rămaşi din perioada 2007-2013.
Comisarul a declarat, potrivit unui comunicat trimis redacţiei: "Suntem gata să facem tot ce ţine de noi pentru a vă ajuta să investiţi cât mai mulţi bani în lunile care au mai rămas din perioada 2007 - 2013, dar avem nevoie să veniţi în întâmpinarea noastră cu cele mai bune şi mai eficiente soluţii pentru a face acest lucru".
Una dintre soluţiile susţinute de Creţu este finanţarea retroactivă a proiectelor.
Oficialul Comisiei Europene (CE) a explicat: "Vreau să înţelegeţi că este un efort foarte mare pentru Comisie să analizeze şi să avizeze aceste proiecte într-un timp atât de scurt şi că nu încurajăm această practică în viitor, dar avem toată bunăvoinţa de a recurge şi la această ultimă soluţie, pentru a ajuta statele membre să utilizeze o parte cât mai mare din fondurile rămase. Cu toţii ne dorim să atingem obiectivele stabilite de comun acord între România şi Comisie".
În acelaşi timp, Corina Creţu a subliniat importanţa folosirii instrumentelor financiare în implementarea politicii de dezvoltare regională: "Instrumentele financiare reprezintă viitorul fondurilor de coeziune. Cu ajutorul lor, putem face de zece ori mai mult, cu aceeaşi bani. Mă aştept ca România să înţeleagă această oportunitate şi să dubleze ponderea instrumentelor financiare în perioada 2014-2020".
În plus, comisarul l-a încurajat pe ministru să sprijine implementarea Iniţiativei pentru IMM-uri în ţara noastră.
"România are şansa de a da un exemplu şi altor state membre prin implementarea Iniţiativei pentru IMM-uri. Am să scriu Guvernului de la Bucureşti şi am să recomand să acorde întreaga susţinere acestei Iniţiative", a punctat Creţu.
La rândul lui, ministrul Eugen Teodorovici a declarat, după eveniment, că, pentru o cât mai bună folosire a fondurilor europene, instituţia pe care o conduce fazează proiectele cu risc de nefinalizare până la sfârşitul acestui an.
"Am discutat astăzi despre soluţiile pentru optimizarea utilizării fondurilor europene şi pentru accelerarea absorbţiei. În principal, optimizăm utilizarea fondurilor europene prin fazarea proiectelor în cazul cărora există riscul să nu fie finalizate până la sfârşitul acestui an, iar prin această soluţie degrevăm bugetul de stat de suportarea cheltuielilor care vor fi efectuate după 31 decembrie 2015", a explicat Teodorovici.
Demnitarul a adăugat că proiectele vor fi împărţite în două etape de implementare, pentru a solicita decontarea cheltuielilor eligibile făcute până la finalul anului 2015 din fondurile alocate pentru perioada de programare 2007 - 2013. Sumele cheltuite în a doua etapă a implementării acestor proiecte vor fi rambursate din fondurile alocate României pentru perioada de programare 2014 - 2020.
Oficialul de la Bucureşti a mai relatat: "În acelaşi timp, pentru a accelera absorbţia în acest an, ultimul în care mai putem cheltui fondurile alocate României pentru perioada de programare 2007 - 2013, identificăm proiecte finanţate din surse publice, care pot fi finalizate până la sfârşitul anului 2015, pentru a solicita decontarea acestora din fondurile UE. Subliniez că această soluţie este permisă de regulamentele europene şi a fost folosită şi de alte state membre. Am aplicat deja această soluţie la nivelul Programului Operaţional Sectorial Transport şi la nivelul Programului Operaţional Sectorial Mediu, iar acum intenţionăm să extindem abordarea prin identificarea tuturor proiectelor autorităţilor publice locale, care sunt în implementare şi care respectă regulile şi principiile europene".
Pentru atragerea primarilor să sprijine această soluţie, Eugen Teodorovici propune ca autorităţile publice locale care vin cu proiecte ce vor fi decontate din fonduri europene să primească o parte importantă din suma rambursată de CE.
Ministrul a mai relatat: "Tot din perspectiva decontărilor retrospective, vrem să identificăm noi categorii de cheltuieli eligibile în scopul amendării programelor operaţionale 2007 - 2013, pentru a putea solicita Comisiei rambursarea de fonduri suplimentare. Avem datoria de a găsi soluţii pentru a atrage o sumă cât mai mare din fondurile alocate ţării noastre. Nu în ultimul rând, vreau să subliniez că apreciez iniţiativa doamnei Comisar Corina Creţu de a crea iniţiativa Task Force (grup de lucru - n.r.), care va ajuta statele membre cu o rată de absorbţie redusă să investească o parte cât mai mare din fondurile rămase din perioada 2007 - 2013 şi să adopte măsuri strategice pentru exerciţiul 2014 - 2020".
Cei doi oficiali au discutat şi despre continuarea măsurilor de simplificare la nivel sistemic, respectiv despre întărirea sistemului de monitorizare a proiectelor cu risc de nefinalizare până la sfârşitul anului 2015. De asemenea, au fost apreciate efectele benefice ale preluării, de către MFE, a Autorităţilor de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) şi pentru POS Creşterea Competitivităţii Economice, într-o primă fază, iar recent şi a Autorităţilor de Management pentru POS Mediu şi pentru POS Transport.